Pages

Wednesday, December 31, 2008

maafin aku..


(post nih aku ciplak dari post FS aku..kuikuikui)

diam tak diam..pejam tak pejamlah kan..ish..ish..ish...dah nak tahun baru...awal muharram @ tahun islam..dah pun berlalu selama dua hari...esok plak tahun baru tahun masihi...mmg tak dijangka dan disangka...yang tahun baru akan menjelma lagi..agak2..esok aku hidup lagi tak erk?malam ni adakah malam terakhir aku?hari ni hari terakhir aku ker?huhuhuhu...kalaulah...kalaulah ini adalah hari terakhir dalam hidup aku..bukan untuk tahun ini..tapi untuk hayat ini...huuuu...aku...aku..

aku nak mintak maap kat tuhan...kerana banyak langgar janji ang aku buat denganNya...sb banyak gak buat dosa dari pahala...banyak leka dari sedar...banyak lupa dari mengingati Mu...ampun kan aku Ya Allah...

aku nak mintak maap ngan abah mak..sb aku tak jadi anak yang terbaik..aku bukan anak jahat..cumer nakal..huhuhuhu.."angah tahu angah ni keras kepala...keras hati..degil...suke melawan...maapkan angah..."

aku nak mintak maap ngan along and adik2 sb slalu gado..mntak maap kat along sb banyak wat die marah n marah die..mntak maap kat epi sb salu tarik rambut die..tumbuk pewut die,ejek die ngan makwe die..kutuk2 die..mintak maap kat adik sb slalu gigit die..sekeh die.cubit2 die..pijak die...korang pun spatunya mintak maap kat angah..sb slalu buli angah teruk2..huhuhuhu...

aku nak mintak maap kat kawan2 rapat aku..kawan2 yang aku panggil sahabat sejati ku..maap yerk korang kalau aku bukan sahabat terbaik korang penah ada..kalau ada time2 aku wat prangai..hilang akal dan sebagainya...koranglah sahabat sejati ku.. (mili,dz,syam,amin,nurul,nazrul n lelain...)

aku nak mintak maap kat x pakwe aku...sb hubugan kiter tak berakhir seperti yang drancang dan diharapkan..andai hati mu terluka..fahamilah..hati ku lebih terluka dari mu..hati ku hancur kerna mu...maafkan aku kerana aku bukan insan sempurna seperti yang kau harapkan....

aku nak mintak maap kat teman2 istimewa ku..maapkan diri ini andai kehadiran ku banyak membawa masalah dan pertelingkahan antara kita...maafkan aku andai sikap ku menyakitkan...kata2ku melukakan...

aku nak mintak maap kat sumer staf akuatrop...manalah tahu sepanjang dua tahun lebey nih aku ada banyak wat silap.."cik nurul ni tak sempurna..."maaplah kalau tak banyak senyum or slalu ngat wat muker siyus...insyAllah pasni banyak senyum...kalau tak senyum gak..tegur jelah..walaupun muker ku garang..hati ku baik..hehehehe..pasan sket...

aku nak mintak maap kat een..andai sepanjang perkenalan dan persahabatan kiter yati ada tersalah bahasa atau kata..tersalah laku atau perbuatan..mintak halal sumer2...terima kasih sudi jadi kawan..sudi jadi hosmate walau pun tejap..hehehe maapin yati ya...

aku nak mintak maap kat seorang lelaki yang aku panggil "abgngah"maapkan adik andai diri ini terlalu menyakitkan dan menyusahkan...hanya itu yang mampu aku katakan...

aku nak mintak maap sumer friendlist fs aku..maap lah kalau aku add korang tapi tak pernah anto apa2...maap sesangat....

aku nak mintak maap kat sumer2 manusia yang pernah kenal atau tak kenal,,,jumpa atau tak jumpa..lihat atau tak pernah lihat...aku mintak maap sumer2 yerk...

andai esok aku masih bernyawa...kita mulakan hidup baru kita ya...moga hari2 mendatang lebih manis...lebih indah dan lebih bermakna....amin...

buat semua kenalan...semua sahabat..semua teman dan setiap makhluk yang aku kenali dan hadir dalam hidup ku..kehidupan ku menjadi lebih bermakna dengan kehadiran kalian..walau dalam apa keadaan kalian hadir dalam hidup ku..walau dalam apa wajah kalian muncul dalam hidup ku...terima kasih...terima kasih..terima kasih kerana sudi singgah didalam perjalanan hidup ku ini....

selamat menyambut tahun baru..salam maal hijrah...
moga hari esok adalah permulaan untuk sesuatu yang terindah...

cuti2 tenggaNu 2



so..nilah antara replika masjid yang sempat aku gi round2 ngan die...lawo tempat nih...walaupun aku bukan org ganu..tapi aku nak promote gak tempat nih...sesaper yang belum gi lagi..gi la..ajak aku skali..sebab aku pun tak abis round...and satu lagi..kalau nak gi..jangan gi pepetang sgt..tempat nih ttp 630..rugi tau..jadi cam aku..tak sempat pun nak round abis...huhuhuhuhu

Tuesday, December 30, 2008

cuti2 teNggaNu..

bismillah...
hurm...ujung tahun..sumer org amik cuti..nak abis kan cuti tahunanla katakan...mcm tu lah juga ngan aku...ada baki cuti 4 ari...ish...tak boleh Bazirkan...maklumlah..kontrak cam aku nih mana ada cutI bawa Kedepan kan...so...JangAn bazIrkan Cuti yaNg ada...kuikuikui..sO aku pUn mulalah berCuti dari 25hb sampaiLah 30Hb termasuk Cuti uMum KrismAs and Awal MuhaRRam..NiAt kaT hAti ni MMg nAK bAlik KmPung..Nak lePak Kat umah,,,and Jumpa kawan2 baIk aku..sebab dorang pun Cuti Gak!!!tapi...tapi...huhuhuk,,,msg ni menghancurkan semua impian ku...huhuhuhu..
'angah..mak kat tempat abah lagi nih...hari jumat malam baru mak balik umh..angah jgn balik lagi la yerk,takde org kat umah...."
huhuhu...cedihnyerk!!!!!!!tak boleh balik..abis cecuti aku nak wat apa?huhuhuhu...so,nak dijadikan cerita....pagi khamis,mr.F sampai tengganu...jam 630 die dah kat mpkt...kul 720 die msg aku cakap dah sampai....mata ni mmg berat giler lah nak bangun...maklumlah hari cuti kan...tapi..aku bangun gak...die tak mintak pun aku amik die...tapi...ntah...asa bowing gak tak wat paper kan...asyik tido jer...membesarkan badan yang dah semakin berkembang pesat nih...so..aku bangun,,mandi n siap basuh baju lagi!!kuikuikui...pas siap2 baru aku amik die...die nak tunggu bas pun sama jer lambatnyer..alang2 tu ada gak member nak ajak gi Makn Oti caNai,,,,so, pas amik die, kitorang gi bfast kat bUmbung merah...aku makan oti canai kosong 1..mulanya nak maKan 2,tapi tetiber asa cam loya2 lah plak...pagi sangat kot..huhuhu...aku hntr die kat umah sewa lama die pas bfast..bio die tido n ehat..so, akupun balik n sambung kejer aku..."tido"!!!!!kuikuikui...best tol layan tido!!aku Tido sampai tghri...msg masuk pun aku tak sedor diri lagi...hehehehe...
peTang dalam kul 2 baru aku terbangun...tgk ada msg die...hurm.."jadi ke tak nak gi mydin?" aku baRu tringat..aku ajak die teman aku belI barang...hurm..ngan malsnyer membaWa diri yg berat nih aku bangun mandi..gosok blaus pink n tudung...siap2...amik die kat umah.."wah..pink arini.."aku sengih jerk...so..gi la shopping...makan tghri/petang kat food court mydin...best kuar ngan die sb die layan cam kiter ni putri jerk..kuikuikui..sumer toLong amikkkan,orderkan..n bayorkan..kuikuikui....duduk..pandang depan balakang...eh...eh...alamak..saloma ngan ramlee lah..memula nak wat derk jer...tapi..maklumlah...saloma kan adik kesayangan mr.F..kuikuikui,,,tegurlah abg kesayangan die...hehehe...aku Rasa waktu dorg tak perasan kitorang,ramlee baru jer buka laptop die..tapi biler dah terperasan kitorg blakng jer...tewus ramlee ngan saloma kemas2 barg n angkat kaki..aku ngan F tersengih2 jerk..aku usik F.."hah tu lah, mesti saloma frust tgk kiter berdua...kuikuikui'kitorg gelak jerk n layan makan..lapor gak time tu...
teman die gi cari tudung lak pastu...hurm untuk mak n adik2 die...die offer nak belikan 1..tapi aku taknak..sb aku baru jer borong tudung hari tu..ish.ish..rugi2...nak tambah tapak kat sandle sb dah haus...tapi sb terlalu lewat,kedai dah nak tutup..die suh dtg esok jer..pastu kitorg jejalan kat astaka...ada pesta..joinlah..jejalan sampai penat...balik...
esoknya..pepagi lagi aku dah ke hatcheri...bantu en.imran n een suntik ikan...hurm..sampai kul 11 gak aku rasa...pastu aku gi bfast...ajak F teman aku makan oti canai lagi..tapi kali ni kat pak tuyu(kalau betullah nama tempat tu)hehehehe...kali ni aku makan oti telur..oti canai kat situ best sb garing...pas makan, balik...aku ehat2...sampai tertido...penat kot...bangun dah tghri...hurm..umah lom sapu..aku kemas la apa yang patut...dah petang...hurm..basuh bajulah..badan bau pelali..."huh..dah wangi!kuikuikui.."aku sengih sengsorang depan cermin..siap2...amik die..gi mpkt...die tukar tiket die...nek tingkat atas..nak tampal tapak...alamak..jumat lah arini..mana bukak...hampanya....tapak sandle makin licin...kalau jatuh ni..mmg tergolek mcm bola lah aku...huhuhu..gi makan...pastu gi jejalan...gi pesta kat astaka lagi...smalam hujan..takleh jejalan...hurm..ada berkenan satu baju..tapi tak terasa nak beli lagi...rasa cam cantik jer blaus tuh...nanti jerlah...jalan2...nek astaka,cari bantal kecik..tapi takde...masuk kedai kasut...alamak..ada heal yang berkenan sgt2...tapi tkt nak pakai..."seksi"..org tngi mcm aku nih..kalau pakai heal..ish..ish..tak taulah...tak jadi beli..tapi suke sgt2 heal tu...asyik terbayang2 jer..huhuh..gi makan...balik...
pagi sabtu..aku bangun agak lambat...ntah kenapa,kaki nih penat kot...hurm..dah terlambat tolong een n en.imran breeding...aku datg tu dorg dah hampir siap...die dtg gak...tlg2 mana yg patut..pas siap, kitorg bfast kat "hot hot" aku tak tahu nape nama kedai tu gitu..aku panggil kedai tu kedai karipap...kuikuikui...tghri tu jumpa die lagi..kali nih kena tampl gak tapak kasut tu...kang aku jatuh tergolek takde org nak tlg angkat...pas tampal kasut,kitorg gi makan kat nasi ayam yunan.."shedap......"hehehe..trigat 1st time mkn kat situ..abgnudman yg bawa...kuikuikui...pastu kitorang p taman tamadun islam..best pusing2 kat dalam tu..amaze gak aku tgk...tapi kitorg gi dah petang sgt..baru jer melawat 3,4 masjid "kepada semua pengunjung, taman tamadun islam akn ditutp sebentar lagi..." ceh..tak sempat nak tgk masjid kristal..gambar2 yg aku amik dah pun aku upload kat Fs..setelah di edit dan dipilih..kuikuikui..mmg penat r jadi model nih...kejang asa urat pipi aku nih kena senyum...huhuhuhu...tapi..enjoy ngat jejalan kat situ...yang tak best nyer tak abis round dah nak tutup...biler lagi lah aku boleh gi sana..ngan saper lgi lah aku bolh jejalan...huhuhuk....takkan nk jejalan sorg2....huhuhuhu....
sebelum balik...kitorg men men bowling...huhuhuk..aku kalah 2game,,,game last aku menang...puas hati kalahkan die!!!asyik kena kutuk jer,..last2 aku menang!the victory is mine at last!!!!!!!kuikuikui....
so..stakat tu jer lah citer aku...heheheh..esoknya aku balik tanah merah..sampai umah,lepak ngan mak..ngan abah..tido sbelah mak..cejuk!!!!kuar ngan mili..lepak2...sembang2....ish..mili nak kawen 1hb Jun nih..huhuhuk..jadi pengapit den...kuikuikui....nurul plak 30hb nih..penat den..penat den..kena booking cuti...nanti dorg marah kalau aku tak cuti...huhuhuhu..best nyer korang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tu jer kot...dah penat taip nih...nanti aku sambung lagi eh...kuikuikui..mesti bowing korg baca kan...wakakaka....
adios...amigos...

Thursday, December 25, 2008

...(~~_)...

GOD is teaching me to be strong...
GOD is teaching me to be thankfull..
GOD is teachng me to be independent...
GOD is teaching me about life and people...
GOD is teaching me to be tough...
GOD is teaching me to stop being a cry baby...
but you know what...
i am weak...
i am a cry baby...
n i feel like my life is going a head of me..
out of my controll...
and im getting tired for all this nonsense...
really tired...
no words to describe it...
no more tears to cry...
i just have my silence with me....
and stil trying to get on with my own life...

Wednesday, December 24, 2008

aku Suka liRik lagu Nih

aku suker giler kat lirik lagu nih...hari2 aku dengar...eh..cop..cop..aku rasa aku dengar album shiela 0n7 yang 07 Des nih hari2...sampailah aku tertido sendiri..best..best..mmg suker giler r lagu nih..(@@,)sumer lagu dalam album nih best2 belaka..kuikuikui
TUNJUKKAN PADA KU…

Tenangkan resahku saat langkah ku terasa berat
Teduhkan jiwaku saat matahari bersinar terlalu pijar
Karena dirimu satu-satunya yang kuandalkan
Saat diriku tak mampu berdiri di sini sendiri
Ceritakanlah sayang hari-hari yang tlah kau lalui
Katakanlah sayang semua hal yang kau benci dari diri ku
Cobalah..cobalah...
Untuk mengerti keadaan ini aku rapuh...
Saat kau tinggalkan ...
Tunjukkan...padaku....kau selalu mencintai ku
Jadilah pelindung bagi sayap ku..
Aku berjanji..aku berjanji
Selalu menemani langkah mu
Dalam setiap helai nafas mu
Bangunkan tidurku bila kau terjaga lebih dulu
Dan bergegaslah sayang kita isi makna indahnya hari ini....
Cobalah..cobalah...
Untuk mengerti keadaan ini aku rapuh...
Saat kau tinggalkan ...
Tunjukkan...padaku....
kau selalu mencintai ku
Jadilah pelindung bagi sayap ku..
Aku berjanji..aku berjanji kan Selalu menemani langkah mu
Dalam setiap helai nafas mu.....

Tuesday, December 23, 2008

seMalaM.....


aku tak dapat nak online smalam..kenapa?hurm..ada dua sebab utama...

pertama: broadband aku wat hal..tak boleh nak log in blogger...tak tahu kenapa...poning aku pk..dah tiga hari broadband ni wat prangai...so,biler aku gi kejer jer aku dapat log in...tupun kalau aku sempat curi asa kejer...maklumlah..asyik ngadap kejer pun boring gak..lagilah kejer aku ni agak memboringkan juga...kejer pejabatlah katakan....nak wat fieldwork dah tak sempat..tak cukup masa....

secondly:hurm..smalam penyakit tetiap bulan datang menyerang..."senggugut"..ntah biler penyakit tu dapat dipisahkan dari aku...aku sendiri tak tahu...org kata kalau dah kawen..nanti penyakit tu hilang...betul ker?betul ker?ish...ish...kawen ni penawar upanya yerk?kuikuikuikui..kenalah kawen mcm ni!!!tak boleh ditangguh2 mcm nih!!!kuikuikuikui....waktu sakit tu tuhan jer lah yang tahu deritanya sakit senggugut nih..rasa bagai nak tercabut nyawa dari badan...walaupun aku takdelah sampai nak pengsan2 mcm org lain..tapi..kelabu jugalah mata nih biler terlalu banyak bergerak..nafas ni, mcm org ngandung 9bulan...tak cukup oksigen aku rasa...kaki ni lemah longlai...tangan pulak menggigil menahan sakit...perut aku pula umpama di pulas2....diterik2...di hiris2....ya Allah besarnya ujianMU pada ku saat ini...aku masuk kejer smalam pun dah lewat...aku inform lu peg tadbir supaya org tak tercari2 aku...sampai2 jer..banyak plak kejer nak kena setel..hurm..."senyum"...itu yang aku berikan pada diri ku..mencari sedikit kekuatan dalam diri aku yang tgh lemah nih..aku cuba setelkan mana yang patut dan yang perlu...sampai lunch hour,aku mula hilang kekuatan dalam diri ku...senyum ku mula terasa tawar...tapi aku kuatkan juga semangat ku...aku tapau jer makanan tghri aku...lapar...tapi...aku tak boleh bau nasi..mualnyer...kalah org mengandung...aku bungkus kuetiau goreng jer...balik makan kat umah...aku rasa mcm nak muntah biler makanan masuk ke keroongkong..makan juga..sebab perut siyusly lapar....doktor penah cakap, aku akan muntah2 waktu senggugut sebab badan aku tak tahan sakit so,aku akan reject mknn...so..mmg sesialah sebenarnya aku makan..heh...lepas muntah2 tu aku mula pening..dadaku terasa berat sangat...aku rebahkan diriku di katlku...aku peluk "jamal" sekuat hati ku..air mata mula mengalir....bukan hanya kerana sakit yang tak mampu aku gambarkan...tapi..tiba2 aku terasa rindu untuk ada seseorang disisi ku saat ini..menenangkan aku agar aku tidak menangis....menyanyi buat ku hingga aku tertidur....air mata ku mula laju turun membasahi pipi ku...sakit terasa begitu memuncak...aku tak jumpa ubat tahan sakit aku...akhirnya...aku tertidur di temani air mata....sedar2 dah kul 4lebih..."huh...ponteng kejer aku hari ni...." kepala ku masih terasa berat...perut ku masih lagi terasa dipulas2...aku pejamkan mata ku....hingga 6 petang...badan ku dibasahi peluh....terasa bagai "demam senggugut"ku mula menurun...penatnya aku semalam...
huuu...mcmnila tetiap bulan..sakit ni akan mula surut pada hari ketiga....sangat2 jarang aku tak sakit biler datang bulan...kebanyakannya mmg akan sakit...org kata sakit yang tuhan berikan sebab nak hapuskan dosa2 kecil kita..kalau ini kenyataan...."Ya Allah, aku rela menanggungnya walau sakitnya tak mampu untuk aku hadapi...sesungguhnya ampuni lah aku..."

datang kejer arini..yaAllah banyaknyer mender nak kena setel..aku dah mula pening2 semut nih...cuba gak setelkan mana yang patut...walaupun payah...akan ku gagahi juga...(ceh..poyo jerk...=p)

so..adios...amigos...

Sunday, December 21, 2008

kEraNa sEbuah jaNji..




hari ini dalam sejarah....
setelah sekian lama aku menangguhkan saat ini..akhirnya...akhirnya....akhirnya....aku...aku...aku akhirnya bergelar seorang "S.T.U.D.E.N.T" kembali...huhuhuhu..betapa aku meratapi saat ini..."meratapi"?..huhu..ini bukan keinginanku..bukan kehendakku..bukan pintaku...semuanya kerana sebuah janji..ya.."janji"..janji yang terlalu sukar untuk aku penuhi..tapi..tapi aku harus dan perlu penuhinya...walaupun aku tak rela...tapi..aku terpaksa...
saat ini aku merasakan seperti aku baru sahaja dinikahkan dengan seseorang yang aku tak kenali...aku rasa bagai aku baru kena "nikah paksa"...di saat itu, aku rasa bagaikan hidup aku terikat dan diikat..nafas ku mula terasa sesak..jantungku mula terasa berat...hati ku? hatiku bercelaru dan terasa ingin menangis..kenapa..kenapa begitu berat perasaan ku ini di pundakku..mengingatkan saat "surat aku janji" ditandatangani tadi..aku rasa bagai ingin ku koyak surat surat itu hingga hilang dari pandangan ku..tapi..tapi....apalah dayaku..janji tetap janji..dan janji ini harus aku tepati...janji yang aku lafazkan pada ibu dan bapa ku...kerana tak mahu ke overc...aku gunakan alasan untuk sambung blaja di sini...tapi..akhirnya..aku juga yang tersepit...kononnya nak lari...tapi...aku meletakkan diri aku jauh lebih berat pada sebuah janji...
"tuhanku..berikanlah aku kekuatan dalam usaha ku untuk memenuhi sebuah janji..berikan aku pedoman dan petunjuk agar aku tidak sesat dalam perjalanku ini..berilah aku kekuatan untuk aku tempuhi setiap ujian dan dugaan yang mendatang...dan berilah aku kasih dan sayang Mu, agar aku tidak merasa keseorangan dalam hidup ini..padaMu lah tempat aku bermohon dan mengadu..."

Saturday, December 20, 2008

DBC 3656

hihihihiks...penatnyer basuh keter arini..aktiviti biasa aku bile hujung minggu ni (tupun kalau aku ada mood)tapi aku jadi puas hati biler aku basuh keter sendiri even kudrat aku tak la seberapa kan...tapi,bler tgk keter berkilat atas usaha sendiri...(^__^)hurm..punyalah lama kereta ni tak berbasuh..dari banjir hari tu aku tak penah lagi menyental keter aku nih...aku biarkan hujan jer yang cuci...tapi bile aku telek2 balik keter aku..huuu,,,mcm dah berdaki semacam jer...so..aku decide untuk cuci kereta aku hari ni...dulu, x aku slalu pesan "cuci ati2..jgn ganas2...tgn "..." lembut...nanti luka2 lagi..."hurm...sambil2 cuci tu tringat plak kat die...hihihis....setelah puas aku menyental seluruh bahagian viva kesayangan aku nih,aku berus plak tayar die..mak aih..berlumpur nyer..aku berus2 lagi..."adui..cakitnyer...tgn aku terguris lagi..."huhuhu...

dulu, ada skali,aku baru jer lepas basuh kereta...teiber ada tapak tangan menempek kat atas cerin keter aku..punyalah aku nak marah!!!apa lagi..aku sound direct jer lah "saper punya tangan yang gatal sangat nih!?"kebetulan budak2 sambilan lalu...n...n.....upa2nya si maskrider yang gi tepek tangan die kat situ!!!!!!geramnya aku!!!!!apalagi...aku watlah muka SKM aku...huh...tapi..tu semua citer lama...heheheh...yang terpahat indah dalam ingatan...

well..apapun..keter dahsiap basuh..dah siap vacum,dah siap keringkan..nak wax...tapi tak larat dah...next time lah pulak aku wax.....so...tu lah aktiviti aku di pagi hari sabtu yang indah...hehehe..

YaNg TeRiNdAH hAnYaLah sEmENtaRA

Setinggi seluas gunung dan lautan
Sejuta harapan dipertaruhkan
Beronak berliku jalan kulalui
Selagi berupaya kuteruskan

Alangkah sukarnya memadam bayangan masa silam
Di dalam keberanian terusik jua perasaan
Tidak hentinya memanjang dan semoga jiwa ini terus tabah

Sesungguhnya saat yang terindah hanyalah sementara
Yang terpahat di dalam diri hanya kenangan dan nestapa
Tak rela kuturutkan hati
Menyesali apa yang terjadi

Andainya begitu suratan yang tertulis diazali
Biarlah walaupun kusepi
Sedih pedih dikhianati
Aku kan tetap terus mengorak langkah perjalan ini

best lirik lagu ni...bila aku dgr lagu ni kat thr.fm smalam..aku cuba search lirik lagu ni...hurm...lagu ni mengingatkan aku pada senior aku...yang terindah mmg hanya sementara...dan yang sementara itulah yang terlalu melukakan...."Andainya begitu suratan yang tertulis diazali..Biarlah walaupun kusepi..Sedih pedih dikhianati..Aku kan tetap terus mengorak langkah perjalan ini......"

futsal(^_^)

smalam pas smayang asar,aku tak tahu nak wat aper..tringat kat msg dari mr.bandi...hurm..die ajak aku tgk die men futsal..actually die ni kelakar orgnya..and sooooo nice...(kot la)kuikuikui... so,aku pun siap2 la nak ke tempat futsal tu..sampai2 aku asa segan ah pulak..aku bukan kenal pun org2 kat situ...ramai plak laki!!!bleh pengsan aku kalau tetiber aku wat2 gabra gaban..aku msg mr.bandi...die dtg kat aku...hurm..ada teman nak masuk dalam..die jalan punya la laju..menonong jer ke depan...(kenapa erk,aku slalu kenal laki yang jalan laju mcm monorail...mengah nak follow!)aku duduk kat depan gelanggang futsal...urm,dah suku akhir!pertandngan antara kg..aku tak kenal sorang pun yang ada kat situ..dari aku mula melangkah masuk sampai la aku duduk sebelah kaknor (isteri penganjur yang aku baru kenal) aku rasa banyak jer mata yang memanah ke arah aku..apalagi..jantung aku ni berdobar2...mcm lagu dangdut tu "berdebar 2 jantungku..."aku sengih jer..sengih tak ikhlas..sebab aku tak suka org tgk aku mcm nak telan..malu!!!!!!!pastu aku watdek jer...aku tgk org menfutsal..(mmg tu pun tujuan aku dtg kan..)hurm..mr.bandi jaringkan satu gol!org kat luar gelanggang bersorak bile 1 gol dijaringkan..kaknor bersorak "bandi (buka nama sebenar) bawok kawang arini..buleh gol slalu.."aku sengeh jerk..nak je aku sorak...tapi..cover.cover..malu lgi nih...hehehehe(^__^)

nak kata ni first time aku tgk org men futsal tak juga..ni second time aku tgk..dulu masa mula2 aku masuk kejer kat kustem ni,penah gak datang tgk org akuatrop men..tu pun sebab budak2 ni ajak..tu la last aku tgk..pastu aku tak penah tgk dah...best sebenarnya tgk org men futsal ni...ghalit!tgk bola disepak sana sini..mulut ni asa nak jert jer suwuh kejar bola..kuikuikui...ada jer geng akuatrop yg pempuan men mender nih...dorang puas ajak aku...tiap kali di ajak..aku hanya sengih jer...hum.ntahla,belum sampai seru lagi kot nak men futsal..kalau ada ajak men netball..nak gak aku...men net ball lagi best..hihihiks...

aku tak tahu saper yang mennag..sebab game tu bersambung malamnya..aku tak datang pun malam tu...mr bandi pun tak ajak datang...aku pun wat dek jerlah..nanti kiter follow up kampung mana yag memang ok...heee..

thas all..
adios amigos..

anymous(^__^)

Friday, December 19, 2008

aku kah yang lemah...


pagi ni pas subuh..aku tido balik...sejuk yang membeku membuatkan aku rasa enak untuk tido balik...maklumlah malam tadi jer baper kali terjaga gara2 terlebih minum air...huhuhu..sabo jerlah...tgh2 lena..dapat msg morning dari "bandi"..nak balas,tapi mata takleh buka...ngah sesedap tido...maskrider kol..ntah kenapa..tiap kali die tepon..aku angkat...contohnya smalam..aku baru jer tempek masker ST kat muker..skali die tepon..taknak angkat..tapi tertekan "answer"...tertekan?heh..tok lagik..tak logik..kuikuikui...so..jahanamlah masker ST yang aku pakai tu..sebab asyik nak gelak jer....ish..ish..membazir tol pakai...dahla mahal giler mende alah tu..nak tunggu mood aku rajin nak pakai pun punyalah susah...huhuhu...well what to do...so..terganggu lah tido aku pagi tadi sebab berbual ngan mask rider yang tgh menyeksi pagi buta ni...dalam kul 9 aku ke lab akuatrop..een nak pakai lab mikroskop..aku jalan kaki jer..sajer nak exercise...pas bukakan lab...aku balik...

pas balik,aku panaskan air..bancuh air "pearl" kegemaran aku..baru aku tringat aku lom sarap...kuikuikui...goreng fries and ayam yang ada dalam fridge..aku makan sambil layan katun kat tb3..best..best...habis makan, aku tgk dapur aku semacam jer bersepah nyer..hurm..mulalah aku angkat itu ini..kekononya nak kemas lah kan..basuh mana2 yang patut...buang sampah...penat....aku rasa cam nak pasang balik jer tikar getah ni..kaki aku dah tak tahan sejuk simen nih..walaupun apaki sliper kat dalam umah..aku ni kekadang bukan selesa sangat pun..men kaki ayam jer..maklumlah.."org melayu"...aku bentang tikar getah yang berglung kat dalam bililk tgh.."alamak..tikar ni berkedut seribu.."asa kalau boleh iron mender nih..mmg dah lama aku iron..aku pandang gak iron tadi...pastu aku gelak sengsorang.."giler apa?"so..dari nak bentang, aku buka balik sumer tikar getah tu and aku gulung balik elok2 untuk hilangkan kedut tu..aku tak tahu lah,samada aku yang lemah..atau tikar getah tu yang menyerap semua tenaga aku...aku rasa aku dah guna jurus tertinggi dah nak bertarung ngan tikar getah tu..tapi akhirnya aku juga yang pancit dulu..mcm nak patah pinggang aku ngusung mender alah tu...bentang..gulung..bentang ....gulung...termengah2 juga aku...pastu aku sapu satu umah ni...banyaknyer pasir...hehehe...

habis kemas mana yang patut, badan pun dah berpeluh..aku rendam baju..hurm..seb baik tak banyak.."alamak...sabun basuh dah nak habis"..aku tepuk dahi sendiri..asyik terlupa jer..."takpe2..sempat lagi nih basuh baju..hehehe"..sebut pasal basuh baju..malm tadi mask rider kata "dah tak ramai yang basuh pakai tgn skarang nih..." aku tak tahulah die perli aku ke apa...ntahla..bukan taknak beli mesin basuh..tapi..asa cam membazir jer...huhuhu...tapi kalau spin dry tu..best gak..baju cepat kering..takdelah aku kena perah baju sampai merah2 tgn aku nih...hurm...letak dalam budget taun depan r...kuikuikui...pas rendam baju..aku tgk ada lagi sabun yang berbaki...aku amik keputusan untuk menyental bilik air aku..hurm..jadi "cleaner" aku arini..ngah sesedap menyental...tetibe kuarlah makhluk yang panjang2 tu..yang jalan laju tu...yang nama dalam ic yer "lipan"...huhuhuk.tensen aku...aku simbah lipan tu masuk dalam lubang jamban..tak tahu lah lipan tu pandai berenang ke tak..tapi aku flush jer..."penat weh basuh toilet nih"....

dah siap semua2...aku mandi n smayang....hurm..skarang ngah ngadap mender ni mencatat aktiviti aku dari pagi tadi sampai sekarang..hehehehe...sakit gak tulang blakang aku nih..asa mcm nak landing jer...huhuhuhu...

Thursday, December 18, 2008

cakitnyerrrr..

bismillah..
ari khamis adalah hari yang aku slalu tunggu..waktu kejer singkat,and esoknya cuti dua hari..walaupun aku takde aktiviti yang nak dilakukan hujung minggu ni,tapi aku tetap hepi ngan hari khamis!!aku suka hari khamis!!!tapi yang tak bestnyer..ari ni kulit muka aku menggelupas....dari smalam lagi menggelupas..tapi takdelah teruk mcm hari ni...punca?hurm..setelah dibedah siasat dengan teknik tertentu...aku mendapat kesimpulan yang kulit aku menggelupas adalah disebabkan aku tukar sabun muka....

hurm..at first..aku pakai sabun tia..ok jer..lagi pun kulit aku tak bermasalah pun..then terasa cam gegatal jer nak pakai ST..so, aku belilah sabun madu ST yang harganya RM15 sebuku..b4 this aku ada try trial pack Flawless skin ST..its seem to be ok..cumer,first time pakai kulit aku menggelupas sket..pedih gak r..tapi pastu cam ok jer...then aku try la pulak pakai herb soap ST..ntahlah..biler pakai...well kulit mmg tak bermasalah kan..tapi..muke jadi mcm burn sket..sket ker?tak..tak..tak..mcm burn men tepi pantai dalam jangka masa yang lama..mak,abah,mili..sumer tegur...hurm..tak best r...so..aku stop pakai sabun tu...kembali semual ke sabun lama...mungkin sebab kulit aku terkejut kot...jadi menggelupas...sakit weh!!!!pedih jer asa muka ni..biler senyum pun asa sakit...huhuhuhu..tensen jer nih...paling tak suke bile kulit muka menggelupas...cakiiiiiiiiiiiiiiiiiiitttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!

huhuhuhuk.....

Wednesday, December 17, 2008

kilauaNnya,,

cantikkan?cantikkan?cantikkan?hurm..geram jer aku tgk mender nih...biler first tiem tgk jer aku dah mcm.."alamak...cantiknyeeeeerr!!!dapat gaji nanti nak belilah...geram jer aku tgk...ish..ish...ish....crystal gelang ni betul2 memukau aku...design pun simple..tapi nampak elegent...hurm....geramnya......

Tuesday, December 16, 2008

sIngLe Is SimpLe?


single is simple?betul ke?dulu kawan cina aku slalu cakap kat aku "ti..single is simple..double is trouble!!!"aku hanya tersengih kosong everytime die melaungkan ayat tu pada aku...hari ni..waktu aku gi pasar malam,tetiber jer ayat tu terngiang2 kat dalam kepala aku..kenapa?aku sendiri tak tahu kenapa...bile aku tgk sekeliling aku..hurm..aku bukan satu2nya makhluk tuhan yang berjalan dipasar malam seorang diri..ada jer yang sorang2 mcm aku..huhuhu...tetiber tringat kat hosmate aku...biasanya pasar malam ni kitaorg tak penah miss...jaranglah miss...len sebenarnya gi pasar sengsorang nih..singgah mana yang perlu jer..dah abis beli aku balik..tadi kat pasar malam aku beli nasi kerabu kat pakcik murah...sedap nasi kerabu yer..aku beli laksa penang..tapi tak makan lagi...mcm kenyang lagi jerk....n last sekali aku beli kopok lekor 2inggit..best kopok lekor yer..tapi arini mcm masin sket...smbil drive balik aku layan kopok lekor yg panas2 tu dalam keter..best2...dahla ngah lapar gaban tadi..sb tak lunch...huhuhuhu

eh..dah lari dari tajuk..hurm..betul ke single tu simple...well kalau nak dikira dari pengalaman sendiri..mmg single tu simple..tak perlu nak pk mender lain kecuali "yourself"!!no need to worry about others and bother their feeling...betul ke..."betul,betu,betul" bak kata ipin...tapi..sebenarnya,single wasnt just simple...but smtimes..you get lonely...thats what accompany you when you r single...maybe this is what i feel rite now...suddenly i feel so lonely...i do have friends here..but feel like i dont have anyone....its a very complicated feelings to write down...and even the word "lonely " come from the word "alone"....huh...beratnya perasaan ni....terlalu sukar untuk diluahkan....friends are just friends...smtimes they are not with me when i need one...or..maybe..im the one who not good in making friends here..im dont know..im not perfect...totally not perfect...i cant satisfy everyone needs...well..what to do..my life still has to go on..i MUST!!!and i HAVE!!!!

kawan2 aku di kelantan..risaukan aku kat sini..dorang takut andai aku kesunyian..takde member nak ajak kuar..makan..jejalan..berbual..ketawa..n so on...hari2 dorang tanya keadaan aku kat sini..kdg2 asa mcm aku ni budak kecik jer..well.pada dorang aku mmg budak kecik..yang manja...hahahahaha...best giler bermanja ngan dorang..kat sini...aku tak tahu nak bermanja ngan saper...aku belum jumpa kawan sejati..ari tu masa bali..dz n ese slalu wat lawak..sampai aku nak pecah perut ketawa..dorg kata..muka aku dah tak mcm dlu..mcm aku kurang senyum...aku kurang ketawa..muka aku suram...tak seceria dulu...ntahlah...mungkin aku ni tak pandai nak sembunyikan muka yang tak best dilihat org...huhuhu..mcm maskrider panggil aku SKM.."suram..kelam dan Muram..."heh....well....wat to do..

kat sini org berkawan ada niat tersembunyi...ada agenda sendiri..yang aku sendiri tak faham kenapa perlu mcm tu...dulu waktu sekolah aku pk kan takde org jahat dalam dunia ni..semua kwan baik..akan kekal sampai biler2..aku tak tahu pun istilah "kawan makan kawan"..tapi..biler aku belajar kat kustem nih..aku kenal erti "kawan makan kawan"..aku tahu apa tu "gunting dalam lipatan"..aku pelajari erti "talam dua muka"..dan aku mengerti yang langit tak sentiasa cerah...kadang2 datang hujan di tghari..untuk membasuh luka yang tergores dalam menjalani dan mengenali erti hidup ini....di sini...aku pelajari tentang kehidupan...dan aku pelajari nilai sebuah persahabatan...nilai sebuah hubungan...dan aku sedar betapa lugunya aku dulu..betapa lurusnya aku..betapa ceteknya aku tentang kehidupan....

single might be simple...but smtimes its invite lonely that crushed you deeply in a black dark hole which is so hard for you to get out of it....im learning this "single" term in my life...its hard..its difficult...its annoying smtimes..but im learning..n going to keep on learning....i guest....huh..life...what a journey....what a story...
thats all...
adios...anymous..

ceritera ku lagi..


smalam aku bersihkan dapur aku..hurm..sejak dari banjir hari tu,umah aku tak ubah seperti umah setinggan..ntahlah..nak pasang balik tikar getah tu semua org nasihatkan hold dulu..almaklumlah musim banjir tak abis lagikan..lagi pun air kat mengabang tu asyik tinggi jer..siap mengalir kat jalan lagi..takut gak aku kalau banjir lagi..penat weh..tak mampu aku nak kemas2 lagi..tak larat dah...smalam,slow2 aku kemas dapur..semua pinggan mangkuk kena basuh balik..asanya semua tu trendam air banjir..penat giler..baru aku perasan..banyak betul "pinggan daia"yang aku dapt..lebih 20 biji juga semuanya..pastu aku kemas lak dapur masak..walaupun aku ni jenis yang tak suke memasak,aku ada dua dapur..satu beli sendiri n satu lagi dapat percuma sebab beli peti ais..huh..basuh punya basuh..aku terlukakan jari sendiri..memula tu ingatkan tak dalam..sekali,darah mengalir laju jer keluar dari belahan luka tu...sampai menitik2 kat lantai..satu hal plak aku nak bersihkan..so,aku bersihkan luka tu bawah air...masyaAllah..pedihnya..tuhan jer yg tahu..berair gak mata ni tahan sakit...darah tak juga berenti..mcmna nak wat kejer nih..aku cari handiplast,,tapi takde..maklumlah..umah mangsa banjir,cari apa2 pun takkan jumpa..akhrnya aku ikat je jari ni ngan kain..sambung wat kejer..penat gak kemas dapur tu..tapi bila aku tgk balik..sama jer mcm tak kemas..kuikuikui...smalam, tiga ekor anak lipan aku jumpa...hurm..mula2 cam kalut belut gak lah aku nak cari "senjata pembunuh"..last2 aku pijk jer lipan tu sampai tak nampak rupa dengan berat badan yang berat nih...wakakaka..so smalam juga aku jadi "serial killer"...(^_^)

malamnya,lepas smayang isyak..aku layan citer upin dan ipin yang amin bagi ari tu...giler lawak citer tu...aku gelak sorang2 sampai sakit perut nih...dari takde mud..terus jadi ceria...mmg comel r upin dan ipin tuh...dialog yang ipin slalu sebut "betul,betul,betul"..sentiasa mengiyakan ayat si upin..tak puas tgk citer tu..hehehehe..maklumlah,nak layan kat tv 9 umah aku tak dapat..nak dapat mcmna..guner ariel yang RM4.90 tu jer..kuikuikui...skang ni nak tgk tb lagi lah takde mud..ngan umh yg masih tunggang langgang mcm tu...huhuhu..nasib2...(~~_)
sejak2 jadi mangsa banjir hari tu, aku jadi fobia semacam jer biler hujan tgh2 malam..mesti aku akan terjaga kalau hujan..yang paling lawaknya..bler aku terjaga jer, aku raba lantai bilik..kot2 la ada air kan..kuikuikui...biler bangun subuh pun aku akan raba2 lantai lu..hehehehe...satu lagi sebelum tido, aku akan angkat semua mender2 yang kat lantai ke tempat tinggi sket..hehehehe..kelakor plak biler aku pk2 balik..tapi..banjir tu betul2 wat aku fobia...fobia ngan ngan hujan!!!!(@@_)

adios...amigos..

Monday, December 15, 2008

perubatan tradisional..

hari tu aku sajer2 sembang ngan mak pasal pusat rawatan yang ada dekat umh aku..nama pusat tu "Pusat Rawatan Tradisional Khairi" penah dengar tak?org kata org seluruh malaysia datang kat taman aku nih sebab nak berubat...mmg penuh r keter depan pusat tuh..sampai tgh2 malam pun tak habis lagi...ramai yang kata menjadi..aku jadi teruja...tetiber aku tanya mak aku.."mak die tu leh wat kita lupakan org tak?"mak pandang muka aku.."angah nak lupakan saper?" aku sengih jer..."adalah...boleh tak mak?" "hurm...boleh...wat org jadi angau pun boleh..."kata mak..aku sengih2 lagi..."nak la mak...mak booking kan time die..yati nak jumpa die r...nak berubat!nak lupakan org..."mak kata aku ngengader...aku cakap ngan mak.."betul lah ni mak..nak wat sungguh ni..ni soal hidup dan mati dah nih!mcmna skali pun kena gak lupakan die..kalau tak,tak tenang hidup anak mak ni..."aku wat muke sposen..mak pikir aku nak lupakan X aku..aku cakap bukan die..aku nak lupakan sesorang yang menghantui hidup aku dalam masa yang singkat...mak diam jer...tapi..aku tetap bersungguh nak jumpa org tu..walaupun sebenarnya aku tak pernah percaya mender2 nih...lagipun sampai biler aku nak mcm ni kan..kenalah berusaha..jadi atau tak,wallahualam..nak lupakan die sendiri... mungkin mustahil .. bukan senang nak lupa..dah puas aku cuba,,,tapi..tetap tak boleh..makin nak lupa..makin aku memikirkannya... kadang2 sampai nangis pun ada..sebab asa tersiksa sangat2... dan perasaan tu tak pernah berubah...so, terpaksalah guna cara nih...huhuhu...tak sanggup dah asa menanggung semua ni...mungkin balik cuti nih aku nak wat...harap2 menjadi...hope so...

wallahualam....

lagu aku dgr pagi tadi..

aku baru jer beli micro hi fi system bebaru nih..brand?sony r...bunyi die giler best!!bleh pecah gak gegendang telinga nih kalau pasang kuat2..tapi almaklumlah aku masih tau adat berjiran kan..kang dapat dosa plak wat jiran sakit hati..stakat dengar tlinga sendiri dah la kan...nampaknya speaker tu tak dapat nak menunjukkan kekuatannya yang terpendam..huhuhuk...

pagi2 lepas smayang n ngaji, aku bukalah zikir lu...maklumlah..mulakan hari ngan sesuatu yg baik...ehehehe..walaupun aku ni bukanlah budak baik pom..kuikuikui...dah habis seround zikir yang aku suka..aku layan hot fm..mmg suker dgr FBI membebel..tapi FF takde..ceh..tapi kalau nak kira..aku lagi suka Jawa Rangers..dorang lagi nakal..hehehe..layan lagu sambil siap2 nak gi kejer...tetiber kuar lah lagu ni..
Sebelas Januari Bertemu
Menjalani Kisah Cinta Ini
Naluri Berkata Engkaulah Milikku
Bahagia Selalu Dimiliki
Bertahun Menjalani Bersamamu
Kunyatakan bahwa Engkaulah jiwaku
Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu
Pernahku Menyakiti Hatimu
Pernah kau melupakan janji ini
Semua Karena kita ini manusia
Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu
Kau bawa diriku
Kedalam hidupmu
Kau basuh diriku
Dengan rasa sayang
Senyummu juga sedihmu adalah Hidupku
Kau sentuh cintaku dengan lembut
Dengan sejuta warna


hurm..lagu ni wat aku tringatkan X aku..hurm..ntahlah..dulu punya ceritakan...last2 aku juga yang dilukai..tapi mungkin salah aku juga...hurm..ntahlah...nila antara lagu yang wat aku terkenang kisah lalu....apapun..lagu ni mmg best...huhuhuhu..


adios..anymous..

Friday, December 12, 2008

bulan terang...


tadi dz datang anta cd lagu kat aku yang die janjikan dulu...tak sengaja aku terpndang langit..masyaAllah....cantiknya bulan...bulan terang malam nih...aku terkesima skejap memandang bulan yang begitu cantik..sampai cerah langit disekelilingnya....betul2 cantik...aku duduk kat luar umah jap..memandang dan menikmati keindahan bulan yang tak mampu untuk aku gambarkan dgn kata2....dari kecik..aku suka renung bintang dan bulan....kalau penuh bintang dilangit..aku selalu harap aku salah satu bintang yang bergemerlapan di angkasa...andai aku renung bulan yang mengambang..aku bagaikan "pungguk rindukan bulan"...cantiknya bulan...indah malam ini kerana bulan...aku kagum...terasa kecil sangat sebagai makhluk tuhan yang hina lagi kerdil di dunia sementara ni...."indahnya ciptaan mu Ya Alah....ampuni aku andai ada saat aku terleka untuk mengucap syukur pada Mu...ampuni aku andai ada saat aku lupa untuk beristifar pada Mu...ampuni aku andai ada saat aku lupa untuk berpijak dibumi yang nyata...ampuni aku..dan bimbinglah aku...yang jahil ini...amin..."
sekadar berkongsi keindahan ciptaan tuhan yang terhingga....

hari aku di KB..

hari ni aku tlh ke rumah senior aku yang dah lama aku tak temui...ada kenduri kesyukuran (sambut menantu) dirumahnya...aku sampi agak awal..bertemu dgn ese (sahabat baikku) di billion..aku tak berdua ngan ese jer..aku ditemani mili dan ese ditemani sepupunya...rupa2nya sepupu die tu pun satu skolah ngan aku juga...patutlah mcm familiar jer muka mamat tu..heheheh....sampai umah abg nudman agak awal..walaupun dah 4 kali asyik pusing depan billion tu,sebab tak tahu jalan..akhirnya aku tepon jer abgnudman sebab nak tanya jalan..ceh..upanya dekat jer umah die..penat jer pusing2...well,abgnudmn tak banyak berubah, cumer bertambah "sihat" sket...hehehe..dok sembang2 ngan abgnudman, abganderi and abg parang sampai...dalam 20minit kemudian, abgdin n the geng juga smpai..kami duduk semeja..tapi sembang asing2..heehehehe..tak tahu nak sembang apapun..tak sangka gak boleh jumpa senior2 aku yg lama...yng dulunya aku gelarkan "jejaka melayu terakhir" ataupun "geng budget"...hehehehe....dalam ramai2 tu..ada sorang yg tkde...aku pun mals nak tanya abgnudman..die tak datang ker...ntah la...huuu...sakit gak kepala ni pk....sebelum balik tu sempat gak abgnudman tanya "tie,tie bilo lagi" aku ngan slumber je jawab.."heh..soklan sensitip tu..tgk r..kena cari calon lu"...abg din kata aku jual mahal..heh..tolonglah..aku nak jual mahal apa?bukan lawa sangat pun..ukan cun giler pun yang nak jual2 mahal nih..ntahlah...dah belum jodoh...kot...hurm.ntahla....mungkin belum jumpa yg tepat kot..asyik tersalah jer...penat weh...
habis kat kenduri...aku amik keter yg aku tinggal kat billion..gi tesco...kat tesco, aku tukar keter ngan ese..sebab die nak bawa balik keter aku untuk tampal tempat bocor tu..seb baik ada die.apa2 hal keter aku slalu rujuk die.nyusahkan die pun banyak gak!!!kuikikuikui...actually bukan stakat pasal keter...rasanya mcm2 hal aku rujuk die...huhuhuhu...pusing2 kat tesco..tgk brg2 letrik,ingat nk usha2 harga..hurm..leh tahan mahal gak..pastu gi beli apple donat..leh tahan donat die..tapi takleh lawan dunkin donuts...kuikui..beli air mangga sebab aiskrim yang mili belanja manis giler...melekang asa tekak aku nih...mamt yg jual air tu sweet la plak..kuikuikui..cuci mata jap...wakakakaka...lepak kat food court tu dalam sejam smbil tunggu keter aku siap...ada pertandingan karoke..hurm..suara mamt yg nyanyi tu leh tahan..ala2 awie..aku amik gambar suasana kat situ..tapi...die perasan aku amik gambar die..hehehehe..ntah apa2...
keter aku siapa dalam kul 4...follow ese anta spupu die balik jap..kitorang lepak kat mamak stall depan kbmall...hurm..bukan tempat baru untuk aku..aku dah biasa makan kat situ ngan famili aku...aku cumer minum teh o suam n air suam...makan?dah tak larat nak isi perut..pas minum..ese ajak tgk keter kat stadium..die kata tiap2 jumaat ada show kereta..biler sampai kat situ,tkde pun show tu...takde kot..kitaorg pusing2 cari parking..ese beli kopok..makan kat keter sambil tgk race kereta kontrol...duduk kat situ dalam 45minit kot..kitorang balik...
sepanjang perjalanan, aku dan mili berbual mcm2 perkara..tentang khidupan..pekerjaan..soal hti dan perasaan...ntahla..mcm2..hidup ni penuh dengan dugaan yang tak terjangka...hurm...samada mampu terima atau tidak jer..mcmna nak hadapi semua tu...walaupun berat...terpaksa juga hadapi...walaupun kadang2 ia menuntut seribu satu pengorbanan dari aku...
kadang2 biler aku gi kb..ada kenangan2 yang tak sepatutnya aku ingat datang bertandang...conthnya biler aku berada dalam kbmall, aku tringat first time aku jumpa die kat situ selepas 4tahun...rasa mcm baru smalam semua tu berlaku...biler tgk stesen bas dkt mamak stall tu..aku tringat saat semua bermula...sesuatu yang tak sepatutnya berlaku...huuuu....sakit asa jiwa aku...aku rasa sangat2 tersiksa...mengingati saat2 itu...aku bencikan satu pertemuan yang singkat..tapi penuh dgn kenangan tak terlupa..nak lupa pun tak boleh..rasa bagai dihantui....huuuu.....tuhan..bantu aku....
alamk..esok nak kena balik tengganu...malasnya...malas giler nak balik ganu..malas sesangat sangat...kalau tak jadi balik esok petang...aku kenalah balik pagi lusa pas2 subuh...wahhhh...mampu ker..kang nantok kang..huhuhuhuk....tensen..tensen..
thats all i guess...
adios..anymous..

Thursday, December 11, 2008

ceriteraku lagi...


aku baru jer balik dari umah lis...kawan waktu sekolah rendah aku...smalam jumpa kat umah as...raya kali ni aku jumpa lagi kawan2 lama ku yg dah lama tak jumpa sebenarnya..biler jarang berjumpa banyak betul cerita yang kami kongsi bersama...dari satu cerita ke satu cerita..tak kurang juga cerita lama yang kami imbas kembali dgn gelak tawa...bila pk2 balik...bodoh2 je dulu...hehehehe...

tgh2 cerita,,satu nama muncul dlm perbualan kami..tika kisah barunya disebut..aku rasa sedih sangat..jantung ku bagai disentap...rasa bagai aku terduduk dan terhimpit...tiba2..air mata ku turun hangt singgah di pipi...sampai hati...aku anggap die kwn baik aku..kami kawan dari sekolah rendah..susah senang dah penah rasa bersama...cerita suka duka dah kongsi bersama...tiba2..dia kawen langsung tak bagitau aku..taknak jemput takpe..tapi apa salahnya die bagitau aku sepatah...ni tak..langsung tak...tau2 skarang dah 4bulan pregnant...huuuu...aku tumpang gembira dgn apa yg aku dgr..tapi..sedih pun ada juga..kenapa die takbagitau aku..aku bukan kwan die lagi ker?sampai hati die...huuu..apapun.moga die sentiasa berbahagia selalu....

sepanjang jumpa member2...aku rasa topik yang senantiasa bermain di bibir..is bila lagi nak kawen..maklumlah..ramai member2 aku yang dah pun menjejakkan kaki ke jinjang pelamin...yang bakal pun tgh beratur nih....yg lelaki tak yah ckp lah..org kata hero tok gaduh..kuikuikui...walaupun dorang tu pun sebenarnya nak sgt kawen..mcmlah aku tak tahu..hehehehe...kdg2 topik ni wat aku diam skejap..hurm..ntahlah tak tahu nak sampuk apa...paling kurang pun aku cumer cakap.."ada jodoh,sampailah kad"..tak pun "takpo2..nanti nok pakai comey nok gi caghi sore"...tak pun,aku aminkan jer apa yang budak2 ni cakap...hurm...ntahlah...susah nak komen...stakat ni,tumpang gembira org len dulu lah...kang sampai turn sendiri...sampailah..kan?kan?kan...biler cakap pasal jodoh..bukan takde org nak..tapi ntahlah..hati ni kot...masih terluka dan masih dibayangi kisah lalu yang tak mampu aku buang jauh dari hidup ku...biler ada org nak masuk mintak,aku pulak tak bagi..so..apa lagi nak kata...aku sendri tak berani komen..mungkin sampai masa aku nanti..insyaAllah....huuuuu....kdg2 mmg penat nak jawab ble org tanya.."tie..tie biler lagi..."heh..kadg2 senyum2 poyo jer biler dah mals nok jawab....boring r org asyik tanya...ayat besfren aku plak "heh..mano tau..cik tie ni sokmo senyap2 dio ado...silap2 awal gi dari kito..."aku aminkan ajer...dah org ckp mender elok kan..hehehehe(^_^)

wallahualam..
adios..
anymous...

Monday, December 8, 2008

yg baru dan yg lama

ari tu pas lunch, kakna (kakak kakzan) bawa kitorang singgah kedai smart...masuk jer dalam kedai tu aku usha purse kat dalam kedai tu..biasanya beli purse pun kat situ jer...tetiber terpandg satu purse yang design nya lebih kurang sama dgn purse yang aku pakai sekarang..yang alin cumer corak, gambar dan warnanya yang lebih gelap..aku rasa tertarik sgt2 nak beli..alang2 purse lama nih pun dah agak uzur kan...pk punya pk,aku beli jer terus lepas aku cek mana2 yg patut...hurm,,harga pun sama ngan purse lama..ntah kenapa aku suka ngat design die...aku tgk2 juga purse lain yg nmpak lebih kedewasaan...tapi belum sampai seru nak pakai purse2 yang gitu...tak reti nak pakai purse gitu..dahla takleh simpan kat poket..panjang semacam jer...kalau yang vouge tu..melampau sangat..hurm..aku tak dulik pun org nak kata apa..aku suker purse ni juga..hehehehe...

adios..

Saturday, December 6, 2008

7 perhentian

perhentian pertama- "turunkan saya kat bt6 jelar wak..member sy tgu kt situ..korg balik hati2 tau..sampi gitau r.."aku melintas ke arah sri comel.kakwan dan sikin dah menunggu kat situ...pastas kami bergerak ke chendering dalam hujan lebat dan jem yg tak tentu hala...kepala aku mula berdenyut2..aku tido spanjng perjalanan ke sana..tapi tak lena...huhuhuu

perhentian kedua- kami sampai di rumah ina..dalam hujan lebat,kami berkongsi payung..ceh..basah juga...pakcik depan umah ina bagi pinjam payung BN pada aku..harung air depn umah ina..alamak..habis sandle aku..berbual dgn ina.hurm..simpati,,dan sedih...nak balik..ma ina tahan..kena tunggu untuk tahlil..alamak!pakai jeans ngan tshirt nih..kena tunggu tahlil..aku,sikin n kakwan sembunyi kat dpur jer...kakwan wat lawak..tringin nak makan agar2 merah..hehehehe....pas makan,jumpa ina jap,,kitorg balik....

perhentian ketiga- kami gi MBKT..kakwan nak beli tiket untuk adk die...gi tgk kenyir bus..tutup..round2 lagi..kakwan beli tiket cepat express...lepas beli tiket kami terus balik..dah lewat...

perhentian keempat - sikin hantar kakwan ke bt6 amik keter kakwan..aku juga turun,nek keter kakwan...kakwan singgah beli buah jap..beli mata kucing n liau tecik2..."kakwan,purse yati mana erk?"hurm.."dlm keter sikin kot"

perhentian kelima- sampai umah..cek kat kereta kakwan..purse takde..aku cuak...cek kat kereta sikin...TAKDE!!!!alamak...kami kalut..cari gak purse tu...tapi tetap takde..dah berdebar ni...mcmna nih...cari lagi dalam keter kakwan...takde juga...alamak...mcmna nih...aku stat keter aku...

perhentian keenam- kami ke bt6 semula..dalam kegelapan, aku hidupkan lampu kereta..menyuluh kawasan yg mungkn tempat tercicr purse aku...hish...lesen,ic..duit..kad2 bank..takde...kecewa,,,tapi amik keputusan balik umah smula n cari dlm keter kakwan..bomoh sikin kata mesti ada..hehehehe...

perhentian ketujuh-sampai umah..cari juga...belek2.."hah!ada..ni dia!" purse aku jatuh bawah kusi keter kakwan...tertindih plak ngan kasut kakwan..patutla raba2 tak jumpa...aku mengucap syukur...tak hilang...huhuhu..sikin ngan kakwan kata, aku boleh lagi tersengih2 purse hilang..sebenarnya cuak gak..hehehehe...alhamdulillah tak hilang....

tamat tujuh perhentianku....sembahyang..n rest...tidur dgn lenanya..hujan lebat diluar...jam dah menunjukkan kul1..mengharap dan berdoa jgn banjir lagi....

sehari dalm bulan disember...

aku rasa wktu2 smalam is waktu org dah sibuk2 nak balik kmpg..maklumlah,isnin dah raya aji...aku plak...hurm..selepas satu alam yang amat melukakan hati ku..aku bangun dengan amat berat..mata aku tak bolh buka...malam tadi..merungkai segalaya...dan aku pasrah pada ketentuan tuhan...."bantu aku yaAllah..kuatkan ati ku Ya Allah...padamu ku berserah..."

tepat jam 730,aku seperti biasa,besihkan diri lebih kurg...masak air n wat kopi..layan kopi jap sesejuk pepagi buta..kat luar kedengaran suara kakwan n aya..apa yg dorang bisingkan pun aku tak tahu..selesai minum,aku bertudung dan mula mengangkut sampah2 yang ada kat dlm umah aku..waktu itu, bau umah aku tak ubah seperti tandas awan yg dh bertahun tak basuh..aku mula pening..nak pitam pun ada bau mcm tu..sedangkan aku dah simbah air dalam umah tu 3kali..penat juga ngangkut smpah 4,5 kali nih..dahla berat..kepala aku mulala pening2 semut..jenguk umah k.wan..hurm..sama nasib gak..k.wan pun ngah kemas2..aku tgk henset..ada msg!"cuci umah kul baper?"aku bls..pastu diam jer..tak boleh dtg kot..takpelah..wat la slow2...alaupunbrg aku tk byk..tapi ntah kenapa asa tak larat sgt nak angkat sumer2 ni kat luar...aku kena cuci umah ni sama mcm aku mua2 masuk dulu.."penat weh!!!"

aku angkat tikar getah tu..."wuueek" dast tol bau...mcm tangki kumbahan jerk..tahan..tahan...jgn muntah...cepat2 aku simbah ar sabun...gosok2mana yg patut..smbah air...nak angkt n jemur..terduduk jap..mcmna nk angkat erk..berat nih...tp takkan nak biar..hurm..aku gagahi juga angkat tikar getah tu..jln pun terhuyung hayang..berat tol mender nih..dalam kul 10,zulkarami n anuar dtg..asa lega sgt2....dorg tolong basuh...berus rumah..angkat itu ini..lega sgt2...kul 11,azmi plak sampai...tlg2 apa yg patut..kalau nak kira banyak sgt dorg tolong aku...sampai clear umah aku..kalau takde dorg mesti arini pun aku masih sambug bersihkan umah...dlm kul 12 lebih, umah aku dah bersih...dorg berpindah pak ke rumah kakwan..tlg2 kakwan..aku juga ke sana membantu apa yg patut..penat betul...tp st berterimakasih kat dorg..sgt2...

my two bestfren dari klatan juga dtg membantu..dorg sampai lewat sket sb jauh...sampai2 tu dorg tlg mop umah aku sampai kering...rasa ringannya beban aku...dorg awal2 lagi dh pesan jgn wat kerja berat2 sgt...tapi aku ckp,member2 opis ada dtg tlg..huhuhu...terharu gak org jauh2 dtg tlg...tulah kawan baik aku dari skolah...yg sentiasa ada wktu senang atau susah..mili n amin pun nak dtg jua..tapi tak dapat..sebb ada urusan..n aku paham...sokongan yg dorg bagi pun dah cukup untuk aku...

rumah dan barg2 aku siap n clear dalam ul 3lebih..penat sgt2 tuhan jer yang tahu...apapun, thanks a lot guys...moga tuhan membalas budi korang dengan nikmat tak terhingga....

adios..anymous..

warkah....


Takkan lagi aku menunggu
Kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
Puasku mengharapkan dirimu
Seperti mereka yang punya cinta
Diriku tanpa dirimukau tempuhi penuh bahagia
Diriku mahu kau tahu
Pedih ini kau tak terasa
Warkahku mengharapkan dirimu
Seperti yang aku kenali dulu
Setiaku menantikan dirimu
Seperti setianya terhadap diriku
(*)Tapiku melepaskan mu
Melangkah namun tak berdaya
Terusku terus menunggu
Cinta yang takkan pernah ada..
...................................

Wednesday, December 3, 2008

banjir oh banjir....

di lubang inilah aku terjerumus jatuh dipagi2 buta dikala banjir melanda...bila tgk lubang ni mmg asa nak tergelak..aku sendiri tertanya2..mcmanalah keadaan aku waktu jatuh tu sebenarnya...hehehehe...
paras air dihadapan rumah ku kira2 jam 530 pagi...aku blur dihadapan umah...

inilah keadaan air yang menutup laluan utama untuk keluar dari taman ku..air setinggi lutut...

rumahku dibanjiri air......huhuhuhu
paras air yang memasuki rumah ku..penanda selepas air kering..boleh tahan tinggi...hurm..tak mampu asa nak bersihkan umah sengsorang...boleh patah pinggang aku ngangkat tikor getah yang berat nih...huhuhuhu
kenangan di waktu banjir yang akan terpahat kukuh dalam ingatan ku selagi hayat dikandung badang....
adios...




aKu mAngSa BanjIr(~~_)

"yati bangun!yati bangun!banjir!!!!!" dengan mamai nyer aku buka mata..bergegas membuka pintu bile dengar suara kakwan menjerit2 diluar sambil mengetuk tingkap...dengan keadaan yg amat mengantuk, aku tgk kakwan dah kelam kabut..aku tgk keadaan kat luar..ya Allah..air kat luar dah setinggi betis...dengan separuh sedar aku cari kunci kereta..jam 430 pagi!aku capai towel tutup kepala,aku stat enjin keter, panaskan jap..dan aku alihkan keter aku kat tempat yang agak tinggi depan skolah..tgh2 mamai tu jugak aku berjalan balik kat umah,merempuh hujan and banjir..aku tutup pintu..aku boleh plak tido balik..hahaha!!!tak boleh nak buka asa mata nih...tak sampai 10minit,kak ani wife abg.sharol, kol aku..tanya keadaan mcmna..dalam mamai2 tu juga aku cakap,ok jer,,tak banjir pun..sedangkan..umah aku dah naik air...mungkin tuhan masih syg kan aku..mata aku yang ngantuk tiba2 segar..aku tgk air dah mula masuk dari pintu depan..apalagi, gabra lah aku..jantung ni berdegup kencang jer..aku capai extention yang tersadai kat bawah katil..aku tutup sumer suis yang hidup..tarik nafas skejap, aku selamatkan brg2 yang aku rasa berharga..aku letak semuanya ats katil dan meja aku..aku ke dapur..alamak..mcmna nak selamatkan peti ais ni..aku tak mampu angkat!selamatkan rice cooker dululah!penat juga mengangkat barang2 tu keatas..last2 aku blur..aku tak tahu nak selamatkan apa lgi...termenung aku ....
aku capai henset..hurm.aku dail no abah..tiba2 aku menangis..abah yang masih mamai juga terkejut biler aku nangis sambil mengadu umah banjir..mcm2 abah pesan...pastu tepon makplak..ah..mak tak angkat..mesti ngah smayang..aku msg sumer org yang terlintas dalam kepala aku...rasa mcm aku sorang2 kat tgh lautan time tu...aku letak henset dalam poket..keadaan kat luar makin kelam kabut...kakwan tiba2 terjengul depan aku.."ti, alih keter dalam skoloh...situ tinggi.."aku capai kunci kereta yang dah aku simpan..dgn tergopah gapah aku jalan harungi ar depan umah.."kecebur!!!!' aku blur..aku angkat kepala..nampak org lain sumer tinggi2!!!ya Allah...aku jatuh dalam longkang upanya...hehehehe..dalam kegelapan pagi tu, aku betul2 tak ingat yang depan umah aku ada lubang longkang...yah.akhirnya aku merasa juga jatuh dalam longkang...paras air setakat dada aku..tak tahu mcmna nk kuar..nak mintak tolong pun mesti takde yang dengar..however, i manage to get myself out..baru aku tringat,henset dalam poket!cepat2 aku kuarkan..argh...dah basah...sakit jatuh lgkang aku abaikan,aku ke kereta,alihkan ke tempat yg lebih slamat...aku balik ke rumah..amik laptop, beg sijil dan sedikit pkaian,aku simpan di kereta..
hurm..sejuk..yang amat sngt..kaki aku mula kecut terendam air terlalu lama...men ngan aku ni yang mg tak tahn sejuk..mengigil aku hingga mengetap bibir..tiba2 aza datang..menjenguk sambil tersengih..aza tgk peti ais aku dah rendam air..aza membebel..aku keluar cari batubata untuk tinggikan peti ais..aza jugalah yang angkat barg2 dpr yang die rasa berharga.die mengomel lagi..aku ckp 'yati tak tau nak selamtkan apa' ngan muka blur n kosong..
hujan makin lebat..air ula mencapai setinggi lutut..air banjir makin laju masuk kerumah aku..tak tahu mcmna nak halang...hingakan aku rasa kakiku bagai hanyut dalam deras air...sikin dan fara ajak ke skolah...kami berlindung di sana..melihat arus banjir yg deras membasahi rumah kami..huu...sedih..takut..dan sejuk menyelubungi hati ku..berharap air takkan naik lagi..kalau tak..habislah....
hari mula siang..penglhatan semakin jelas..air benar2 laju..kawasanrumah ku umpama sebuah pulau..kami tak dapat keluar kerana paras air terlalu tinggi...aku dudk dsebelah 'saloma' untuk berteduh dari hujan..tiba2 ramlee(pakwe salamo) bersuara "jgn men air banjir ni.bahaya!banyak chemical ni..nanti gatal2 kulit" aku pandang muka ramlee..nak tergelak pun ada..tetiba saloma menjawab "betul tu..lagi air dari fst.kat situ paling banyak pembuangan sisa bhn kimia"aku makin terkedu melihat kedua2nya..."hurm.banjir kali nibesar.kita kena paham ekologi laut nih"kata ramlee..salomahanya mengangguk tanda setuju..aku?aku menahan muka dan gelak dengan payah nya..."yati nk gi kat fara n sikinlah yer..dorang pun sengsorang mcm yati gak.." aku mencari alasan untk angkat kaki...sambil berjalan menuju ke surau..aku tersengih2 memikirkan apala yang saloma ngan ramlee tu mengarut...rasa bagai nak tergelak besar jer.tapi.kenalah cover2...kang ada plak yang kena saman ngan "consultant terhebat" kuikuikuikui...manusia..manusia....
tghari,air agak perlahan..dan mulai surut...rumah aku masih dipenuhi air separas buku lali...aku pulang..untuk mandi..badan aku gatal2 gara2 air kotr yang membasahi aku dari awal pagi itu...aku salin pakaian yg bersih..bile dibelek2.banyak juga luka aku jatuh longkang..dadaku agak lebam,kaki melecet..tangan juga..patutlah sakit..tapi akhirnya aku gelak sorang2..biler tringat aku jatuh longkakng...kuikuikuikui..mmg lawak lah..aku bungkus pakaian,cari air minum dan roti..aku menumpang di surau sekolah bersama sikin.lapar...hurm..kitorag makan nasi yang heri bawa pagi tadi...lepas makan dan smayang..aku dan sikin amik keputusan untuk tido..tapi.kami tak tido pun..baring2...sambil bercerita... macm2 yang kami cerita..tergelak2...habis segala rahsia terbongkar...kuikuikuikui..sedar tak sedar dah petang..jam4,pkcik JKKK datang suwuh kitorang masak bantuan makanan bantuan..hurm..kak ani n kakzan dah bereskan dulu..kami dtg org dah siap makan..seb baik kitaorg dah makan dulu..nasi kerabu heri bawa jauh lebih sedap dari kari dalam tin..hehehehe...aku layan biskut kering..best gak layan mender ni bebanjir reramai...kuikuikui..mmg betul2 suasana mangsa banjir...pkck2 yang tak kenal aku tanya ku ni student ke staf..belum smpat aku menjawab, pkguard sbelah umah tlg jawab..."yer ni studeng"aku hanya mampu tersengih jer..hahaha..studeng pun studeng la...kuikuikuikui
hujan langsung tak berhenti...air dalam rumah mula naik lagi..aku dan sikin wat keputusan tidur kat surau jer..mlm tu kami dat bantuan tikar,ken batik dan selimu..siap rembat selimut dua lagi...bau selimut tu masyAllah..best nyer!!!!!!boleh osak deria bau...hehehehe..tapi dek kerana sejuk yang membeku..aku guna juga untuk tutup kaki...ken batik yg aku bungkus,aku wat tutup badan dan kepala..beralskan tikar plastik,kami rebahkan diri di surau..sepanjang malam aku bolak balik kerana tak dapat tido.terasa ngilu dan sengal tulang2 aku tido dilantai begitu..bukan kerana aku mahu tilam yang empuk atau apa..tapi,mmg aku tak tahan tidur begitu..tulang ku mudah sakit..seluruh badan ku rasa berbisa...namun ku pksakan diri untuk tidur..sejuknyer..tak mampu untuk aku katakan..yang pasti..biru bibirku menahan sejuk..biler aku lihat sikin disebelah.asa cm nak jer aku peluk kuat2 minah ni...tapi,kang terkejut plak...aku tgk budak2 degree yg juga menumpang kat situ..'lenanya dorang ni tido..tak sejukke?'pejam celik,pejam celik,,pakguard skolah masuk ke surau.."allahu akbar allah huakbar..."aku bingkas bangun..menunaikan kewajipan ku...termenung aku dalam telekung..sejuk mula berkurangan biler bertelekung...aku baring diatas sejadah..lalu..aku tertido...
jam tepat 750pg..sikin dah bangun,..aku dgn mata yang bengkak bangun juga..basuh muka..kepala terasa amat berat..bdn ku lenguh2...mungkin kerana jatuh longkang dan tidur di lantai..hujan dah berenti diluar.."ken,nok gi keje ker?"sikin kata nak sambung tido...aku pun.."apa2 hal ken msg la yerk"..balik umah..air bertakung dirumah ku.tapi boleh masuk..bilik air,ada bertakung kat jamban jer.."hurm..boleh mandi.."aku mandi...nak landing tapi tak tau kat mana...katil dah penuh ngan barang...pas mandi,aku masak air,wat air panas..sedapnyer..sesejuk minum kopi panas..layan roti dua buku..ken anta msg "tie, kul 11 sy nok gi opis,suruh ford maghi amik"..aku nak ikut..tapi ford plak takde..last2 kami decide kuar ngan keter masg2 ikut jalan blakang..seb baik boleh lalu...akhirnya sampai la kitorg kat opis lepas singgah makan pagi jap..muka aku?takpayah ckp lah..aku ngan tshirt n slipar jepun dtg kejr..penat..ngantuk..tuhan jer lah yang tahu..aku harungi hari ku ngan kepala yang berpusing2...tapi tetap aku gagahi juga...cewah....hehehehe
petang..balik umah..hurm..dasatnya...bau...lumpur..sampah...mcm2 ada!!!hehehe...aku tak tau nak wat apa...aku msg kakzan..kakzan kata simbah lu air kotor tu...aku wat..tapi air tetap bertakung dalam umah..huhuhu..aku kena angkat tikar getah nih..aku cuba angkat skeping.."alamak..nak tebalik..nak terbaik..."aku gelak sorang2 bila aku tak larat nak angkat tikar getah tu..aku giveup..aku simbah lagi air..sapu2 mana yg patut..nak hilangkan bau..tapi tetap ada..aku mop lantai bilik untuk hampar tikar wat smayang..tapi tetap kotor..akhirnya aku biarkan kering dan aku smayang di surau..heeheheh..tetiba asa mcm anak baik..kuikuikuikui..
pengalaman menghadapi banjir ni betul2 akan aku kenang sampai bila2...nilah first time aku hadapi banjir dalam hidup aku.sorang2 plak tu..sedih..takt..hiba..gabra..kalut...kelakar..sumer ada..
banjir oh banjir....kau mengukir kenangan dalam hidup ku...

Sunday, November 30, 2008

hujan yang lebat...






hurm..sepanjang dua hari cuti ni,hujan tak berhenti2 turun membasahi bumi...sejuk dan dinginnya udara,membuat aku mengigil sendiri di rumah...pagi2 jumaat aku dah ke hatcheri untuk breeding induk kelah bagi projek een..5 ekor induk pertama,kami tak dapat nak keluarkan telur..dari pemeriksaan luaran, perut induk tu kosong, gonadnya umpama tak berisi..een mulai risau kalau2 takde telur, die perlu tunggu lagi sebulan.2nd batch, kami cuba lagi..perut induk yang dah dilalikan, diurut perlahan2...tiba2, butiran2 jingga keluar dari genital pore induk yang aku lurut..."ada telur!ada telur!"aku menjerit..abgngah, een, lan dan shafiq pantas mencapai apa yang patut..mangkuk, bulu ayam dan tuala sudah ditangan.aku peluk induk tu dan letakkan pada ribaan abgngah...lalu tugas sebagai "bidan ikan" aku jalankan...agak kecoh dan huru hara jadinya...shafiq dan lan diarah untuk pilih induk jantan..lagi sekali aku lirit induk jantan bagi mendapatkan sperma..sperma dan telur disatukan dalam mangkuk megi dan digaul lembut ngan bulu ayam..tambah saline water..gaul untuk 3-5minit, baru di tabur dalam raceway yg disediakan..aku pilih induk seterusnya..hah!ada telur juga!lagi sekali keadaan jadi bingit..mangkuk belum tersedia...hura hara sekejap...aku sudah biasa dgn keadaan begitu..dari 20 ekor induk,hanya 4 ekor yang mengeluarkan telur.satu dari induk tu keluarkan telur yang over matured,peratus untuk fertilized amat rendah dan mungkin 100% not fertilized..bial dicmpur2..semua skali dalam 20ribu telur..apapun, kami puas dengan pekerjaan hari ni..een pun dapat meneruskan kerjanya..dan insyAllah grad tahun depan(^__^)


petang tu, aku keluar ke mydin.beli barang2 dapur yang mmg dah habis..ntah knapa habis pun aku pelik..nak kata aku ni slalu masak..takpun..heh..pelik..pelik...aku tak pergi sorang..aku pergi ngan mr.nice guy...hahahaha...mcmna boleh kuar ngan die..aku sendiri pening2 semut lagi...nama jer kuar sekali..tapi shopping asing2..bile dipk2 balik,situasi ni sama jer mcm aku kuar sendiri..cume ada org drive kan untuk aku!hehehe..mmg best r kalau ada org tlg drive..sb aku dah boring drive sendiri(@@p) sbelum sampai umah, die cakap kawsan umah aku ni hounted..pastu siap cakap umah aku ni berantu..apalagi..berdegup kencanglah jantung ni..elok2 mcm tak takut (walaupun takut) aku jadi takut nak masuk umah sendiri..aku panggil die suwuh buka lampu umah..dulik apa..saper suwuh takut2kan aku...huhuhu..sepanjang malam tido aku tak lena..tiap kali terjaga, aku tak berani nak buka mata..takut nampak benda2 pelik..kuikuikui..ntah apa2..sedangkan tu bukan malm pertama aku tido sendiri..sume gara2 mr.nice guy nilah...ceh..poyo betul...(~~_)


hari sabtu, aku tak keluar gi mana2 pun..nak gi kedai tudung pun tak jadi..hujan yang lebat wat aku malas nak kuar...keadaan terlalu basah, berat rasa kaki ni..aku duk umah n iron baju kerja..lebih dari 10psg baju kurung aku gosok..belum masuk blaus n slack...ntah kenapa aku asyik mengiron sambil layan bleach!hahaha...bleach ni dah lebih3x aku tgk..tapi aku tak pernah bosan..reaksi aku tetap sama..tersengih sorang2 kalau part lucu tu..siap leh golek2 gelak!mmg berantu r citer ni..tapi syg..aku takde sambungan seterusnya...tak reti nak dload..kuikuikuikui..ichigo san, rukia san, innoe san, chado san..hahahaha...gambatek!!!!anime 'midori no hibi' pun best gak!hurm..kalau nak kira aku paling ske tgk katun..lagilah anime..citer realiti ni aku kureng skek..rasa cam boring jerk...kalau dah start tgk,mmg aku susah nak berhenti..walaupun citer tu aku dah tgk berkali2....heh...(^_~)sm1 used to say..aku ni kalau dah tgk tv..atau citer,,mmg dah tak dulik dah org lain..mcm nak masuk dalam citer tu..bersungguh sgt tgk...hahaha...silap2 hb kena tarik idung...huhu...cian aku kan=c
dua hari cuti yang nak kata membosnkan tu tak lah juga...aku enjoy jer cuti kali ni...hehehe..(^__^)

Tuesday, November 25, 2008

wanita yang lemah dan lembut...


lemah wanita lembut wanita

Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut Antara lemah Dan lembut.....besar perbezaannya
Namun,
Ada yang tidak rela mengakuinya Telah ditakdirkan ...
kerana lembut wanita Tidak gemar perbalahan..
Kecuali jika terpaksa Lalu wanita pun diam Diam seolah-olah menerima...
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja
Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri Dari sebelum tercalit garis putih di subuh
Hari Hingga jarum jam tegak bertindih jari

Lelaki yang mengaku kuat .
celik Mata sarapan sudah terhidang Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah...
bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak
wanita..
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak
Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian
Dan membasuh baju Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu Sebelum solat Magrib untuk sujud... Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat
Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan Lelaki? terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adap tradisi
Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak
Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan
Lemah dan lembut wanita…
Seteguh dan sekuat semangatnya…
Takkan penah luntur dan lemah untuk menjalani hidup..
Inilah wanita...

'KeKaYaaN YaNg PaLiNg KaYa iaLaH AKAL, KeMiSkiNaN YaNg PaLiNg BeSaR iaLaH JAHIL, KeBuRuKaN YaNg PaLiNg HoDoH iaLaH SESAT'

TaK pErLu MeNcari teman secantik BALQIS, Jika diri tak seindah SULAIMAN,

Mengapa mengharap teman setampan YUSUF, Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,

Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM, Jika tak sekuat SARAH,

Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH, Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W,

Tak guna Ada MATA kalau tak dapt MELIHAT, Tak guna Ada HATI kalau tak tau MENILAI......


wallahualam..

aku sekadar berkongsi..di ruang yang aku mampu bersuara lantang...kerana aku juga seorang wanita...diantara wanita yang ada...

Monday, November 24, 2008

lelaki oh lelaki....


lelaki oh lelaki...
mcam2 jenis lelaki yang ada kat atas muka bumi ni..kalau nak disenaraikan jenis2 lelaki yang ada...komfem...tak cukup ngan satu post dalam blog nih....itu pun belum tentu habis....susah ker nak paham lelaki nih..hurm..kalau ikutkan..mmg susah...sama susah mcm nak faham perempuan...masing2 punya perangai dan perilaku yang berbeza..ada yang boleh dibaca..dan ada yang tidak...tak semualelaki disukai perempuan...dan tak semua lelaki di benci perempuan...begitu jugalah sebaliknya untuk perempuan...
lelaki oh lelaki...
ada lelaki yang baik..sopan santun..berbdi bahasa...dan beriman..lelaki jenis ni dah susah nak cari...lagilah dalm zaman srba pura2 nih..kadang2 kita ingat dia tu baik jer..sebab muka innocent abis...tapi...rupa2nya..die hanya pura2....ceh..menghampakan..tapi tak semua la kan...kalau betl dapat yang baik..beriman..tu kira lucky...di tambah plak yang berduit..itu dah kira bonus dalam hidup...janganlah lepas kalau dapat yang mcm nih...insyAllah bahagia...heheheh
lelaki oh lelaki..
ada juga jenis lelaki yang suka sangat test2 power nak mengayat perempuan nih,,,,skali terkena perempuan yang mmg suker kat die..apa lagi, gelabah tak tentu pasallah kan.almaklumlah..baru jer nak test2 power..skali dapat respon positif...takde back up plan lagi dah dapat...hah....mulalah..angkat kaki tinggalkan perempuan ni terpinga2...jahat betul lelaki mcm ni..pehal nak test2 power?apa ingat ni rally ke nak test2 power...abaikan jerlah lelaki yang mcm ni...buang masa jer layan...
lelaki oh lelaki...
mmg banyak jenis lelaki...lelaki yang satu ni..kalau tak wujud kat dunia..dunia akan lebih aman..dan kurang hati yang akan terluka...lelaki ni jenis yang akan mengayat sampai dapat..wat2 baik depan kita..mengaku dan mengucapkan sayang...cinta...sebagai contoh 'i love you..i dont care everything.....' atau pun cakap 'im here because i want to propose you...'n so on..yah..kita ni perempuan hati nya mudah tersentuh...lagilah ngan lelaki yang mmg die suka kan...percayalah seratus peratus kan lelaki nih...sekali..biler die asa die dah dapat apa yang die nak..die tinggalkan perempuan ni terkulat2 sorang2..tertanya2 dalam hidup die...lelaki mcm ni..mmg jahat sangat2!!!!!!!dahla permainkan hati orang.amik plak smthing dalam hidup org tu....pastu tinggl...ish..ish..ish....jahat...jahat....huhuhuhu..yang paling teruk die pura mcm die ni baik sesangat..kiranya appearence die mcm die lelaki suci...tapi.hati..huhuhu..hancus....kenapa ada lelaki mcm ni?pastu boleh plak die berlagak mcm die tak salah...mcmna boleh die hidup seslumber itu sebenarnya erk...aku nak sangat tgk hati die made of what....batu?besi?or die sebenarnya takde hati?huh..
lelaki oh lelaki...
ada juga lelaki yang akan amat mencintai sorang perempuan ni smpai perempuan ni tak boleh kawan langsung ngan org lain...tak boleh cakap ngan orang lain...tak boleh org lain tgk.....kalau yang jenis mcm ni lagi dasyat...baik simpan jer awek die dalam gua..kurung kat situ...apalah..ingat die bercinta ngan anak kucing ker apa...pelik tul...
lelaki oh lelaki...
ada juga jenis lelaki yang sayang sangat2 kt awek die..tapi consider...yang tak bestnya..kuat jeles..walaupun wat2 mcm tak jeles...tapi skali cakaptu..mak aih...die perli mc nak hiris hati kita...ni pun susah juga..
lelaki oh lelaki...
ada jenis lelaki yang gunakan alasan nak kawan untuk pikat ati perempuan..alamak...bro..silaplah..perempuan ni kalau trkena yang lurus..mmg die pk awak tu nak kawan jer ngan die..apa lagi..die layan lah lelaki ni mcm kawan jer..tanpa perasaan yang lebih dari kawan...sekali lelaki ni dah tangkap syok kat perempuan ni,tapi yang pihak lagi satu tak tahu nak wat apa..nak terima tak boleh...nak tolak tak sampai hati...kan..dah susah...kalau suka ckap jer suka..kalau nak..cakap jer nak...tak payah berselindung....
lelaki oh lelaki..
ada lelaki yang akan menerima pasangannya seadanya..walaupun pasangan die ni takdelah baik sangt pun..mungkin nakalla sikt kot...tak pun jahat..atau ada sejarah tersendiri...tapi die tetap sayang kat awek die..gado lah banyak kali pun..die tetap nak yang sorang ni..biasanya lelaki mcm ni is lelaki yang first time jatuh cinta dalam hidup die..jumpa plak ngan perempuan yang mmg die takkan lepas...untung kalau dapat yang mcm ni..tapi dengan syarat,die bukan jenis kaki cemburu buta..and so on yang tak elok....
lelaki oh lelaki....
terlalu banyak untuk aku tulis dan kongsi tentang lelaki ni...tapi..mungkin next post...mungkin...
hurm..............
adios..jah...

pemandangan ku...


hari ni aku makan sotong goreng lagi...tapi bukan aku sorang..petang ni aku makn ngan ex-hosmate aku...ex-hosmate?hehehe..ntah kenapa rasa mcm kelakar menggunakan istilah ex...mcm ex girlfriend plak....tak pn cam ex pakwe jer..kuikuikui...well...mmg dah ex..kan?nak wat ganer...sambil2 makan.tgk2 pantai..walaupun pantai tak seindah hari tu.,..namun ia tetap menyenangkan...tetap menyegarkan pandangan ku...orang kata kalau nak lupakan maalah tgk pantai.renung setiap gulungan ombak yang datang dan pergi.ntahlah...
sepanjang bercakap ngan een tadi mcm2 cerita juga yang tkeluar...tanpa aku sedari..aku mula meluah perasaan sekali lagi...rasa mcm tak pernah habis masalah yang datang pada aku...mungkin ini dugaan dari yang maha Esa untuk aku...yang mampu aku buat ..terima.redha..dan jalani hidup aku seadanya....hurm.....yang penting...senyum...walaupun hati tak mahu..kena gak senyum....walaupun hati menangis..kena gak senyum...senyum tu kan pengubat luka....
hari ni..smthing happen..mili my bestfriend tetiber jer msg..tanya asal gambar yang aku baru je upload kat FS...die tanya aku ada letak ke tak gambar kitorang lepak kat Hayaki Kopitiam malam hari tu,,yup,i did..then..die cakap tunang die ngamuk2...huh...apala..letak gambar pun salah...takan kuar ngan bestfren pun salah kot...aku tak faham betullah...kadang2 tu pelik sangat ngan lelaki ni tau...kalau time die..nak kuar ngan sesaper pun boleh...kalau time kiter..nak kuar ngan mak pun kena bagitau...pehal?kalau die tak msg kiter berhari2 takpe..tapi kalau kita lambat bals msg die seminit pun tuduh kiter yang mcm2...aku pelik betullah dengan manusia yang bergelar LELAKI ni...tuhan bagi 9 akal..tapi..ntah berapa yang dorang guna..kalau guna banyak pun untuk kelentong.untuk menipu...adalah...huh....lelaki,lelaki..mana2pun sama jer...aku rasa bersalah plak kat besfren aku ni...manalah aku tahu letak gambar pun boleh bawa masalah kat die..lagi pun aku tak tulis mender pelik2 kat gambar tu.cuma tulis 'me and my besfren' tu jer...hish pelik tolla...rasa mcm nak pi sond jer mamat tu..tapi...aku taknak rumitkan lagi keadaan...nanti lagi teru jadinya...bersabor jelah yer mili...huhuhuhu....
tadi lepas hantar een kat umah..aku dapat msg yang amat tak menyenangkan hati...msg tu rasa mcm menghiris sgt hati aku nih...rasa mcm nak nangs pun ada juga...geram jer asa..sakit hati pun ada..knapa erk..lelaki ni bahasanya kasar sangat...biler marah tu, dah tak ingat langsung...sakitnya hati ni..aku tak jadi balik umah tadi..aku terus kan jer driving kereta aku...for about 20 minutes aku drive around......rasa mcm nak drive terus balik kelantan..nak tido kat umah.nak tido sebelah mak..sambil peluk perut mak...nak menangis kat mak tak boleh..nanti mak risau.mak start tanya mcm2...aku rasa aku dah lama tak nangis depan mak..aku sendiri dah lupa biler kali terakhir aku nangis kat mak..huh..tiber2 asa homesick..huuuuu,,,,,,,kenapa..die begitu menyakitkan....sakitnya hati ni yaAllah...
rasa mcm dah kehilangan kaa2 untuk aku menulis di sini.............................
anymous..
adios...jah...

Sunday, November 23, 2008

aYat2 cInta

Ayat2 CinTa...
best sangat lagu ni..
tak tau kenapa...tapi tak penah boring dengar lagu nih...
senikata yang cukup ringkas..tapi menusuk jiwa....
ayat2 cinta...yang menjadi penghias sebuah cerita....

Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit
Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan(chorus)

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud... (Last x2)

adios...

perjalanan pulang...



jalan pantai yang aku lalui..ombak tinggi tika aku lalu..maklumlah..hari nak hujan....

langit semakin gelap....perjalananku masih jauh....hurm....

masjid yang sangat menarik perhatian aku tiap kali aku lalu untuk pulang ke tnah merah n ke terengganu....rasanya masjid ni belum sepenuhnya siap..tapi indah tersergam di laluan utama kelantan-terengganu...

memandu dalam keadaan yang haru biru...menahan sakit perut (senggugut) yang datang menyerang biler aku period...mula2 bawa slow jer..tapi biler asa tak tahan..kaki ni automatik tekan minyak sampai 120-130km/j.....perjalanan ku hanya mengambil masa 1 1/2 jam jer...aku sendiri cam blur2 jer bawa keter smalam...biler sampai kat umah sewa..aku hampir2 jatuh pitam biler turun dari kereta...kaki aku krem...aku rebahkan badan ku ke katil dalam keadaan yang amat lemah...aku tertidur hingga ke magrib....penat..sakit yang hanyut dlam tidur ku....