Pages

Tuesday, December 16, 2008

sIngLe Is SimpLe?


single is simple?betul ke?dulu kawan cina aku slalu cakap kat aku "ti..single is simple..double is trouble!!!"aku hanya tersengih kosong everytime die melaungkan ayat tu pada aku...hari ni..waktu aku gi pasar malam,tetiber jer ayat tu terngiang2 kat dalam kepala aku..kenapa?aku sendiri tak tahu kenapa...bile aku tgk sekeliling aku..hurm..aku bukan satu2nya makhluk tuhan yang berjalan dipasar malam seorang diri..ada jer yang sorang2 mcm aku..huhuhu...tetiber tringat kat hosmate aku...biasanya pasar malam ni kitaorg tak penah miss...jaranglah miss...len sebenarnya gi pasar sengsorang nih..singgah mana yang perlu jer..dah abis beli aku balik..tadi kat pasar malam aku beli nasi kerabu kat pakcik murah...sedap nasi kerabu yer..aku beli laksa penang..tapi tak makan lagi...mcm kenyang lagi jerk....n last sekali aku beli kopok lekor 2inggit..best kopok lekor yer..tapi arini mcm masin sket...smbil drive balik aku layan kopok lekor yg panas2 tu dalam keter..best2...dahla ngah lapar gaban tadi..sb tak lunch...huhuhuhu

eh..dah lari dari tajuk..hurm..betul ke single tu simple...well kalau nak dikira dari pengalaman sendiri..mmg single tu simple..tak perlu nak pk mender lain kecuali "yourself"!!no need to worry about others and bother their feeling...betul ke..."betul,betu,betul" bak kata ipin...tapi..sebenarnya,single wasnt just simple...but smtimes..you get lonely...thats what accompany you when you r single...maybe this is what i feel rite now...suddenly i feel so lonely...i do have friends here..but feel like i dont have anyone....its a very complicated feelings to write down...and even the word "lonely " come from the word "alone"....huh...beratnya perasaan ni....terlalu sukar untuk diluahkan....friends are just friends...smtimes they are not with me when i need one...or..maybe..im the one who not good in making friends here..im dont know..im not perfect...totally not perfect...i cant satisfy everyone needs...well..what to do..my life still has to go on..i MUST!!!and i HAVE!!!!

kawan2 aku di kelantan..risaukan aku kat sini..dorang takut andai aku kesunyian..takde member nak ajak kuar..makan..jejalan..berbual..ketawa..n so on...hari2 dorang tanya keadaan aku kat sini..kdg2 asa mcm aku ni budak kecik jer..well.pada dorang aku mmg budak kecik..yang manja...hahahahaha...best giler bermanja ngan dorang..kat sini...aku tak tahu nak bermanja ngan saper...aku belum jumpa kawan sejati..ari tu masa bali..dz n ese slalu wat lawak..sampai aku nak pecah perut ketawa..dorg kata..muka aku dah tak mcm dlu..mcm aku kurang senyum...aku kurang ketawa..muka aku suram...tak seceria dulu...ntahlah...mungkin aku ni tak pandai nak sembunyikan muka yang tak best dilihat org...huhuhu..mcm maskrider panggil aku SKM.."suram..kelam dan Muram..."heh....well....wat to do..

kat sini org berkawan ada niat tersembunyi...ada agenda sendiri..yang aku sendiri tak faham kenapa perlu mcm tu...dulu waktu sekolah aku pk kan takde org jahat dalam dunia ni..semua kwan baik..akan kekal sampai biler2..aku tak tahu pun istilah "kawan makan kawan"..tapi..biler aku belajar kat kustem nih..aku kenal erti "kawan makan kawan"..aku tahu apa tu "gunting dalam lipatan"..aku pelajari erti "talam dua muka"..dan aku mengerti yang langit tak sentiasa cerah...kadang2 datang hujan di tghari..untuk membasuh luka yang tergores dalam menjalani dan mengenali erti hidup ini....di sini...aku pelajari tentang kehidupan...dan aku pelajari nilai sebuah persahabatan...nilai sebuah hubungan...dan aku sedar betapa lugunya aku dulu..betapa lurusnya aku..betapa ceteknya aku tentang kehidupan....

single might be simple...but smtimes its invite lonely that crushed you deeply in a black dark hole which is so hard for you to get out of it....im learning this "single" term in my life...its hard..its difficult...its annoying smtimes..but im learning..n going to keep on learning....i guest....huh..life...what a journey....what a story...
thats all...
adios...anymous..

3 comments:

tOyO said...

Nurul..Antara single and double ada pro and kontra ny..Itu semuanya pilihan diri sendiri..Menyebut ttg pilihan, dlm pilihan sebenarnya x wujud pilihan ku tepat,seswai atau pilihan ku salah, x seswai..yang menjadi salah atau kegagalan dlm satu pilihan adalah pada bile kita sudah memilih,kita tidak berpegang pada pilihan tue..kerana..mcm2 sebab..keraguan timbul..ketidakpercayaan terdetik..mulalah pudar segala2nya..semuanya yang tidak indah pun dtg bertandang..(-__-)

Topeng Perak said...

betul ke single ni simple??? btul ke double ni trouble???pcaye x kalo sy ckp ia akn bgantung pd umo?? cmne nk kaitkn dgn umo?? cmne nk kaitkn umo dgn fitrah smula jd mnusie???

umo+prasaan akn jd pmusnah kpd hdup simple (single)...pk kn mksudnye...

tetapi hnya prasaan akn jd pmusnah kpd double yg akn bw masalh trouble...pk kn mksudnye...

xdinafikn ade org yg bprasngka & tdak pcaye akn psgnnye,..sume nye pn krana prasaan..prasaan ape?? JELES..jeles yg akn lead ssorg utk tdak pcayai pasangan...than double become trouble...
prasangka mmg sifat jahat & musug utame kpd double...tp JELES tu sfat jahat ke???pk kn...

rmi org diluar sane bermain layang2 tetapi talinye tdak dipegang erat, lalu layang2 tersebut terlepas dari tgn..terbang jauh dibawa angin lalu hilang...akn trase kehilangannye apath lg kalo kite sdiri yg usaha dptknnye dl (beli dikedai atau lebih bmakna kalo ia dibuat sdiri)...

kate kumpulan saujana...

"APE YG ADE, JRG DISYUKURI,...
APE YG TIADA, SERING DIRISAUKAN...
NIKMAT YG DIKECAP BARUKN TERASA BILA HILANG DIDALAM GENGGAMAN...."

ia bukn dituju kpd awk, ttapi pd org yg tidak mghargai kwujudan cahaya yg slame ini mnyinari jalan yg die lalui...

ade org rela lpaskn brg ditangan demi mmbolehkan die dpt blari pantas jika dikejar ssuatu...ade org pk ap pn tjadi xkn lpaskn brg tsebut wlupn dia tahu mgkin dia akn jd mgsa kpd ssuatu yg mgejarnye dr blakang...

aKu..DiA...kAmU said...

Single is not simple...double is not trouble..
when God created His creature in this world He created in pairs. Sooner or later u will find urs! I pray for you! Don't be sad ok!