Pages

Friday, February 27, 2009

hAnyA tUhan Yg Tahu

salam blog kesayangan ku...

dah baper hari aku tak online...aku sendiri dah luper..sepanjang minggu lepas, kejer aku bertambah2 macm ujan lebat time banjir hari tu...penat bahu aku memikul segala beban...penat muka aku menyembunyi kan segala resah dn pilu...

hari rabu yg lepas, ikan aku mati lagi...kali ni juga induk dari tangki yang sama..simptom2 kematian juga sama...heri, pegawai sains bhgn penyakit ikan menjejakkan kakidi ekat hatcheri aku..hurm..ikan ni dah nazak...akhirnya aku serahkan ikan tu pada heri...dari blaus pink yg aku pakai, aku tukar tshirt lagi..sepanjang du aminggu ni, mmg aku sentiasa berstshirt..tak mcm peg langsung..huhuhuhu...daribedah siasat yg dijalankan, serangan parasit kali ni mmg teruk..siap ada bakteria dan kutu insang...huhuhu..patutlah nazak...aku blur..then decide ken jumpa prof..kena bagitau die..this a the second time aku jumpa prof sb ikan skait nih.cuma kali ni bersama heri...prof cool sikit..mungkin sb"anak" die yg terang kot..huhuhu..backup yg sgt kuat:P prof bagi aku a few solution...aku lega...

petang tu, jam 550 petang...aku baru jer nak menjejakkan kaki aku kat dala opis..baru jer nak on kmputer untuk wat repot asal ikan ni sb sok ada meeting...kang kena tembak kalautakde report...tetiber...tepon opis akuberbunyi..
aku:helo..
pemanggil:helo tie..g hatcheri cepat.prof gi hatcheri tu...
aku:hah?ok..ok...

ceh..tiap kali aku masuk opis jer, prof datang hatchri..pastu cakap aku tak duduk hatcheri..aku asa aku nih dah gelap cam negro s bertapak dan bertapa kat hatcheri...kali ni di adatang ngan wahidah..aku lega...seperti biasa, die membebel lu puas2..tapi di etak marah..wlaupun die marah, aku tetap bersabar dan menjawab biler die dah berenti marah..membel diri itu perlu wlaupun kdg2 tampak sia2..huhuhhu..satu hatcheri die pusing...die tegur itu ni..die tgk keadaan ikan...apa saj ayang die tanya, aku jawab dengan penuh yakin tapi agak gugup...biler die tanya tntang sistem..aku terangkan sebaik mungkin..tapi die tak paham..ahirnya die tepn zulkarami; technician akuatrop...tapi mamat tu bukan tau pun sistem kat sini..akhirnya aku jga yg menerangkan balik kat die..sampai die btl2 paham...

die pusing lagi hatcheri tu...cuba mencari silap aku...itu yang aku rasa..mungkin bukan itu niat die..mungkin die mahu aku sedar diman silap aku ...mngkin begitu..aku cuba berfikiran positif...

die kata aku tak jaga htcheri ni..tak tgk ikan betul2...
aku cakap aku jaga...ari2 datg..lepas punch kad ters dtg sini..sampai mlam pun aku dtg sini...(siap aku istifar msa tu..lalu die terdiam...)

die kata aku over feeding bagi ikan makan...
aku cakap aku bagi makan dan aku tunggu ikan tu habis maka, so aku akan buang lebuhan pelet yg ikan tak makan....

die kata aku tak jaga water quality ikan...
aku kata aku dah wat analisis air...n kandunagn NH3.NH2,n so on..rendah..lgipun ni air pusingan..n setiap 2minggu air di tukar...

die kata aku campur ikan baru dgn ikan lama..
aku cakap aku dah quarantine mcm yg die ajar...

die kata masa imran jaga, takde pun ikan sakit...
aku membela diri..aku cakap ada...malahan lebih teruk dari ini...

die kata hatcheri bersepah tak macam imran jaga..
aku minta maaf dgn die..aku kata.."maaf prof, host air ni untuk saya pam air keluar ari tangki, sb saya nak elakkan air berladung kat dalam hatcheri..."akhirnya die diam...

mcm2die kata...aku cuba bertahan...cuba untuk mempertahankan diri...dan aku hormati setiap teguran die walaupun kadang2 pedas dan menghiris....

akhirnya die kol dr.fendi (pakar bakteria)..dr.fendi amik sample dari ikan yg sakit yg aku dah asingkan...time tu..prof mcm amaze tgk aku pegang induk kelah slumber jerk..hehehe..tapi die tetap menyalahkan aku..uhuhuhu..terima jer lah...

prof balik jer..tinggal aku sengsorng kat hatcheri...lepas setel sumer2,aku terus masuk keter...jam menunjukkan jam 7..henset aku berbunyi..."die" kol...apalagi..aku menangis lah kat die cam budak kecik..sedih tak terkira time tu...rasanya dalam 15minit gak aku menangis sampai teresak2..ntah kenapa..rasa penat dgn semua nih..dan aku lepaskan dgn air mata...ngah2 nangis tu, kakzan n wahidah dtg...hehehe..wat malu jerk....kireya sekarang..doranglah tempat aku mengadu..tempat aku nak luah segala2nya....dorang tahu aku kejer mcmna...huhuhuhu..rasa ega bila kita ada tempat mengadu tao....thanks kakzan..thanks wahidah...huhuhuhu..cedih..cedih...

kini hidup aku mmg kat hatcheri jer.lantaklah ap org nak kata..walaupun ada makhluk Allah ni yg tak senag tgk org senang dok cucuk2 prof n kata aku nih tak wat kejer..yg kutuk aku mcm2 pun...lantaklah.hidup ni ada hukum karma nya...dan satu jer aku pinta dari Allah...moga die mendapat balasan yg lebih berat dari apa yg die kata aku....die buat aku menangis..satu hari nanti, die akan menangis lebih teruk dari aku....

so.itulah cerita aku sepanjang aku silent nih...huhuhuhu

Monday, February 23, 2009

a.K.u. 2??

isnin: 23/2/2009:1045
veneu : Hatcheri Kelah

aku bukanlah gagh perkasa pun....wanita besi pun apatah lagi...aku penh dengan perangai keanak2kan..dan takut dalam diri aku...aku takut bersendirian...tapi aku beranikan diri untuk tinggal sendiri....aku takut dalam kegelapan, tapi aku aku cuba survive dlam kepekatan malam...aku bukan kuat sgt pun...tapi aku sentiasa cuba untuk mengatasi kelemahan ku...


mak slalu cakap..."angah tu pempuan..cuba wat cara pempuan..jangan nak panjat sana panjat sini....terjun kolam sana,terjun kolam sini..."reaksi aku..."diam....."


mak slalu tanya.."org lain kejer mak tgk pakai cantik..berbaju kurung,...naper angah tak?mak tgk angah ni kejer pegawai perikanan,..tapi wat kejer mcm buruh kasar...."reaksi aku?cuba membela diri..akhirnya aku sendiri terdiam dengan hujah2 mak..


halim penah tegur aku..aku tak tahulah die tegur memen ke atau mmg die perli aku...

"ish...ish..berurat nyer tangn cik yati....kalah lelaki..."

"kuat juga cik yati ni erk....?"

nak kata aku terasa..takdelah terasa..tapi segan gak biler lelaki tegur mcm tu kan..almaklumlah...perempuan ni kan sinonim ngan "lemah dan lembutnya....""lemah dan gemalainya..."aku?aku tak tahu lah ak kata apa.....


mak kata aku ni anak die yang garang..degil dan keras kepala....tapi...aku susah nak marah org....penah tgk aku marah org tak?(cop..selain adik2 n kakak aku eh..penah tgk tak?)penah?hah..aku penah nak marah sorang mamat yg satu kejer ngan aku dulu...last2 tau apa terjadi..kepala aku terhantuk kat lampu uv yang tergantung tu 4 kali...4 kali tau!!sebab cuak nak marah org nih...last2 aku yg malu segunung tingginya!!!huhuhuuh....
so..inilah aku..(kot la....)marah belakang mmg terre giler R!!!kakzan n wahidah la yg slalu dgr aku marah org blakang2 nih..dedepan..aku diam jugak..huhuhu..bak kata kakzan.."mung ni yati,brani maghoh blakang jerk..depang2 dok kater mender.." huhuhuhu..mcmna nak marah org?org wat salah kat aku pun aku leh senyum lagi kat org tu...(conthohnya...dalam bas..dari kl ke kb..even aku tau die wat salah kat aku...tapi...aku..aku..hurm...ntahlah...)....
..................................to be continued..........??????

Sunday, February 22, 2009

a.K.u.???

ni aku waktu masa memula masuk kejer dedulu...rasanya baru sebulan lebih kot kejer...amacam, ayu tak?ni lah ruper aku waktu memula kejer lu...ala2 ayu gitu....(mmg ni pun imej aku dari skolah dulu...)dedulu time sekolah, aku boleh di kategorikan sebagai one of "the ayu" girls in school...tak caya?tak caya?aku pun tak caya...tapi inilah hakikatnya..kala tak caya tanyalah member2 sekolah aku...heheheh...(ada perasan sket.:P)waktu belajar lu dah stat jadi ala2 "ganas" sket..maklumlah tough course..kejer kuar masuk kolam..mau tak berat...tapi org tetap kata aku ni ayu n lemah lembut...(hehehe..bukan aku pasan k...org kata....wakakaka...)



ni aku petang tadi....ngah isi air dalam tangki icu...untuk kelah yang luka teruk...



ni aku tghri tadi...amik induk untuk smear skin die..nak tgk ada parasit lagi tak kat badan die....

aku n kakzan...seb baik die datang tolong ngan wahidah...kalau tak...mau tertonggang tonggek lah aku sengsorang kat hatcheri....9tangki tuh...bukan kejer mudah ni beb...kalau tak cukup kuat fizikal dan mental...mmg dah lama tumbang.....

ni waktu panjat bukit kat hululangat bebulan pose..untuk ukur kualiti air bukit yang gune kat hatcheri sini...sesuai ke tak untuk kelah...huhuhu...bulan poser tuh(^^P)

ni masa blajar ngan abgngah mcmna nak buka pam n nak baiki pam kalau tak jalan...huhuhu..tak paham pun sebenarnya...(~~...)

so..inilah A.K.U....kot?hehehe..apa fungsi post ni sebenarnya....saje nak promote diri ker?wakakaka...inilah post org penat yg amat sgt sebenarnya.....sebenarnya nak tunjuk kejer aku jer..tapi termengarut kat tempat lain plak...hehehehe....(takpe2...blog aku bukan amai pun yg baca...heheheh....)
so..adios....chaiyok!chaiyok!(^__^)

Saturday, February 21, 2009

kenapa Erk..?

kenapa erk..kenapa nih..tadi baru jer publsh 1 post...sekarang publish lagi..tak tau kenapa...tak tau kenapa..tak tau kenapa!!!!!!!hati ni tersangkut sgt2...asa mcm tak leh nak kuarkan apa yg terbuku....tak boleh...tak boleh!!!!!!!!!huhuhuhu......

huuu..mcmna nak hilangkan perasaan ni erk....mcmna erk....aku tak boleh nak lupa die...mmg tak boleh...rasa mcm hari2 ingat die....tak tahu kenapa...ingatan tntg die dtg sendri...tetiber jerk...rasa mcm impuls dlm otk aku ni dah di set kan...weh..giler aku mcm nih..huhuhuh...

cuba luper, tapi tak boleh...cuba abaikan..terkenang2 juga...mcmna nih..mcmna nak mulakan sesuatu yg baru kalau yg lama asyik menghantui....sedihnya rasa....huhuhu.....
(tadi aku bongkar2 laptop aku nih..rupa2nya ada lagi catatan aku tntg die...dalam ruangan tertentu...huhuhu...adala beberapa kerat cerita tntg die yg aku simpan dalam "my litlle diary"...huh...baca balik msg2 die yg buat aku senyum,...tetiber asa mcm nak nangis...actually dah nangis dah pun...huhuhuh..kenapa jadi mcm nih...apa perasaan ni sebenarnya...huhuhuhu..Mr. S...u really make my life a misery....wargh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

kAlaUlah Aku BeRAni...


kalaulah aku berani..mcm2 aku nak tanya die..mcm2 aku nak soal die...mcm2 yg aku nak tahu dari die...

kalaulah aku berani..aku nak dengar semuanya dari mulut die sendiri..aku nak duduk bersetentang dengan die...aku nak dengr setiap jawapan die sambil merenung mata aku...

kalaulah aku berani.....aku akan tanya die..
- kenapa awak buat saya mcm ni?
- seronok ke awak buat mcm ni kat saya?
- apa awak dapat?
- awak puas hati?
-awak hepi dengan apa yg awak dah buat?
- awak tak rasa bersalah sikit pun kat saya ker?
- awak dah rancang dari awal ke semua nih?
- ni ke tujuan awak cari saya balik setelah sekian lama?
- apa yang awak nak dari saya sebenarnya?
- awak dah biasa eh buat mcm nih?
- seronok tak dapat patahkan n hancurkan hati saya?
- kenapa awak tak datang cari saya?
- kenapa awak boleh bersikap seslumber nih?
- kenapa wak?kenapa?

kalaula aku berani....kalaulah aku berani...huhuhu...tapi kenapa aku tak berani?kenapa aku takut?kenapa aku jadi trauma erk...kenapa...huhuhu("__)

haRi Ini 21/2/2009

aku asa semua org tahu hari ini 21/2/2009...hehehehe(^__^)

asa cm nak type smthing kat sini..tapi tak tahu nak tulis ap...hurm...tadi dalam kul 10 hujan panas kat tempat aku...hujan dalam stengah jam,berenti...um..aku tukar air lagi pagi nih...tgk ikan tu mcm dah ok sket..lega asa..tapi ngah pening2 lalat gak ni.."mcmna nak vacum keluar waste ikan yg termendak kat bwh ni erk..?"pusing...pusing...mcm YB sekeliling tangki..last2 aku blur gak..wakakakak...ingat nak pam air keluar...tp kena modified sket pam tu supaya jadi cam vacum..hurm..mungkin berjaya...hehehe...esok try wat la...kesian ikan2 tuh..huhuhu..wish me luck!!!!!(^^P)tapi biler wat kejer sengsorang kat tempat besar nih..mmg agak sukar gak lah..nak memanjat tangki lagi...hadui.ilang abis dah keayuan ku...hihihihiks....dalam tu tangki tu...dalam 7kaki gak kot..ke lebih...asa mam lebih jer...huhuhuu...

tadi, sambil tukar2 air n mandikan ikan2 tu,aku layan lagu hindustan "OM SHANTI OM" yang di remix kan...hehehehe...ada jugalah gerak2 bdan yg mcm kayu ni kan...kuikuikui...tak dulik dah kalau ada org nampak..sampai berpeluh2 gak aku asa bersenamrobik ringan2 tadi..heheheh..maklumlah..kamen rider kata aku tak bersenam,,.huhuhuk...

balik umah, kemas2 umah..sapu,mop,cuci keter, basuh baju n etc..skarang nih tak tahu nak wat apa...layan citer hindustan jerlah...tadi dah layan citer hindi tv2..skang ni tv3..hurm...petg2 sket nak gi hatcheri lagi..jenguk2 ikan tu...ingat nak gi educare kat kampus nih, tapitak best nya nak jalan sengsorang...huhuhuhu...ak kira..nak gi gak...huhuhuhu....(kalau nakgi la kan..kuikuikui)

so..tu jerlah...catatan yg memboringkan(^^P)

Friday, February 20, 2009

menu rIngkas

arini pas gi hatcheri aku ke supermarket kat umah...cari lobak masin..hurm..susah gak nak cari mender alah nih...seb baik ada...hari ni tringin sgt nak makan bubur nasi n lobak masin goreng...inilah makanan kegemaran aku...kalau mak yang masak mmg tak ngadap mender lainya...hehehe..aku ni takdelah pandai masak sgt..rasa lobak masin gorang ni pun tak sesedap yg mak buat...huhuhu....tapi mmg simple jer masak die...

lobaK Masin GorNg..

-hiris lobak masin yang sudah di basuh mengikut saiz kesukaan(lagi elok kalau kecik2 sb nanti masin die sekata n biler korang makan nnt takdelah masin sgt kat mulut)

-hiris bawang merah (2/3biji)
-hiris bawang putih (2/3 biji)
-hiris lada merah (secukup rasa)
-basuh semangkuk kecil ikan bilis yang sudah dibelah dua
-panaskan minyak,dan goreng dahulu ikn bilis hingga garing
-tinggalkan lebih kurang 3sudu minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan lada hiris hingga naik bau...(bau mmg bestla...)
- kemudian, masukkan lobak masin yang telah di hiris.
-goreng dan gaul hingga bau sebati..
-masukkan ikan bilis goreng tadi dan gaul serata
-pecahkan dua biji telur ke dalam kuali dan campur adukkan semua
-biarkan 2-3 minit,dan hidangkan didalam pinggan(^__^)

kan..simple jer kan...tapi jgn lah luper nak masak bubur nasi tu..kang makan ngan roti jer..kuikuikui..kalau nak pedas lagi,boleh letak lada sulah time menumis tu...hehehe...

inilah menu aku yang ringkas n simple tapi suke sgt2.....(^__~)

selamat mencuba..kuikuikuikui...


aKu naK memBeBel..

post aku sebelum nih.."kesunyian ini membunuhku.."

heh...ntahlah..smalam mmg mood tu down giler...tak tahulah..mungkin penat n sb hormon ngah bercelaru...

kalau nak kira ni bukan malam pertama mcm nih...n i dont know y lately i feel so lonely....biler gi kejer..kekosongan tu terisi ngan jadual kejer yg pack...tapi once balik umah jer...ntahlah..tetiber cam tak nak masuk umah...almaklumlah..aku jer yg ada kat umah ni...wlaupun umah sewa ku nih kecik jer...tapi terasa besor jerk biler dok sengsorang...huhuhuhu..tak tau nak kata mcmna....

member baik aku (dz)..die kata dah sampai masa aku cari temn hidup...ada org teman2kan...ceh cakap senang jer...mcm nak cari kain wat baju per...ada gak yg suwuh aku cari hosmate...ntahla..bukan taknak cari hosmate..cumer tak nak jadi cam dulu lagi..n taknak makan hati...nak cari yg sekepala ni mmg susah..silap2 kang...berlaga kepala plak..ish..lagi payah mcm tu...last2 dok sorang2 juga....huhuhhu...


mak plak sesejak akhir2 nih asyik mention pasal kawen jerk...kejap2 kawen..kejap2 kawen..abah pun sama..mmg lah tak bunyi depan aku..tapi men anta2 pesan kat mak..hurm biler mak dah mula sampaikan pesan...mmg sekapallah!!!huhuhu..serabut..serabut....skang nih..biler time aku nak balik ganu semula pesan mak yg pertama bukan lagi "bawa keter hati2 ngah..""jangan bawa laju2 ngah.."jangan tido sambil drive ngah...""jngan asyik potong memotong Ngah..."...huhuhu..sekarang ni...pesan mak..."cepat2 la kawen ngah oi...sementara mak abah ni masih larat lagi...."..."kawen2 la ngah oi...sementara umah ngah elok lagi nih...nanti tak payah nak cat2 lagi..." n satu lagi ayat mak yg wat aku bengkek jerk..."mak bagi tempoh sampai tahun ni jer ngah....jgn ngengader nak wat2 tak dengr"....huhuhuhu...bengkek..bengkek....(~~_)


goda menggoda..


aku tgk tv3 tadi..tajuk "goda isteri"..penceramah jemputan Dr. Fadhilah Kamsah...best tol....tajuk mmg menghiburkan aku....best jer dgr Dr.Fadhilah ni bagi tips2 umah tangga...aku tersengeh sengsorang dgr..tetiber ...tetiber..hihihiks....cam nak kawen la plak!!!!!wakakakaka(^^p)


tips2 goda isteri:

> baring di riba isteri..dan sebaliknya...(sunnah nabi nih:P)
> isteri gosok baju,suami gosok badn isteri..(yg ringan2...hilangkan lenguh bn isteri
ironing baju...)
> pegang tgn isteri (dosa gugur tuh!!!!)
> tido satu selimut...dalam selimut kalu boleh tak payah beralas/pepham sendiri la
yerk...)
>mandi bersama (sunnah nabi saw lagi nih!!)
>masak bersama...(menambah kemesraan suami isteri)
>dgr apa yg isteri lauhkan....jgn wat derk jer..begitu juga isteri pada suami...
>suami perlu senntiasa memuji isteri...(supaya isteri rasa direstui)
>main rambut isteri dgn belaian...isteri tlg cabut uban suami..(sunnah nabi saw...)
>sebelum tido,bergurau..berpegangan tgn...dan bermesra...
>berpakaian serba cantik tapi sederhana (suami dan isteri)
>memakai bau2an yg ringan..
>isteri perlu lebih seksi di rumah, untuk suami...
>suami perlu sentiasa kemas...
>suami perlu mengingati tarikh2 khas dalam hidup isteri...
>hubungan antara kita dengan Allah kena betul..sb Allah akan perbetulkan
hubungan kita mana yg silap dan kurang...
>tak lupa, doa mohon kasih sayang dan cinta kekal sampai mati.......

actually byk lagi tips2 yg die bag..tapi tak sempat lah nak salin...huhuhu....so..guys..yg nak kawen..or dah kawen...selamat mencuba!!!

Thursday, February 19, 2009

kesunyian ini membunuh ku...

hurm....
hurmmmm......
hurmmmmmm.....

huuu.....
huuuuuuuu......
huuuuuuuuu........

................
.........................
....................................

kesunyian ini membunuhku....

Wednesday, February 18, 2009

Tor tambroides

hurm.mungkin tajuk post aku ni agak pelik untuk pengikut blog aku yg taktahu apa makudnya...well..ini mungkin satu post yg agak memboringkan untuk mereka yg tak berminat tntang ikan...
Tor tambroides(penulisan saintifk perlu di italickan,kalau tak tolak markah:p)nama lain untuk ikan ni empurau..ada juga yg panggil kelian/ikan belian..ada juga yg panggil ikan ni naga sungai...bagi kaki pancing dan juga penggemar ikan hiasan...ikn kelah merupakan salah satu spesis pilihan..bagi kaki pancing,ikan ni terlalu sukar untuk dipancing..badannnya panjang,berbentuk torpedo,berenang laju dan melawan arus,serta liar..sekiranya ikan kelah makan pacing,kira terre dah tu!!!naga sugai tu beb!!bagi pengemar ikan hiasan plak, ikan kelah menjadi pilihan kerana memiliki sisik yang besar dan bersinar..malah mempunyai warna2 tertentu yg menentukan harga setiap spesis.kelah merah atau kelah bara boleh mencapai ribuan ringgit walaupun saiznya hanya 15-20cm sahaja!malahan ikan ini lambat untuk membesar dan sesuai sebagai ikan hiasan..sisiknya yg bersinar dan berkilat membuatkan ia tampak lebih menarik!actually kalau makan pun sodap..ikan kelah bakar atau masak asam pedas antara menu yg paing best untuk dicuba..sisiknya jgn cabut kalau nak masak..sebabsisik ikan kelah manis dan rangup ble di goreng..isinya manis brlemak...malaan tidak hancur..mmg best wa cakap lu...
so..nak dijadikan cerita..inilah ikan yg aku jaga sekarang..selain kajian terhadap pembiakbakaan ikan ini..kajian restocking dan juga nutrisi terhadap ikan ini akan dijalankan...susah sebenarnya jaga ikan mahal ni...dahla ikan ni sensitip giler...baru jentik leh kejang otot n silap aribulan leh mati tau...bayangkanlah kalau induk yang berharga ribuan ringgit mati dalam tgn korang..apa perasaannya?huhuhuhu...celaru abis....huhuhuhu....
dah 5hari ikan2 aku dalam tempoh rawatan..smalam salah sekor dari induk kelh tergolek..aku asingkan yg sakit tu secepat mungkin untuk elakkan jangkitan pada ikan lain...rawatan dengan kejutan saliniti 4ppt berjaya buatkan ikan itu berenang cergas...tapi biler tghrari, kelah tu terbalik semula...luka pada bdn kelah tu juga semakin teruk..dengn bantuan unit kesihatan ikan, sampel yang diambil menunjukan ikan tu kena serang dgn Trichodina..salah satu spesis parasit yg membunuh ikan..ia menyebabkan "sleeping sickness" yg menyebbkan ikan tidak berenang dan umpama lumpuh...malahan. parasit ni merosakkan kulit ian dan melukakn kulit ikan yang meyebabkan lecuran serta udah dijangkiti bakteria / fungus...huhuhu..walaupun dah dirawat dengan Potassium permanganet,tapi...ajal ikan tu dah sampai kot...pagi tadi ikan tu dah pun tergolek dan tak bernyawa lagi...termenung aku..masuk ni,dah tiga ekor yg tergolek.....rasa cam nak nangis pun ada gak....
skarang ni,aku tukar airbersih untuk setiap tangki...tangki dah lah besar...penat sgt2..dengan bdn yg tak berapa sihat..asa mcm nak pitam gak...huhuhuhu..tapi ikan yg ribuan ringgit harganya perlu aku selamatkan sebelum lebih byk yg tergolek...hari ni cuma sempat tukar 3tangki air...penat..penat..penat yg tak terkata....muka ni dah mcm buruh kasar pun ada...sampai tido pun termimpi2 ikan kelah...huhuhuhu...trauma biler ikan ni sakit...kenapalah aku tak jaga tilapia jer..keli jer ke...org tak heran kalau ikan ni mati..kat mana2 pun bole dapat...huhuhuhu.....ni ikan harga ribu2 ni yg tak lena tido nak jaga...huhuhuhu...cedihnyerrrrrr....
tu je kot..tak tau nak luah mcmna lai perasaan nih..stress giler sekarang...penat..tak larat...sumer ada...kacau..kacau...kacau...nak senyum pun cam tak mampu...(sorry kat kamen rider...bukan nak menyombong...tapi dah cuba sehabis daya nak senyum tadi...huhuhu)
(nak upload gambarkelah..tapi boadband ni ngah tingtong...tak tau naper..huhuhuk)
(``_)(~~c)("_)(++..)

Monday, February 16, 2009

seBuah Kisah Klasik

hari ni baca Blog Princess LiYana pasal dinner die...hehe..tetiber tringat kat dinner aku zaman dedulu kala.....(hish..panas tol malam ni erk....)(^_^)

dedulu waktu mula2 blajar jauh2 lu...alkisahnya.....waktu tu time matrik...ni la first time aku hadiri Dinner yg semua org kena kelihatan cantik...time matrik lu..aku budak baik sket...sampai ada yg ingat aku nih bdk skolah agama...(kuikuikui..walaupun aku ni tak pun mcm tu...) aku gi dinner pakai kebaya pink....hurm,takde perasaan pun time tu.pegi pun sb wajib.kalau tak dah komfem aku balik kampung time tu...kenangan yg aku takleh lupe time tu is..aku dikaitkan ngan budak laki yg dapat anugerah pelajar contoh...aku dah la tak kenal mamt ni kan..tak pasal2 dikaitkan aku ngan die...ternganga gak aku biler nama aku disebut2 sebagai steady makwe die time tu...terjenguk2 gak aku nak tgk muka jejaka yg kekononnya "steady pakwe"aku nih...hahahaha....tak kenal pun die...huhuhu..last2 die dtg kat aku n mintak nak amik gambar sekali...korang nak tau kat mana?hehehehe...yg lawaknyer..depan toilet hotel!!!!sebb aku cuak ngan mmat tu...aku taknak berganjak kemana2 pun...hehehehe(^_^)

triloginya bersambung ke zaman universiti...dinner agrotech yg pertama..."sebuah Kisah klasik untuk masa depan"..tema yg diberi geng2 senior aku....masa ni pun aku ngah blur2 lagi untuk gi dinner..wlaupun member2 aku pakai makeup malam tu...n ada yg siap tempah baju...aku tetap seperti biasa..slumber jerk...malam tu aku pakai kebaya yg aku pakai malam dinner matriks..cumer kali nih..berbedakla sikit kan..eh..sikit ker..cam tepung gomak gak aku rasa time tu..kenangan tak terlupe..aku jadi Dj malam tu...ceh..kalah fara Fauzana beb...kuikuikui...n malam tu first time amik gambar ngan senior pujaan hati (time tu la...)masa tu cuak gak nak amik gmbar ngan die..sb die ni cam budget2 sket..aku pun tak kurang gak lah kan..so..aku rasa senyuman aku mlm tu mmg senyuman cuak...huhuhu..pas habis dinner...senior aku tepon n kitorang gayut lama gak..time tu hati ni berbunga2 jer...bintang bulan jadi saksi time tuh!!!hehehehe(^^p)

"glitters and glamorous"..itu tema yang geng2 aku berikan pada dinner yg kitorg anjurkan as senior...memikul tanggungjawab "presiden INTEGRA" mmg berat...dahlah aku satu2nya perempuan yg penah menyandang jawatan nih..bila diingat2 balik kelakar gak...dinner ktorg grand...siap ada bunga mangga sambut pensyarah...malam tu aku berjubah moden warna emas...make up adalah juga sikit..rugi mah..bukan slalu dapat makeup..tapi time tu takde lah cantik pun..kuikuikuikui...memori tak terlupa..hurm..junior yg suka kat aku nyanyikan lagu untuk aku..sumer org tak tahu..aku sorg jer tahu..kuikuikuikui..pk2 balik kelakar gak biler ada junior jatuh hati ngan aku..hahahakss...(^^D)

alamak...tema last yg junior2 aku wat apa erk?luperlah...tapi, itu tahun last aku menghadiri dinner agrotech...malam tu aku pakai warna kuning satin,berkain batik songket,berselendang hitam n etc....pinjam heal member, sb aku malas nak membazir beli heal..hehehe..malam tu member2 aku mmg melaram habislah...ada yg dah mcm pengangtin aku tgk...dari petang dinner lagi aku dah sibuk memakeup member umah...lapan org semuanya...penat..sampai lenguh tgn aku..last2 takde pun yg tolong make up kan aku..huhuhuhu...tapi,pada aku..aku tampil yg terbaik malam tu...sb nya..aku tak spent sesen pun untuk kelihatan grand..hahahaha..bebudak ni ada yg beribu habis..set rambut..beli kain wat baju..n etc...ish.ish...dasyat beb....memori tak terlupa...aku ngajuk ngan pakwe aku time tu..sb die tak datang dinner aku..sedangkan die dah janji nak teman aku untuk last dinner nih...huhuhuhu...dahlah kena duduk ngan VVIP..paling tak suka biler dinner kena duduk kat VVIP...takleh makan byk...huhuhuhuhu...(~~_)

so...end of stories....tu la kenangan aku tntg dinner time2blajar dedulu...heheheh

Sunday, February 15, 2009

fAll4u

FaLL fOr yOu...(seconhand serenity)

The best thing about tonight's that we're not fighting
Could it be that we have been this way before
I know you don't think that I am trying
I know you're wearing thin down to the core

But hold your breathe
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another dayI swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
Your impossible to find

This is not what I intended
I always swore to you i'd never fall apart
You always thought that I was stronger
I may of failed
But I have loved you from the start
Ohhhh

But hold your breathe
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another dayI swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
It's impossible

So breathe in so deep
Breathe me inI'm yours to keep
And hold onto your words
Cuz talk is cheap
And remember me tonight
When your asleep

Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's trueBecause a girl like you is impossible to find
Tonight will be the night that I will fall for youOver again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another dayI swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
Your impossible to find

this song has been dedicated to me...specially to me by a friend...a very close one...i do like this song...so much...but smhow..when it given to you by smone you called bestfriend...and a videoclip edited with my pictures...its kind of scary...dont know y...but that what i feel..even..actually im touch with it...im realy touched....hurm...anyway...thanks a lot....

aku pernah melihat...

Aku Pernah Melihat...
seOrang jejAka yg NampK TulUs Wajahnya...Nampak Ikhlas dari Kata2nya..namPak JujUr PerilakunYa,,,Namun...jejaka iNi jugalah Yg melakukan Kesilapan Dan kesalahan dalam Hidupnya tanpa rasa Segan Silu..Tanpa Rasa BeRsalah dalM hatiNya..MalaH MenganggAp ia Satu NikMat Dn pelUang yg Diberi oLeh tUhan PadanYa...

Aku Pernah MeliHat..
SeoRang Jejaka Yg Meluahkan Kata2 ManiSya..Hingga Lebih Manis Dari Gula dan Madu Yg Ada Di DuniA..MenabUr janJi yanG tak kan Mampu Di kEcapi dan Di kotanYa...namun janJi2nya tamPak IkHlas..Penuh Makna....yg KataNya laHIr dari Rasa Cinta Yg tak berBelah Bahagi..namun..Dia Jugalah Yg meluKakan Hati seoRang waniTa yg Begitu MempercaYai Nya..dan Ia Terus MenganGGap semuA itu PerkaRa Biasa baGInya...walaupUn ia Begitu Melukakan Hati Wanita Itu...

aKu PerNAh Melihat...
seOrang wanita Yg nampak begitu Lembut Luarannya...begiTu halus Kata2nya...Begitu Manis senyumnya...namUn di Hati nYa penuh Kelukaan tak tercerita....Penuh kesdiHan tak tertangis...Penih RAhsia Tak terduga....

Aku pernah Melihat..
seOrang Wanita yang Indah RupanYa...caNTik perilakuNya....Boleh tahan AgamaNya....naMun Kecundang keranA seBuah Cinta......Kalah paDa seBUah Janji....lemah paDa sebUah Kata2....yang akHinya Wanita terpaksa Menanggung Derita Di hati Seorang Diri.....

aKu pernah Melihat iTu dan Ini...yanG menjaDi layaR kehidupan di Dunia Fana iNi...kadang2 Ia menakutkan ku...kadang2 ia menginsafkan ku...kadang2 ia Buat Aku TerTanya2...Mengapa begini...meNgapa begitu....

Tuhan....
liNdungi aKu dan Isi Bumi Mu Ini...Moga kami BeRada Dalam KeredHaan Mu..MogA langkah Kami dilIndungMu....Kerana munGkin Kami salah satu darI mereka Yang lemah HatinYa...yang nipis iMannya..yang Cetek IlmuNya...dalam MelaYari keHiduPan penUH ranjau durI ini.....Andai Kami TeRsalah Langkah...MohoN ampuni Kami...kEmbaliKan Kami KejAlan yG bEnar...dan LinDunGi hatI kaMi...sesUnggUhnya Pada Mu..kaMi berMohoN...


amiN...ya RabbaL Alamin....

Saturday, February 14, 2009

seram seh...

cerita ni nak kata cerita seram tak juga...nak kata tak seram...seram la juga...huhuhu..actually on the way nak balik sini dari kt (1st trip) bermulalah satu cerita...(hehehehe..nak tergelak plak tulis citer nih...)
waktu melalui jalan guntung yang sedia adanya gelap gulit adan agak sunyi tu..aku follow belakang persona silver (aku agak2 jer sb gelap)...aku jarakkan keter,takut2 tercium bontot persna tu kang naya plak...tgh2 layan lagu hindustan kat radio..aku hidupkan lampu tinggi sb terlalu gelap..tetibe..di tepi jalan..aku lihat satu obje yang agak oanjang cuba melintas..."hah!ular!!!!"jantung aku berdegup kencang....makhluk Allah yg cuba melintas tadi,berpatah balik ..mungkin terkejut kerana lampu kereta aku..sedangkan aku lebih terkejut dari die..."Ya Allah panjangnya!!!!!badannya yg bergulung dua tu lebih kurang semeter lebih..so..kalau tak bergulung..mau capai 2meter lebih...!!!!terkejut aku...kaki aku menggigil gak menekan pedal minyak tu..ntah kenapa,memandang makhluk Allah tu aku gerun..mengucap panjang aku..berzikir gak seminit dua untuk menghilangkan debaran...warnanya terlalu berkilat an panjangnya ular itu membuatkan aku berdebar...hati kecil tu berbisik..kenapa aku asyik jumpa ular nih...apa yang tak kena ngan aku nih...huhuuhhu...
keluar dari simpang guntung..lebih kurang 5/7meter dari tempat aku jumpa ular..aku masih lagi berselawat untuk menghilangkan debaranku..au bawa agak perlahan sambil menelefon seseorg dan berkonsi cerita dengannya untuk menghilangan debaran...selepas melalui jambatan guntung luar, jalan mula gelap kembali...aku terlihat satu susuk tubuhyang agak tinggi berada di tepi jalan...aku yg merasakan kereta aku semakin ke tepi..memandu dalam haluan yang betul semula..tapi..kelajuan ku 80km/j terasa begitu perlahan apabila menghampiri susuk tubuh itu..susuk tubu yg agak setinggi aku..berpakaian serba putih,melalui sebelah kereta aku umpama kereta aku tidak bergerak...aku agak keliru...tapi otakku langsung tak memikirkan apa2..aku lihat jam di radio..815mlm....selepas kelibat itu hilang,kereta ku kembali laju...aku terpinga2..memandang menggunakan side mirror dan front mirror..."takde paper.....jgn kata kelibat..yang ada hanya kegelapan malam..."aku kembali berdebar...otak kecikku mula la menerawang..."apa yg aku nampak tadi sebenarnya?apa yg lalu tepi keter aku tadi?aku mengigau ke apa?" ikutkan hati ni, aku rasa nak berhenti jer tepi jalan n tgk balik bebtul apa yg pass by my car just now...tapi ntah kenapa...kaki ni berat untuk menekan brek...aku teruskan perjalanankan ku dlm keadaan yg begitu tertanya2...pelik yang melampau2 aku memikirkanya...
sampai di rumah, aku menceritakan pada mak apa yg telah aku lalui..mak kata meremang dgr cerita aku..."hurm..esk kiter gi jumpa kwn mak.." nak buat apa mak?tanya aku..."berubatlah...ntah apa yg angah nmpak tu..."aku tersengih2 kat mak.."hish..taknak lah...ntah paper jer mak nih...takde paperla..." "pergi jelah..bukan rugi paper pun..angah ni pelik sgt..nampk toyollah...dengar org bagi salam lah...dgr org ketawalah..dgr budak2 mainlah..mcm2...dah2...jgn nak menjawab..nanti ikut jer mak..."aku dah terkedu..takleh nak kata apa...so...sebagai anak yg solehah..aku turtkan aja...huhuuhu

penat..penat..

jam 7 mlm, aku bertolak dari KT untuk pulang ke tanah merah..perjalanan yg agak lewat..balik kejer jer dah 630ptg...gara2 dR.abol la nih...nak dekat2 waktu balik baru die panggil suruh setup filter untuk tangki asuhan...ceh..tak pasal2..balik lambat hari nih..sedangkan dah set dalam kepala nih..bunyi jer loceng kegemaran aku,aku nak angkat kaki n balik..sekali.."kta hanya merancang..tuhan yg mnentukan..."so..lewatlah aku balik malam itu... aku tak berapa gemar balik mlm nih..sb gelap..n jalan mmg takde lampu jalan...huhuuh
sampai tanah merah dalam kul9..dalam 2jam jer aku drive..nak kata laju tu takdelah sgt..tapi sempat gak race ngan satria neo n myV yg mcm tak puas hati jer biler aku potong dorag..so..tak pasal2 aku tertekan 120-130km/j..huhuhu..tu sume salah satria n myV tu..huhuhu
keesokkannya..jam 9pg..aku msg een..tanya die dah gi hatcheri lom...die belm pegi sb kaki die sakit..kesian die...huhuhu...pastu..selang beberapa jam een msg..."induk mati"..aku dah cuak..alahai.time2 akucuti,time tulah ikan ni nak sakit...aku mula tak sedap hati...dr.Abol pun ada sekali..die dah buang air n nak keringkan filtr n tangki takungan...sound sirius!!!!apalagi..aku bagitau mak yg aku nak balik tengganu...mak dah cam nak majuk..."mak ni..org balik sini smulalah...gi setelkan apa yg patut jer..."
pas zohor aku bertolak..aku tak gi sorang..sb ese nak teman aku..alang2 die pun takde kejer...dalam kul4lebih, aku sampai balik kat UMT..huhuhu..driving punyalah laju...sampai2 jer..aku cari "refractometer" sb nak uji salinity air..untuk rawat ikan,kami letak garam untuk naikkan saliniti air tawar...cuba cari "ysi" tapi almari berkunci..aku hanya pegang kunci lab..kunci almari takde pada aku..huhuhuhuhu...selesai kerja2 kat hatcheri dalam jam630...aku gi makan lu ngan ese sebelum balik...pas magrib,kami bertolak pulang..kali ni ese g drive viva aku,,,sebab kaki aku dah krem..huhuhu..seb baik gi dua org...
penat..penat...dalam 24 jam aku berulang alik dari tanah merah ke kuala terengganu,...ni kalau bawa bas ni..dah 4 trip perjalanan nih..huhuhuhu...

Wednesday, February 11, 2009

tAnda Kasih..

cantik di pandang mata..cantik bila dipakai...namun ia punya cerita Disebalik setiap Kilauannya...






kAta OrG TUa?

kata org tua...kalau mimpi ular belit kaki atau patuk kaki.."dah tak lama tu..." kata member2..dah kalau asyik jumpa ular tu..."mmg dah lama tu..." hurm..

apa yang dah tak lama nih?kata org tua..org zaman dedulu kala...kat org tua yg dulu makan garam dari kita yang baru setahun jagung nih...dah tak lama tu maksudnya bakal berkahwin..atau dipinang...n sewaktu dengannya,sedaerah dan sepekan dengannya...betul ke mcm tu?boleh caya ke nih? ish..ish...leh caya ker nih?

actually aku sendiri tak tahu...tapi dari dulu lagi aku selalu jer mimpi ular ni...kala dedulu mimpi ular dtg kat kaki ke, ada kat tepi katil ke,lilit kaki ke, mesti pastu ada jer yang suke kat aku..tak pun ada jer surat "secret admire" kat bawah meja ..ceh..pk2 balik..betul ke nih? takkanlah...kebetulan jer kot...skarang nih..aku bukan stakat mimpi..siap jumpa bebtul nih!ari tu dah jumpa ular sawa..ni pagi tadi ngah2 kemas hatcheri, jumpa lak anak ular tedung hitam...mak aih...meremang seh bulu roma nih....seb baik reramai tadi...n alhamdulillah takde paper...pk2 balik..ni baru anak die..dahlah harcheri blakang ni dah mmg mcm resort die...hadui...berdebar dibuatnyer..huhuhuhu

so, pagi tadi aku letak showout ym aku "jumpa Anak Ular tedung"...so..adalah beberapa member ym yang menyahut panggilan ilahi ni kan..eh..silap2..menyahut pggilan showout aku nih..n ckap.."dah tak lama dah tu..."n ungkapan tu wat aku terpikir2 lak sampai ke rumah.."ceh..betul ker?"ish..takleh jadi..takleh jadi...dah la malam tadi mimpi ular (hitam n panjang) belit kaki ni...mmg ngeri seh...aku terjaga tu siap berpeluh2 lagi..takut n mengerikan...cam nak nangis pun ada gak...saper tk takut mimpi ular...ke ada yg tersengeh2 mimpi ular?huhuhuh...

kata org tua la kan.."dah tak lama dah tu..."tapi tu kata org tua....yang mungkin ada benarnya...yg mungkin tak...heheheh..wallahualam...

Monday, February 9, 2009

tEmBam?

kakwan:eh, tie..bakpe mu makin tembam eh?
aku: eh,ye ker kakwan?takperla..dari kurus kering (ayat penyedap ati)
kakwan: tapi sungguhla tie, aku tgk mung nih makin berisi..pipi tu makin tembam...
aku:(sengeh2..sengeh2...)ala kakwan ni jgn tgk mcm tu malu lah..hehehehe..
kakwan:pelik r mung ni ti..org len frust kurus kering..mung,jadi lain plok..
aku:hehehehe...nak wat ganer kakwan..dah gini..kuikuikui...biar r..kalau kurus kering
kang susah plak...


ni bukan komen kakwan yg pertama untuk aku...dah berapa kali dah kakwan omen aku mcm tu...wahidah pun dah dua tiga kali tegur aku yg semakin chubby nih..hadui..kekadang tu,dalam tak kisah aku pun timbul gak kebimbangan dalam diri ni..manalah tau..dari tembam ni boleh jdi gemuk...hehehehe...habislah kena beli baju baru lagi...tak muat lagilah blaus2 yang sedia ada nih..hish..bahaya..bahaya...


tapi kalau betul gak ckp dorang...aku pun rasa aku makin chubby..walaupun aku makan kurang...tido pun takdelah banyak n lena...tapi pipi aku ni nek semacam jerk...bukan stakat pipi,ada gak part2 len yg aku rasa mcm naik mengembang jerk..hish...nek pelik gak aku...sebb aku jrg exercise ker erk?kekdang kat umah ada gak wat senam robik sengsorg..mgkin tak cukup berpeluh kot..yer kot..yer kot..huhuhuhu..kacau...kacau...

TraGedi seMangkUk aBc


warnanya cantik..ad merah.ada hijau,ada kuning..kalau yang lebih spesel ada juga kaler2 len mcm biru,purple n putih susu tu mmg wajib...apa yang lebih istmewa biler ada aikrim penyerinya..paling best biler eskem coklat dan disisipkan dengan bisut roll tu..layan di waktu panas terik mentari mmg best gaban..mmg layan la....lagilah terengganu sekarang ni sedang mengalami musim panas yg tak terkata peritnya...huhuhu..
aku suka sgt mkn abc..walaupun sudah beberapa kali keracunan mkn abc..aku tak pernah serik untuk mencubanya apatahlagi menikmati nya di waktu petang...lagi layan kalau makan abc tepi pntai..hish..mmg syahdu!!!hihihiks..
tapi,indah mu wahai Abc hanya seketika cuma..di saat aku merasakan mu...aku cuba abaikan apa yang melalui kerongkong ku....bila mula habis kesejukan mu melaluinya..aku mula merasai sesuatu yg tidak enak dan memualkan....huhuhu..susu!kenapalah dirimu perlu datang bersama susu baru best..kalau takde susu,rasanya begitu hampeh di tekak ku....tapi demi abc yg meriah carry nih..aku telan juga walau mual akan ku tanggung kemudiannya...huhuhu..beberapa minit kemudian..perut ku akan mula memulas2 dan rasa bagai ingin meletup kerana makhlukbergelar "susu" sudah "meracuni" sebahagian dari ketahanan badan huhuhuhu ...abC ... oooOOOOooo.. aBc ....

Saturday, February 7, 2009

eiii...gelinya!!


petang tadi pas cuci keter, aku kemas2 plak bilik blakang yg dah berkurun aku tak buka pintunya..agak berabuk..hurm..amik penyapu n bersihkan apa yg patut...penat gak..dahla baru pas basuh keter..ingat nak simbah2 jerk..skali siap vacum n wax tayar..hahahaha..puas hati tgk keter berkilat(^_^)..smbung balik citer bersihkan bilik belakang..aku takut sebenarnya nak biarkan bilik blakang tu terbuka..bukan apa syiling bilik tu berlobang..besor gak..n ntah kenapa biler tgk lobang tu aku jadi berdebor semacam jerk..huhuhu...
habis bilik blakang, aku berpindah pula ke bilik tg yg mmg mcm kapal pecah...disebbkan bilik ni takde katil...ia sentiasa nampak bersepah..huhuhu..tgh angkat2 kotak2 packing bnjir ari tu, aku ternampak ada daun2 di celah gulugan tikar getah yg belum mampu aku bentang sendiri lagi...aku dah pening2 lalat pk.mana dtg daun2 nih..apa daun2 ni wat kat sini..ish...kemusykilan aku dah berganda2 bersarang kat benak yg mmg agak benak arini..huhuhu...dengan penuh debaran, aku beranikan diri aku..aku selak gulungan tikar getah tu dengan perlahan2.."bismillah..."..."wargh!!!!!!!!!!!anak tikus!!!!jerit hati ku...bulu roma ku meremang semacam..tgn aku tetiber menggigil..mulalah aku kalut belut...ak wat apa nih..tetiber asa mcm nak nagis la plak...gelinya!!!!!!huhuhuhu....kaki ni asa longlai semacam jerk..
ku amik beg plastik..aku alas ngan surat khabar kat dalam.."alamak,mcmna nak amik anak tkus nih?aku geli!!!geli sagt!!!!"puas aku pk..akhirnya aku guna surat khbar..aku kaut perlahan2..siap selawat panjang tuh!tahap takut n gelinya aku kalau anak tikus ni bergerak..jantung nih berdebor mcm org yg nak diijab kabul!huhuhuhu...bimbang kalau ada yg tercicir..tak rela den kutip..huhuhuhu...
sekali kaut,keempat2 ekor anak tikus yg belum tumbuh bulu tu berjaya aku letakkan dalam plastik..aku pakai balik tudung...memagrib u aku berjalan menuju ke tempat pembuangn sampah di hadapan taman aku n aku buang anak tikus tu kat situ.... huhuhuhu
tadi, tgh gosok baju..aku terperasan ada tikus masuk lagi ilik belakang...aku dah pelk nih..sejak bila lagi umah aku ni ada tikus nih?mmg pelik tol..tetibe aku tringat kat anak2 tikus yg aku buang tadi.tetibe hati aku diselubungi rasa bersalah yg amat sgt..."hadui...aku baru jer buang anak2 die....kacau..kacau..."mcmna ni..kenapa aku rasa bersalah buang anak2 tikus tuh?huhuhuhu..tapi takkan akunak biar anak2 tikus tu membiak dalam umah aku kot..huhuhu...hadui....kacau.kacau...huhuhu..kenapa asa bersalah nih...huhuhu

Friday, February 6, 2009

ceRita TentaNg seOrang GaDis

seorng lelaki telah menegur sorang gadis melalui smsnya...teguran berlanjutan kepada panggilan talifon..yang hanya untuk 3saat tiap kali perbualan mereka..dalam setiap 3 saat itu hubungan menjadi semakin mesra..dari tak mengenali...jadi kenal hati budi masing2...timbul perasaan rindu dan sayang...si lelaki tahu hati si gadis terlalu sukar untuk dimiliki...dia tahu ramai yang menaruh hati...ramai yang dah kecewa dan tak berjaya memiliki hati si gadis...hatinya begitu keras...hatinya begitu tegas dan terlalu sukar untuk di usik atau disentuh....kesabaran si lelaki tadi mula membuat si gads terharu...keihklasan si lelaki semkin menyerlah...hati mula terusik untuk memberi peluang...si lelaki menjanjikan kasih sayang yang ada didunia ini untuknya...menjanjikan seluruh kesetiaannya pada si gadis...menjanjikan impian yang terlalu indah untuk si gadis....janjinya...akan membuat si gadis sentiasa tersenyum dan gembira...berjanji tidak akan melukakan hati si gadis...janji2nya dipegang teguh oleh si gadis yang mempertaruhkan hatinya...cinta mula berpaut...janji mula bertaut...masa terus berlalu..hubungan yg manis semakin tawar...hubungan yang memuncak, mula mendatar......si gadis terasa terpinggir...si gadis terasa dibiarkan...hati mula terluka...air mata mula mengalir...pergaduhn mula terjadi....hubungan retak di tengah jalan....si gadis membawa hati yg luka....bersama2 janji2 yang dipegang erat dalam hati.............

muncl lelaki lain dalam hidupnya..dengan cara yang tak terduga...membuat si g
adis rasa gembira dan senang bila berbicara dengannya....tiada cinta antara mereka...hanya kasih syg yang timbul tiba2 tanpa disangka..dan kadang2 d
i luar kawalan mereka....si gadis sgt gembira dengan temannya yg baru..terasa ada tempat untuk mengadu...si lelaki mula meluahkan perasaan...si gadis keliru..sedang hatinya masih terluka dan memegang janji lama dari si lelaki pertama...lelaki kedua menjanjikan yang dia tidak akan melukai hati si gadis..die mahu si gadis sentiasa tersenyum kerana padanya senyuman si gadis penuh makna...namun...kata tinggal kata...si lelaki ke2 mula melukai hati si gadis tanpa di pinta atau dirancang...puncanya...mungkin ego yang lahir antara mereka...mungkin kerana keinginan yang tak sama....mungkin kerana harapan yang tak kesampaian...si gadis kecewa lagi...membawa hati yang terluka....namun membenci tidak sekali...

dalam perjalanan hidup si gadis mencari makna kehidupan,muncul lelaki ketiga...hadirnya bersahaja..seperti lelaki kedua...sebagai teman pengubat luka....persahabatan terjalin dengan erat dan mesra...pertemuan yang singkat terasa bermakna....si gadis kembali ceria..punya teman untuk bermanja....si gadis tak tahu lelaki ini mula menaruh perasaan padanya..bila ia diluah...si gadis terkedu seketika....rasa sesak di dada mula menyelubungi si gadis...di mana silapnya lagi dalam menjalinkan persahabat ini....si gadis menolak cara baik..mengingatkan si lelaki tentang seseorang yg setia menunggunya....si lelaki umpama memahami...wlaupun senntiasa mengharap...si lelaki berjanji pada si gadis...dia sanggup lakukan apa sahaja untuk si gadis asalkan si gadis bahagia...asalkan senyuman dari bibir si gadis ini tidak lenyap dalam kesedihan...si gadis rasa bahagia mempunyai teman yang memahaminya....sayang dan hormat padanya makin mendalam kepada seorang lelaki yang dipanggil teman...namun...masa berlalu...janji yg diukir hanya tinggal kata2....mungkin bukan niat si lelaki...namun die menyebabkan si gadis menangis lagi....hatinya dilukai lagi oleh sebuah janji......

dalam pada masa yg sama, muncul insan lain dari luar dunianya...insan yang
dah lama hilang dari hidupnya namun tak pernah hilang dari hatinya..kisah lama terungkit kembali dari tidurnya..menyentuh segenap ruang yg ada dalam hatinya...si lelaki mengorak lang
kah...menyusun kata...cuba mencuri hati si gadis yang katanya telah lama ingin dimiliki...pada masa yg sama,si gadis pernah satu masa dulu amat menyukai lelaki ini...mereka umpama sudah mengantuk di sorongkan bantal...punya perasaan yg sama...namun si gadis terikat dengan janji2 dari lelaki pertama...hubungan dijarakkan...satu pertemuan dijanjikan....selepas pertemuan itu..si lelaki tidak pernah menghubungi si gadis lagi..meninggalkan si gadis dalam keadaan tertanya2...terpinga2...tercari2...dan tertunggu2....kemana?kemana dia menghilang...kenapa die begini?inikah lelaki yang pernah die minati dulu..adakah die terslah mengenali org...si gadis terkedu...hatinya remuk...hatinya hancur...matanya mula dibasahi lagi....

janji...janji...janji..."takkan buat si gadis menangis...takkan buat senyuman manis si gadis lekang dibibir..."namun..janji itulah yang dimungkiri dengan cara mereka sendiri....kini si gadis cuba berdiri..berdiri di atas kaki sendiri..dengan sekeping hati yang telah dilukai berkali2...perasaan benci tidak ada untuk mereka...tak mampu untuk si gadis membenci mereka yang pernah membuat die merasai apa itu "bahagia"..namun kelukaan semakin dalam...air mata mula meminta untuk keluar...membasuh luka yg ada....kasihan si gadis...mencari kekuatan dalam kelemahan..mengukir senyuman dalam tangisan....mencapai bahagia dalam kekecewaan....

inilah cerita tentang seoarang gadis yang aku ingin kongsi bersama.....moga kita mendapat iktibar darinya...

wassalam....

Thursday, February 5, 2009

haRi iNi haRi KhamIs

KHAMIS...apa yg istimewa sgt ngan KHAMIS ni...aku suka hari kHaMis Sebab?
1. hari terakhir dalam minggu bekerja (pantai Timur Je k..)
2.sebab esok harI jumAat n lusa Ari sabtu (which is harI cuTi)
3.petang Ni ada Pasar malam Kat Kg. Pak Tuyu..leh layan makan bNyK!
4.esOk Leh tido Balik Pas sUbuh..
5.Tak yaH dtg Punch KAd sbeLom kuL 8
6. dan rEason2 len Yg sewKtu DeNGannya......
tapi hari khamis ni..di pagi khamis yg menyegarkan ini..aku asa frust sgt2...huhuhu...frust menungging lar gamaknyer...dari malam tadi, aku kemas2 umah..lipat baju..basuh baju mana yg patut...packing!sebabnya, aku rancang nak balik umah minggu nih...siap mohon cuti sekali ahad nih tahap nak balik umah nya aku...sekali?

~~lagu st12,PuSpA berkumandang...(kau gadisku yg cantik,coba lihat aku disini....di sini ada aku yang syg padamu...kau gadisku yg manis......)
aku:hello,salamualaikum.
mak:wkmslm..watper?katner?
aku:kat umah,ngah bersiap nak gi kejer..naper mak?
mak:jadi balik ke petg nih?
aku:mestilah jadi,siap amik cuti nih...(^__^)(sambil tersengih..walaupun mak tak nampak..)
mak:ha, tak payah baliklah minggu nih...
aku:(ngan berkerut lekat di dahi),kenapa mak?
mak:abah kol tadi..ada mesnight malam ni kat kem..petang nih abah dtg amik mak...
aku:diam tak terkata..sambil mengeluh..
mak:mak kat tempayt abah sampai isnin ni..angah tak payah balik la yerk..balik minggu depan jer..
aku:(mengeluh panjang ala2 nak merajuk dah nih...)huhuhu...mak nih,time org nak balik slalu mcm tu...
mak:lar..salahkan mak plak..salahkan abah la...minggu depan jer la balik yerk..
aku:huh..tgkla dulu kalau boleh balik....
mak:ok..bye,salmualaikum..
aku..hurm..wkmslm....

aku punya lah frust pagi ni...dok termenung jap kat katil sebab frust...huhuhu...baju batik baru yang aku pakai hari rasa tak bermakna...kononnya bersemangat pakai baju batik hari ni n kasut baru sebb nak balik umah...touch up sket muka ala kadar...aku ke tempat kejer...hati nih mmg frust giler r sebb tak dapat balik...dah la dr.abol takde minggu nih...mmg ngam r kalau balik..skali jadi mcm nih...aku frust!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!huhuhuhu..kenapa abah bawa lari mak?????????????org nak balik umah nih!!!!!!!dah homesick tahap gaban dah nih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!huhuhuhuhu

aku nak wat apa erk kat tengganu yg membosankan nih....wargh!!!!!!nak nangis...nak nangis...huhuhuhu...terpaksala tangguh lu cuti aku ahad nih....tensen tak pepasal pagi nih...dah la ngah lapo nih...huhuhuh(~~_)

huhuhu..takde ke org nak ajak aku jejalan hujung2 minggu yg "membosangkang" ini...wargh!!!!!!!!!!huhuhuhu..ni yg asa nak blasah eskem blackforest jer nih...huhuhu(~~_)

buKan DiriKu

seBelum aku nak lelapkn mata tadi..hot fm putarkan lagu "bukan diriku-samsons..."aku rasa mcm familiar jer lagu nih..aku cba hayati lirik lagu ini seadanya sambil berbaring....sepanjang aku dengar lagu tu...hanya satu wajah yang bermain di kotak fkiran aku..."huh" berat rasa keluhan yang tak mampu aku luahkan...aku tekup muka aku ngan bantal berkali2...tetiber mcm blur jerk..lantas aku bingkas bangun..dan memulakan catatan ku sekali lagi....hurm..(~_~)

"heartbreaker"..itu gelaran yg penah aku bagi pada die...kenapa?because he keep breaking promises he made to me....tapi kenangan antara aku dan die banyak yg manis...banyak yg buat aku tersenyum...cara mengenali die juga amat unik dan istimewa pada aku...walaupun kepala aku sakit pastu sambil menanggung malu yang tak terhingga....hurm....ntahlah....die teman yang hadir dalam cara yang tak terduga dalam hidup aku...

dulu aku penah bagi die lagu "coba"...kenapa?ntah...biler aku dgr lagu tu aku akan ingat die...mungkin sb itu yang ada antara kami...aku actually tak tahu apa yg ada antara kami....pada aku...aku punya persahabatan yang terlalu istimewa ...malahan aku sendiri tak tahu dan tak berani untuk mengharap lebih dari itu walaupun kdg2 terasa amat syg pada die...tak salahkan kalau kita menyanyangi teman sendiri?....atau salah punya perasaan begitu?... hurm...n aku akan sgt kecewa bile die breaking pomises pada aku...tapi...apa yg ada itulah yang aku pegang...


kadang2 die timbul..kdg2 die tenggelam...aku tak mampu mencapai atau memegang padanya...tapi die sentiasa ada di saat aku memerlukan seorg teman,walaupun kdg2 die menyakiti aku ngan kata2 atau gurauan nya...tapi die di situ untuk aku...(is him?huhuhu)sejak dua menjak ni, die hilang dari aku...tetiber die tenggelam dan menyepi tanpa sebarang khabar dan kata...aku blur dan tak tahu kenpa...aku tertanya2 juga "kenapa ngan die nih?sakit ker?ok ke tak?"...bengong gak pk kenapa...kat mana lagi salah aku kali ni...nak msg die..tapi takut menganggu...nak kol tak tahu nak cakap apa...sampai lah aku baca luahannya pada ruangan yg aku slalu kunjungi...baru aku fahami segalanya...."now i understand y...."

huuu...tak tahu nak kata apa..terkedu gak...terkilan pun ada gak.."melupakan die"..ungkapan ni buat aku tertanya sendiri lagi..apa maksudnya?lupakan aku ker?no friendship...no nothing...mcm tu ker?hurm...blur jap...kalau lah aku mampu penuhi kehendak semua orang kan bagus...huhuhuhu(~~_)


~~ aku bukan bola yang boleh dicampak ke sana kemari...aku bukan permainan yg hanya di pegang bila nak....aku bukan boneka yang boleh dijual beli...aku manusia yang punya sekeping hati untuk merasa dan menyanyangi....~~

Wednesday, February 4, 2009

tanya sama hati 2..

hari ni aku singgah satu blog yg dah lama aku tak buka...dah lama sangat2 sejak hari tu..kenapa?ntahlah..aku pun tak tahu..takut rasa nak buka blog die...sebab dari blog tu lah,perasaan yg dah lama terpendam boleh timbul dan berbunga balik...sebb dari blog tu lah aku buka balik fail lama aku...dan dari blog itulah aku mula belajar untuk menulis di sini...n akhirnya..aku bertapak di sini....sebagai penulis dan pembaca...huhuhu..tapi org kata terlajak perahu boleh diundur.ni terlajak tingkah..mmg habis la...bukan stakat undur...nak rewind balik pun tak boleh...huhuhuhu...
sebenarnya aku tak tahu kenapa aku buka blog die...dalam senarai web yang aku sentiasa buka, baru aku perasan ada alamat blog die terselit kat situ..n ntah kenapa,tgn ni gatal jer gi klik kat situ..hah...kan..kan..kan..dah jadi sedey plak.huhuhu...baca gak dua tiga kerat blog die..pastu close terus...kali ni aku tak nangis..or rasa sebak...cumer entahlah...ada satu perasaan tak terungkai dan tak terluah untuk aku nyatakan...ish...complicated tol perasaan ni..nak bagi let bygone be bygone tu mmg susahkan...aku tak pasti perasaan apa yg terbuku dalam hati ni...biler melihat gambarnya yg terpampar di stu...aku tak tahu nak kata apa...ada sedikit rindu yg timbul ntah dari mana...hadui..kacau..kacau....mmg kacau lah perasaan aku malam ni....

nak lari tak mampu...nak biar,tak tertanggung...nak lupa tak terhapus...huhuhuhu...kacau..kacau.... aku tak membenci die...cume aku rasa aku kecewa dgn die...kenapa? hurm.... susah nak explain... tibe2 jer semua berlaku dgn pantas...yg membuat aku takut pada die..kecewa dgn sikapnya yg bersahaja dan lepas tgn.. hadui..kacau..kacau...tu lah, cari pasal sendiri...kan..dah susah...huhuhuhu...apala aku nih...(~~p)

trip ke kEdah

tanggal 31hb Januari 2009, trip ke kedah bermula..trip pertama aku pada tahun ini setelah mengambil alih tugas Unit Hatcheri dan Pembiakbakaan...Krew2 yang terlibat; KakZan(peg.sains),shafiq (pen. Peg sains) shahnon (student/member) n diver sowang...aku nek frontier ngan kakzan n shanon ngan shafiq nek kenari sb takcukup kenderaan n sb kitorang bawa barang...(tong untuk is ikan)
perjalanan yang mengambil masa dalam 7/8 jam untuk ke jitra kedah telah berlanjutan hinga jam 10Jam..ini semua gara2 din drive ngengader nak ikut jln lama..kekononnya nak menikmati keindahan alam lah..nak tgk suasana kmpung la...hangin gler aku...dah la penat dok dalam keter tu...perjalanan dari kt ke kelantan jer 3jam lebih..aku bawa dbc tu cumer dua jam jerk..huhuhu..mmg hangin la..kakzan pun hangin sebab bosan dok dalam keter tu..nek kematu gak asa punggung nih...penat wooo...jadi penumpang lagi penat dari memandu...dahla nak tido tak aman sb jalan mcm ular kena palu..si din ni plak wat2 tak paham biler aku dan kakzan dok membebel dalam keter..tapi akhirnya kami selamat sampai di jitra..sesampai di jitra, kami check in hotel PJ2..di kompleks sukan jitra..ingatkan bilik die ok sebb bilik diluar harga promosi rm120..after promosi RM5o jerk..skali, hampeh..tilam keras woo...sakit tulang aku..huhuhu...


aku kongsi bilik ngan kakzan...dah penat,bersihkan diri..kitorg masuk dlm simut dan melelpka mata.."tok!tok!TOk!!!!"bunyi nya semakin keras..aku dan kakzan terkejut!pehal nih?cepat2 aku capai henset,manala tau ada miskol emergency yg aku tak perasan..takde..jam menunjukkan jam 1235 pagi..aku dan kakzan tido balik.."Tok!!tok!!Tok!!"bunyi semakin keras..mcm nak tercabut pintu bilik aku..kakzan bingkas bangun "sape tu?" aku masih terbaring..ngantuk.."jabatan agama!tolong buka pintu!"keras suara dari luar..aku dan kakzan bingkas berdiri dan mencari tudung..betulkan baju, dan kakzan buka pintu..selepas menunjukkn kad kuasa,kakzan di soal.."berapa org sebilik?".."dua org cik?" .."saper lagi sorang?mana dia?"aku yg berselindung di balik dinding tak kelihatan.."ti,kuar r.."kakzan memanggil..aku terjengul di sebalik dindig dan cuba tersengih..."hehehe..maaf ye cik,kami nak cek sekejap..."pintu bilik air diselak,pintu almari juga di selak...aku dah kompius..tapi aku wat muker toyer n ngantuk jer...selang beberapa minit, org jabatan agama mengucapkan terima kasih untuk kerjasama kami..aku dan kakzan berpandangan antara satu sama lain...kami tersengih2 memikirkan apa yang berlaku tadi...termenung sekejap..memikirkan bilik shafiq diserbu atau tidak...dalam kepekatan malam,bilik sebelah kami kedengaran agak kecoh.."kakzan,ada tangkapan ker?dorang salah bilik ke tadi?"sama2 taktahu..bunyi semakin kecoh...aku dan kakzan tak dapat menahan mata..akhirnya kami tertido...ini lah first time dalam hidup aku berdepan situasi ini...saat yng mendebarkan amat sgt sebenarnya walaupun aku sebilik ngan kakzan...tapi,ada sedikit melucukan bile memikirkannya..sepanjang aku bermalam kat mana2 hotel..tak pernah lagi kena ketuk ngan jabatan agama mcm tu..hehehehe...satu memori tak terlupakan...(^__^)

paginya kami check out dan terus ke PPA jitra selepas makan oti canai...hurm..oti die not bad..walaupun bebudak ni dok bising2 "tgn berbulu yg tebar.."peduli hapa..berbulu pun makan smapi jilat jari gak..kuikuikui..(^_~)..kami sampling ikan dalam kolam asuhan...pakcik2 PPA yang masih kenal pada aku rancak mengajukan berbagai2 soalan macm aku berdiri di kaunter pertanyaan...namun aku layan jer semua soalan pakcik2 ni...dorang gak yang tlg aku lu waktu aku praktikal kat sini time degree..(kiSah zAman dlu)



dalm kesibukan sampling tu, petangnya kami memanjang kan langkah ke kuala perlis...


din bawa kami rasa laksa beras kaksu...hurm..leh tahan rasa die...sedaplah..tak sama mcm laksa penang...kuah die pekat betul..mee laksa tu sendiri rasa dah lain...shanon makan dua pinggan sb die kata mender ni tak dapat rasanyer kat tengganu...kami hanya tersenyum dan melihat die menikmati laksanya yang tak sampai beberapa minit...mmg hebatlah mamt ni makan...heheheh..

pastu kami pusing bandar kuala perlis yang mmg kecik ni kan..org kata perlis ni terlalau kecik dan cuma mengambil masa bebepa jam jer untuk jelajah seluruh perlis...aku harap,satu hari nanti aku dapat jelajah selurh negeri kat malaysia ni ngan org yg akan jaga aku seumur hidup die...sb aku suker gi jalan2 sambil makan n melihat apa yang ada di sekeliling tempat tu..(^^p)

kalau nak cerita aktiviti 4 hari 3mlm kat sini mmg ak habis...tapi kami enjoythe view n the foods here...sampling tetap jalan..kejer time kejer..habis time kejer baru jejalan...penat sgt sebanrnya..cuaca kat utara saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat panas!!!!kult aku mmg burn habis la...pedih sesangat!!!huhuhuhu..asa nak nangis pun ada juga time pedih tu...panas die tak sama mcm panas kat tengganu...tengganu pun panas gak..tapi panas kat sini panas terik giler!huhuhuhu..seb baik tak hangus jer aku...
trip ni tamat pada 4hb Febuari 09..selepas pengerinagn kolam,rawatan atas ikan yang cedera..kami bertolak pulang ke tengganu dgn badan yang amat penat...huhuhuhu..nak tak nak..inilah kerja yang aku pilih n aku enjoy menjalankannya...(^__^) chaiyok cahaya!chaiyok!!!huhuhuhu