Pages

Saturday, February 14, 2009

seram seh...

cerita ni nak kata cerita seram tak juga...nak kata tak seram...seram la juga...huhuhu..actually on the way nak balik sini dari kt (1st trip) bermulalah satu cerita...(hehehehe..nak tergelak plak tulis citer nih...)
waktu melalui jalan guntung yang sedia adanya gelap gulit adan agak sunyi tu..aku follow belakang persona silver (aku agak2 jer sb gelap)...aku jarakkan keter,takut2 tercium bontot persna tu kang naya plak...tgh2 layan lagu hindustan kat radio..aku hidupkan lampu tinggi sb terlalu gelap..tetibe..di tepi jalan..aku lihat satu obje yang agak oanjang cuba melintas..."hah!ular!!!!"jantung aku berdegup kencang....makhluk Allah yg cuba melintas tadi,berpatah balik ..mungkin terkejut kerana lampu kereta aku..sedangkan aku lebih terkejut dari die..."Ya Allah panjangnya!!!!!badannya yg bergulung dua tu lebih kurang semeter lebih..so..kalau tak bergulung..mau capai 2meter lebih...!!!!terkejut aku...kaki aku menggigil gak menekan pedal minyak tu..ntah kenapa,memandang makhluk Allah tu aku gerun..mengucap panjang aku..berzikir gak seminit dua untuk menghilangkan debaran...warnanya terlalu berkilat an panjangnya ular itu membuatkan aku berdebar...hati kecil tu berbisik..kenapa aku asyik jumpa ular nih...apa yang tak kena ngan aku nih...huhuuhhu...
keluar dari simpang guntung..lebih kurang 5/7meter dari tempat aku jumpa ular..aku masih lagi berselawat untuk menghilangkan debaranku..au bawa agak perlahan sambil menelefon seseorg dan berkonsi cerita dengannya untuk menghilangan debaran...selepas melalui jambatan guntung luar, jalan mula gelap kembali...aku terlihat satu susuk tubuhyang agak tinggi berada di tepi jalan...aku yg merasakan kereta aku semakin ke tepi..memandu dalam haluan yang betul semula..tapi..kelajuan ku 80km/j terasa begitu perlahan apabila menghampiri susuk tubuh itu..susuk tubu yg agak setinggi aku..berpakaian serba putih,melalui sebelah kereta aku umpama kereta aku tidak bergerak...aku agak keliru...tapi otakku langsung tak memikirkan apa2..aku lihat jam di radio..815mlm....selepas kelibat itu hilang,kereta ku kembali laju...aku terpinga2..memandang menggunakan side mirror dan front mirror..."takde paper.....jgn kata kelibat..yang ada hanya kegelapan malam..."aku kembali berdebar...otak kecikku mula la menerawang..."apa yg aku nampak tadi sebenarnya?apa yg lalu tepi keter aku tadi?aku mengigau ke apa?" ikutkan hati ni, aku rasa nak berhenti jer tepi jalan n tgk balik bebtul apa yg pass by my car just now...tapi ntah kenapa...kaki ni berat untuk menekan brek...aku teruskan perjalanankan ku dlm keadaan yg begitu tertanya2...pelik yang melampau2 aku memikirkanya...
sampai di rumah, aku menceritakan pada mak apa yg telah aku lalui..mak kata meremang dgr cerita aku..."hurm..esk kiter gi jumpa kwn mak.." nak buat apa mak?tanya aku..."berubatlah...ntah apa yg angah nmpak tu..."aku tersengih2 kat mak.."hish..taknak lah...ntah paper jer mak nih...takde paperla..." "pergi jelah..bukan rugi paper pun..angah ni pelik sgt..nampk toyollah...dengar org bagi salam lah...dgr org ketawalah..dgr budak2 mainlah..mcm2...dah2...jgn nak menjawab..nanti ikut jer mak..."aku dah terkedu..takleh nak kata apa...so...sebagai anak yg solehah..aku turtkan aja...huhuuhu

8 comments:

Princess Liyana said...

eeeee..seram sejuk baca...hehee

Anonymous said...

isk3..mcm2 gangguan ye..x pe, Cik Cahaya nie kuat n "keras hatinya"..Insyaallah x da pape..:)

Dzulkarnain Mohamad said...

salam..
ish..apebenda tu..kau memandu sorang ke..macam2 laa..tu baru yang keluar kul 8 lebih..kalau tengah2 malam x tau spesies benda pulak yg dtg.hehe

cahaya said...

princessLyana:hehehe..seram sejuk ker...hehehehe....

Dzulkarnain mohd:hahaha..moral of the story..dont drink n drive..kuikuikuikui

Sang Asura said...

Cahaya: bdebar jgk ku bace cite mu ini..
mmm..kate org tua2 tu mgkin ade benarnye..mcm2 peringatan yg dorg ckp dl..psal ular, biawak & lain2...sumenye krana bnyak bnda yg blaku scara kebetulan pd ketike dorg hidup...mgkin ular tu lalu utk beri amaran pd awk jgn drive laju2...mn tau kn?? btul x...??
pasal kelibat yg melintas tu plak, hnya org yg hadapinye sj yg tau cmne bdebarnye...kalo ia tdak btul pn, mgkin disebabkn cahaya lampu keter yg mnyuluh objek tepi jalan...kdg2 bile kite tkut dlm gelap, mcm2 ilusi akn muncul...dl diriku pn jupe kelibat cmtu jgak..tp bbaju hitam kt kubur cine..pkul 2 pagi wktu tu br pulang dr site...peh..meter keter ku hnya 180km/j tp cmne ajaib ntah ku boleh tekan pedal tu smpai 200km/j..hehe..melawak jek..tp jupe kelibat hitam tu mmg betul2 nmpak..siap bjalan thuyung-hayang cm org mabuk lg kelibat tu..huu...ku bukn seram sejuk..tp seram panas sbb bdn ku xpnah sejuk, sntiase panas...

Sang Asura said...

Cahaya: disini ku ingin berkongsi 1 cite. cite seram...sitenye bgini....

Satu malam, sorang mamat ni baru habis kerja malam dalam pukul 1 pagi,
jalan nak balik rumah adala dalam 30 minit,
sepanjang jalan keadaan gelap, senyap, sunyi,
hujan rintik2, sejuk..ramai dah orang cakap Kat jalan ni ada penunggu
tapi mamat ni buat selamber jer, sambil bersiul, mamat ni
terus pecut motor rxz dia, sampai kat tengah jalan kat bus-stop,
mamat ni nampak sorang awek cun, awek ni pulak pakai baju kurung,
Rambut panjang, dia tahan motor mamat ni, mamat ni pun berentilah,
tanya kat awek tu " saudari ni nak pergi mana tengah2 malam ni?"

awek tu jawab " saya tunggu ayah saya tapi dia tak datang2, rumah saya kat depan tu, boleh tumpangkan saya?"

"errrr... bolehlah, nasib baik saya ada helmet spare", mamat ni takut dalam berani, dia pecut motor dia, sekejap dia tengok side mirror dia..alamak !!! mana pegi awek ni... " aaaaaaaaahhhhhhhh... tak de kepala!!! hantu tak de kepala!!!!

aaaaahhhhhhhhhhh!!!!" mamat ni punya ler pecut sebab kecut perut ada hantu tak ada kepala kat belakang dia, dah tu suara mengilai-ngilai kedengaran, lagi kuat dia pecut, lagi kuat suara tu ketawa, sampai rumah mamat ni terkejut bukan main sampai putih muka dia "naper abang pecut, sampai nak terkeluar anak tekak saya ni jerit, kan dah terlepas rumah saya", rupanya mamat tu bagi awek tu pakai helmet full-face warna hitam, memanglah tak nampak kepala.....

moral of da story ~ jgn bpakaian hitam swaktu menunggang motorsikal krn mgkin akn mngundang padah disebabkn org lain tdak dpt melihat anda dgn jelas (^_*)

aKu..DiA...kAmU said...

Sang Asura: Ko memang berbakat ler buat cerita lawak..kui..kui..kui...

Cahaya: Erm...setuju ngan pendapat SA..kadang2 mainan perasaan time kita bw kereta sengsorang..apa pun..setuju dengan tindakan mak awak..memang kena berubat kot...org ckap takut ada benda mengikut!

cahaya said...

sang asura: awak ni poyo la...nak pecah perut saya baca lawak awak nih..org citer seram, die wat lawak plak..

aDk:hehe...awak ngan mak saya mmg boleh wat geng...