Pages

Friday, February 20, 2009

menu rIngkas

arini pas gi hatcheri aku ke supermarket kat umah...cari lobak masin..hurm..susah gak nak cari mender alah nih...seb baik ada...hari ni tringin sgt nak makan bubur nasi n lobak masin goreng...inilah makanan kegemaran aku...kalau mak yang masak mmg tak ngadap mender lainya...hehehe..aku ni takdelah pandai masak sgt..rasa lobak masin gorang ni pun tak sesedap yg mak buat...huhuhu....tapi mmg simple jer masak die...

lobaK Masin GorNg..

-hiris lobak masin yang sudah di basuh mengikut saiz kesukaan(lagi elok kalau kecik2 sb nanti masin die sekata n biler korang makan nnt takdelah masin sgt kat mulut)

-hiris bawang merah (2/3biji)
-hiris bawang putih (2/3 biji)
-hiris lada merah (secukup rasa)
-basuh semangkuk kecil ikan bilis yang sudah dibelah dua
-panaskan minyak,dan goreng dahulu ikn bilis hingga garing
-tinggalkan lebih kurang 3sudu minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan lada hiris hingga naik bau...(bau mmg bestla...)
- kemudian, masukkan lobak masin yang telah di hiris.
-goreng dan gaul hingga bau sebati..
-masukkan ikan bilis goreng tadi dan gaul serata
-pecahkan dua biji telur ke dalam kuali dan campur adukkan semua
-biarkan 2-3 minit,dan hidangkan didalam pinggan(^__^)

kan..simple jer kan...tapi jgn lah luper nak masak bubur nasi tu..kang makan ngan roti jer..kuikuikui..kalau nak pedas lagi,boleh letak lada sulah time menumis tu...hehehe...

inilah menu aku yang ringkas n simple tapi suke sgt2.....(^__~)

selamat mencuba..kuikuikuikui...


4 comments:

Princess Liyana said...

hu hu hu..bleh tryni..cm sedapp je;)

cahaya said...

hehehe..cuberlah(^^p)modal tak sampai lime hinggit pun..

Sang Asura said...

Kehadapan cik comey yg amat2 ku ingati selalu...

ku harap dikau sihat & ceria selalu..mmm masakan yg kamu wat tu nmpk sedap sgt2..tringin nk rase...kalo dpt msti tambah plg kurg 3x...blh x masak utk sy???n blh x sy nk cuwi resipi ni sbb sy nk bkak kedai mkn2..??hehe...

cahaya said...

sang asura:makin hari..makin poyo erk komen2 awak nih...huhuhu