Pages

Wednesday, September 2, 2009

seMbahYang PuNya CerIta..



sudah beberapa kali aku menunaikan solat ku di surau2 awam...terutamanya bila travel atau ke shopping complex... perkara paling leceh is bile kene berasak2 di surau kecil... yang serba tak lengkap..paling mengecewakan bile surau tu kotor dan basah... kalau surau berkarpet sekali pun.. habuknya..tebal berinci2... belum kira telekung yang dah kuning mcm air jagung..mahupun penuh dengan "putik sawa"... mmg aku berdiri bulu roma nak sarung.... apatah lagi nak menahan hidung dari menghidu "bau semerbak" dari telekung2 nih..

kadang2..aku tak faham..kenapa begini... shopping complex sebesar-besar alam dorg leh bina... tapi tempat sembahyang yg tersedia...kecik dan sempit.. kadang2 kotor.. hingga timbul keraguan ku untuk menunaikan solat di situ.. menggaji sebanyak2 pekerja di setiap bahagian jualan..tapi tiada cleaner yg jaga kebersihan surau... hati aku selalu menggeluh tiap kali perlu menunaikan solat di surau2 "setinggan" mcm nih... tak sembahyang kang dosa.. huhuhu...

kadang2, kita tgh sembahyang... ada jer kaki2 panjang yang melangkah di atas kepala... banyak kali gak kene... dalam hati nih..rasa nak menyumpah.. "apahal...langkah2 kepala org??? apa takde jalan lain ker nak lalu??" tapi ngah sembahyang kan..takde lah terpikir mcm tu..istifar jelah...

satu lagi senario yg biasa aku hadapi tiap kali sembahyang kat surau2 awam ni is.. yang jenis sembahyang ekspress.. GileR express!! adalah ari tu.. sebelah aku nih adalah sorg awek cun.. putih gebU jer org nyer..hiks.. aku dah sembahyang lu dari die.. adalah ngah2 aku baca alfatihah, die baru angkat takbir..... eh!belum habis alfatihah aku, die dah rukuk dulu...Giiiiiiler Cepat awek Ni baca!!! aku baru Nak masUk rakaat kedua dia dah siap2 pakai tudung dah... saMpai tak KhusyuK solaT aku memikirkan apalah yg die baca erk..camne nak sembahyang secepat tuh? rasa2 gak mcm nak berguru nGan die... tapi tak sempat nak aMik no.tepon...heeee:p nak kata aku sembahyanG lama..baca panJang2..idoklah giTu..rasanya baca dah cukUp laju...suRah dah Cukup pendek..laGilah Kalau ADa yg menUnggu kat Luar..Mmg keluh kesah rasanYa BiaR oRg tunggu...

lagi saTu...jeNis YanG berMake up dalam surau..hurm..aku tak Kisah Pun dorg nak make up ke apa kan.. Tapi agak2 lah...dah nampak org bersesak nak cari port nak solat..bleh plak die wat slumber..kUarkan compact powder, foundation, set eyeshadow, lipstic 2,3 kaler bermake up kat atas sejadah yg org len leh guna nak wat solat.. fuh..giler bengang..asa mcm nk conteng jer muka dorg ngan marker!!!!tensen den...

ni lagi satu kelompok maNusia yg slalu menyalahgunakan surau2 awam sebagai tempat untuk makan... pergh..bengkek giler aku ngan golongan2 nih..asa mcm nak bagi makan penerajang jer... tak reti2 ker tu tempat org nak beribadat..nak menjamu slera gi kedai makan lah kak.."akai ada?" boleh dorg menjamu slera nasi minyaklah..berger mekdi lah, ayam k-hepsi lah.. ish... bengkek tol ngan kaum2 tak berapa nak berakal nih.. dah lah mengganggu gugat konsentrasi org nak smayang.. slumber jer dorg menjamu slera kat dalam surau..

paling takleh trimer yg jenis "loud speaker" dalam surau...haduih.... taulah sore tu best... takyahlah cakap kuat2... cerita slow2 dahlah... org nak smayang nih asyik tersalah baca jer... biler nak sudah smayang kalau mcm nih? cerita pasal boypren die lah.. mamt bawah pokok yg tegur die lah.. org kampung die hilang ayam lah..mcm2 ada!!!! last2 sembahyang ntah ke mana.. khusyuk ntah ke mana... kaum2 nih nak jer aku halau ngan sliper..gi dok luar kalau nak buka kedai kopi n buat ketupat...

sembahyang punya cerita..mcm2 ADa.... kalau nak list satu2 kat sini..mmG panjanglah cerita nih... apapun...nawaitu sembahyang kena betul.."lillahitaala".. nak dapat khusyuk dalam sembahyang nih umpama mencari "seekor semut hitam di atas batu hitam dimalam yang sangat gelap..." beruntunglah sesiapa yg dapat merasai kekhusyukan di dalam solat... apa yg penting ialah rasa aman ketika menunaikan solat..kan kita nak menghdap Yang Maha Esa.. jgnlah wat perkaRA2 tak berfaeDah nih..Kita sama2 nak Pahala Kan.. sapelah yang nak Dosa... huhuhu

renung2kan..dan selamat Beramal(^^,)

6 comments:

m.k.z.e said...

setuju aper yang tercatat di atas

sama la kalu sblh lelaki pun

cahaya said...

m.k.z.e:lor..bahagian lelaki pun mcm tu juga ker?hahaha..tak penah masuk..tak tahu pun...

Princess Liyana said...

btol tu dear..shopping complex punyerla besar. tp suraunya..kecikkk bangatt..hish..sabo jela..

memang tak best solat smbl bsesak2..hehe

cahaya said...

Princess Liyana:betul3...smalam i terkena lagi kat surau mydin Mall..huhuhu..benGanG jer aser...

m.k.z.e said...

try kat SOGO kat KL

kat area parking, surau nye

dah 2 panas plak

one9084 said...

kat side lelaki tak ada yang make up haha, tapi paling banyak jumpe yang tido... ada orang pun wat bodo je...