Pages

Wednesday, July 29, 2009

MIsTIk..ia Lucu atau menGeriKan HIngga MenjaDi GURauan aku mereka Dan semUa??


percaya ke korg pada perkara2 mistik dan makhluk2 halus nih?penah ke korg melihat, menyentuh atau mendengar perkara2 mistik ni dalam hidup korang? penah tak?adakah perkara ini menakutkan?atau sebenarnya biasa jer...?atau ia melucukan pada korg??? aku?kalau org tanya aku...mstilah aku cakap menakutkan dan mendebarkan..walaupn sebenarnya dari kecik lagi aku selalu dibelenggu mende2 mcm nih...atau sebenarnya ia hanya khanyalan dan ilusi aku ketika itu..dan terbawa2 hingga ke alam dewasa nih?huhuhu....sound toooooo complicated... kan?

minggu lalu sewaktu dimanjung..ada seorg pakcik yg lebih dikenali sebagai "pak usop", pengamal perubatan tradisional a.k.a yg berkaitan mistik dan halus... die yg menjadi tok guru spupu aku dtg melawat pakcik aku yg telah buta... kata org kerana saka keluarga... betul atau tak..aku tak tahu sejauh mana kebenarannya... antara bukti2nya..hurm..waktu nak masuk bilik bedah dulu, 10 org attendance pun tak mampu tolak stracher pakcik aku tu...even bile pergi kat ustaz harun din ke hasan din erk... die kata mende tu dah sebati dgn pakcik aku.. ada beberapa org pengamal perubatan jatuh sakit ketika merawat pakcik aku..so?nak percaya ke tak..terpulanglah...aku pn kdg2 tak caya gak....

oklah..nak dijadikan cerita.... pak usop ni panggil aku..dan bertanya nama...dalam kerumunan sedara mara dan adik2 sepupu yang menempel kat aku..pak usop tu pun berkata :

"die ni ada mahkluk halus yang ikut....nak kata mcm bunian pun boleh... die berkenan sgt kat budak nih... dari meningkat remaja die ikut....dah lam sgt duk ngan die..."

aku hanya mengangguk sambil tersengih2... sebb pakcik2 aku tanya aku balk

"ngah bunian tu putera ke atau hulubalang jer?

ngan slumber aku cakap ;

"kalau hulubalang buang je lah..kalau putera raja..hahahah..leh tahan gak kot..."

walaupun hati aku agak berdebar2.almaklumlah...ramai sgt yg ckp mcm tu... cuak2 gak... tapi wat2 poyo n kerek jer...heheheh...pakcik tu siap cakap mcm nih..waktu kitorg ngah gelak2 tu..:

"anak awak ni ramai kawan laki...tapi takde yg lekat.... sb yg ikut die ni tak suka tgk ada yg mendekati die..."

hah..apa lagi..mulalah pakcik makcik aku menyampuk ayat best..."patutlah kau tak kawen2 lagi ngah..ko ada peminat rahsia yg misteri rupanya!!!" ... aku..hanya tersengeh2.... mals plak aku nak menjawab...huhuhu...

so..kalau korg di tempat aku...apa korg akan buat? pak usop tu suh aku jumpa die lagi untuk buang "benda" tu dari badan aku... aku hanya memberi alasan..aku kerje...kena amik cuti dulu...mak dan abah plak asyik push2 aku amik cuti...tapi almaklumlah kan...aku ni..masuk tlinga kanan...kuar tlinga kiri jer... memikirkannya kdg2 wat aku tergelak sendiri....kalau korg di tempat aku..apa korg akan wat erk? korang percaya tak? ......

p/s: hujung minggu ni penuh ngan aktiviti yang tak dapat nak di tolak....kenduri kawen kakdila pun tak tahu sempat gi ke tak..kalau sempat insyaAllah aku akan singgah balik kelantan skejap....huhuhu..owh..mungkin aku akn berehat jap dari blog ni...sampai aku jumpa broadband baru untuk online semula..tapi..kalau berpeluang aku online jer kat opis...maklumlah.aku kan ske mengulor skang ni..hahahah...(tipu jer..) takde masapun kalau dah menapak kat hatheri tu....esok byk mender kena setel..nak pos barag2...byr bil... kalau sempat nak kebandar jap...huhuhu,..apapun...jumpa lagi in the next post..hikhikhik....(^^,)


4 comments:

azuan said...

tengok orang la nak percaya ke tak..
aku kalau jin aku percaya la...
bunian tue jin jugak kan???
confius??..hu3

IrinaSairah said...

nak kata tak cayer pun...takleh gak..
nak cayer betul2 kan nanti orang kata syirik..
tapi pernah gak dengar kisah2 camni..
seram..seram...

StingRay said...

yang penting,kalau nak berubat mana-mana...kalau kena masuk bilik..mak ayah kena ada sekali.Jgn sorang-sorang.ok? =)

cahaya said...

azuan: bunian..hurm..tak tau gak camner...yerla kot..ke bukan..eh..ye kot..eh..bukan..bukan..hahaha..saya pun tak taula...

Irina Sairah:seram?hahaha...ntah kenapa seram ini menggeLikan panGkal HatiKu...kuikuikui

StingRay:begheh boh...itu sudah pasti..kaLau Yg Nak peGang2 Ni pUn i tak nak U...seram Ngan OrgNya..Bukan Ngan yg tak Nampak tu..kuikuikui