Pages

Wednesday, July 1, 2009

kRiterIa menYukai seseOrang...

Kes A:
Guy:awak nak lelaki mcmna?
Girl:um..yg PENYAYANG, PENGASIH,PENYABAR...
guy:takkan tu jer kot?
Girl:Um..yang tak Kuat cemburu..tak suka mengungKit,dan bijak mengawal emosi...
GUy:hurm....

KEs B:
Guy:lelaki Impian you mcmna?
Girl:i nak yg penyabar ..yg sayang i...
Guy:Thats all?
Girl:ya..cukuplah die sayang i jer...kalau sayang kan sanggup wat apapun...
Guy:telan air liur...owh...i c....

Kes C:
Guy:kalau awak nak cari suami...awak nak yg mcmna?
Girl:hurm..yang beriman...yang penyabar..yang penyayang....
Guy:apa lagi?
Girl:ofcoslah yg bekerja...n pandai urus kehidupan sendiri....

Kes D:
Guy:kalau nak cari pakwe, nak yg mcmna?
Girl:Cukuplah die menerima diri ini seadanya....
Guy:ala...takkan tu jer kot?
Girl:cukuplah..bila die terima aku seadanya, yang lain semua akan terjadi sendiri...sayang,hormat, setia....n so on..
Guy:diam.....dan hanya merenung tepat ke wajah girl tadi...

well...everyone ada thier own requirement for something..mcm2 org letak..aim...target n impikan....lelaki dan perempuan sama jer...bukan setakat perempuan ni memilih..lelaki pun...unless...you having a relationship just for fun or trial n error...then you wont mind having "anyone" in your life...but please,dont do this...its not safe..and its bad..very bad... for you and for other person you messing with....

girls..need a guy in thier life...guys..also have the same needs.... well.. Allah jadikan kita berpasangan..seperti Adam dan Hawa..LAila dan majNun,rOmeo dan Juliet......terpulang pada kita untuk mencari dan mengenali pasangan yg telah dijadikan untuk kita...jodoh...takkan jatuh bergolek....betul tak?

nak lelaki yg mcmna dalam hidup anda?perempuan...usually very typical....tak semua nak yg kaya raya...ada kereta mewah...berduit bergunung ganang....yang hipokrit and materialistik jer mcm tu...

biasanya..perempuan suka lelaki yg berani..berani meluahkan perasaannya sendiri..berani menganggung risiko,berani berdepan dan mencuba walaupun tak dapat.... tapi bukan yg nak tunjuk macho or hebat...lelaki mcm nih biasanya hampeh.... dan banyak berpura2....
perempuan suka lelaki yg penyabar....sabr je..tak cepat marah dan melenting....sabar menghadapi sesuatu perkara....

perempuan suka lelaki yg bercakap dengan tutr kata yg berhemat....nak bercakap tu pk perasaan org...tapi bukan yg kontrol macho...atau berlagak budiman...lelaki mcm ni slalu wat perempuan menyampah dan mengumpat berbakul2 kat belakang...hahahaha..so..beware guys...terlajak perahu boleh diundur...terlajak kata...hahaha..makan asap la korang!!!

perempuan suka lelaki yg pandai memuji...well guys..even girlfriend or wife korg bukanlah ratu cantik dunia...atleast...remember This "WANITA ITU ADALAH RATU DALAM RUMAH MU..RATU DALAM HATI MU..RATU YANG TELAH MEMBUAT DIRIMU DILAMUN CINTA...DAN RATU INI LAH YANG MEMBUAT KAU DISAYANGI DAN MENYANYANGI...:" tak salah untuk memuji....paling kurang dalam seminggu tu biarlah cukup tujuh kali....yela..atleast puji "cantik sayang senyum hari ni..."dah...cukup untuk membuat ati si isteri mahupun girlfriend anda hatinya berbunga2...tak susah punkan?5patahperkataan jer...tak kuar duit pun..ni kedekut betul!!!bukan stakat kedekut nak puji..kadang2..pandang sebelah mata jer...helo!!!!bukan kena bayar pun bro...hahaha...

perempuan suka lelaki yg bertanggungjawab....bukan men lepas tangan jer...dah buat salah..mengaku....dah wat salah,tak berat menutur kata maaf....dah wat salah BERTANGGUNGJAWAB!!!!kenapalah kebanyakan lelaki selalu lari dari tanggungjawan nih...dah wat salah pastu wat bodoh...wat dek..silap2 haribulan siap wat mcm takde paper.mcmdie tak wat paper...mcm die tak bersalah dan berlagak sgt mulia...lelaki mcm ni rasa nak jer aku sumpah jadi batu....wat ceracak kat tepi pantai...bior berjemur bagi hitam berlumut....bukankah lelaki itu khalifah dibumi...kenapa begitu sukar untuk BERTANGGUNGJAWAB?huhuhu...aku tak faham..mungkin kerna aku bukan lelaki....so do i have to sing "if i were a boy...."do i?hahaha

perempuan tak suka lelaki yang suka mengungkit Nih...ish..mmg pantanglah....ungkit mengungkit nih...apadah...apa ungkit mengungkit nih?kan tak baik sebut2 mender dah lepas?ish..ish...kalau nak ungkit apa yg dah bagi..dah spent or what so ever...please la bro...tu mmg dah jadi pelaburan jangka panjang k..kalau rugi nak wat mcmna..takkkan nak saman plak kot....ceh..dasat tu jadi lelaki..huhuhuhu

perempuan tak berapa suka lelaki yang terlalu ego...ok guys?ego tu mmg sifat semulajadi lelaki yg tak dapat nak dikikis mahupun di hakis...tapi, you know what...jangan terlalu ego pada org yang anda cinta..please la...sebb ia melukakan hati wanita itu...believe me... ego tu boleh..but not too much...ok...ego sket.lelaki tu macho bro...tapi ego melampau2....bukan stakat tak macho...meluat tgk...ada paham?hehehe..

most importantly...perempuan suka lelaki yg menerimanya seadanya...tak komplain..tak kutuk...tak cerewet,...menerima dirinya seadanya dia...mencintai dirinya...seadanya die....menyanyangi dirinya seadanya die....menghormati dirinya sehingga die merasa mulia disisi mu...menjaga dirinya sehingga die merasa selamat disamping mu....well...you hae to accept someone for what they are...n they will accept you for what you are....as simple as that...

kalau nak ikutkan..banyak jer yg aku nak tulis kat sini...banyak dan panjang lebar...tapi ada kejer yang perlu diselesaikan...ahahah..so..kalau ada idea baru or mood nak mengarang,,,aku sambung balik k....

apapun..aku tau lelaki pun banyak kriteria yg dorg letakkan dalam memilih teman hidup ni...bukan perempuan jer...nak senaraikan...maybe next post....tapi...kita kena ingat..kalau kita ni mcm jahat cam "tut"....jgn mimpi dapat isteri mcm bidadari..kecuali kamu insan yg terpilih...begitulah sebaliknya....tak kira perempuan,mahupun lelaki...kalaulah korg ada lukakan hati seorg perempuan...baik korg taubat cepat2...sebb sumpahan perempuan ni..jgn dibuat main....jgn dipandang lekeh....perempuan kalau dah benci...apapun boleh jadi...begitu juga kalau dah sayang...nyawa pun sanggup melayang...so..pikir2kanlah....

kita semua nak yg terbaik dalam hidup..kenapa tak memberi yang terbaik untuk mendapat yg terbaik..bukankah "what you give..you get back..."

"cinta sejati itu umpama mencari sebatang jarum di timbunan pasir di lautan...."

5 comments:

Princess Liyana said...

tau tkpe dear...bukan senang mau cari cinta sejati..lagi2 bila org itu mmg one in a million yg kita nak cr..alaahai

cahaya said...

Princess Liyana:ece..ceh...JK tu one in a million ke dear?kuikuikui....die menang mcm tomok gak eh?hihihik..

Anonymous said...

mmm..penerangan yg bagus..bagus yg teramat sgt...cmne lak kalo si laki xsempat nk mintak maaf tp si pmpuan dh mule ske org lain???

Aku... Dia... Kamu.. said...

Aku tak ada kriteria idaman. Tapi ketika pandangan bertentang..dan ku dengar loceng dalam hati berdenting..ku tahu..dia yang aku mahukan! Boleh ker cenggitu?

cahaya said...

Anonymous:kalau dah bukan jodh..cukup2lah mendesak...pasti si perempuan punya sbb kukuh mengapa dia tak mahu teruskan lagi...ketahuilah, hati wanita itu terlalu rapuh..kalau berkali dilukai..ia takkan mampu sembuh lagi...

Aku..Dia..Kamu..:boleh..itu lagi Bagus!!!hahaha...dulu penah gak rasa gitu...dan terus mengikut kata hati..tapi sekarang dah tak tahu lagi adakah loceng hati itu benar atau tidak..huhuhu