Pages

Saturday, January 10, 2009

ceRita Ku (^_~)

aku baru jer sampai dari umah(kelantan).aku tak merancang pun untuk balik mnggu nih..tapi disebabkan along aku ngidam nak makan kopok lekor tengganu..aku balik juga petang jumaat smalam...skali biler aku balik umah, die lak balik penang..huhuhu..penat aku beli kopok lekor tu..sabo jerlah... perjalananku mengambil masa lebih kurang 2 jam..(actly tak sapai 2jam pun)hehehehe..nak kata aku bawa laju takdelah sgt..cumer bayak gak lah memotong...aku nih bukan pemandu yang tere sgt..ataupun sehebat pemandu F1..tapi aku paling tak suker kalau ada pemandu yg jenis nk makan angin nih...dh la bawa slow giler..makn jln tgh lak tu..biler kiter bagi signal nak potong makin die ke tengh..bukannya nak ketepi bg jalan kat org..giler bengang aku ngan pemandu mcm nih..cuber kene kat die..dah kompem die akn hon keter aku ..tapi aku tak hon pun keter tu..malasla..membazir hon aku jerk..jahat tak jahat..aku pandu rapat ak ngan keter die..agak2 kalau tercium keter die tu mmg naya r...bengang jer aku ngan pemandu mcm nih..lagi 1 yg tak bestnyer..jenis kuar simpang tak tgk kanan kiri lu..kiter yg tgh laju 110-120 nih terkejut badak biler tetiber ada keter melintas...giler!!!seb baik brek aku maKn lagi..kalau tak..agak2 dah innalillah...huhuhuhu..bengang nyer aku ngan pemandu2 nih..kenapa la memandu tak berhemat dn sentiasa menyusahkan org..bukan die sowang bayor cukai jalan tuh..huhuhu..tensen jer aku...kalau aku bawa buldozer ker,kereta kebal ker..mmg aku lenyek jer dorg tuh..bengang...bengang...huhuhuhu

......end story 1.........

hari khamis yang lalu aku menerima sepenuhnya amanat dari abgngah berkenaan tugas2 yang die jalankan..aku officially mengambil alih tugasan die menjaga dan maintain hatcheri kelah dan isinya...huhuhuhu..tepu otak aku menerima semuanya sekaligus...rasa bagai nak termuntah pun ada..ntah kenapa..rasa mual tiber2 melihat setiap catitan abgngah dihelaian a4 tu..namun..aku terima dengan redha...apa yg abgngah bagitau masa die serah tugas tu sedikit sebanyak membuatkan aku down pada diri aku lagi...ntah kenapa...rasa bagai terhina...kenapa prof tak pernah berhenti menyebarkan cerita buruk (yg tak benar) tntg aku pada lecturer lain..kali ni bernasib baik cerita itu sampai ke Dr. abol yang mengenali aku sejak 4 tahun lepas...aku rasa terkilan sgt2 kerana memiliki seorg majikan yg begitu busuk hatinya...huhuhuhu..aku rasa mcm nak jer aku letak jawatan...n teruskan sambung master...tapi..aku belum punya funding..and quit now without any backup is stupid!!!so yati...be patient...sabar...sabar dan sabar....huhuhuhu so, esok dah bermula tugas aku yg baru...aku mungkin akan pindah ke hatcheri kelah untuk memudahkan keje2 aku...hurm......


.................end of story 2..........................



bebaru ni aku baru jer beli mesin basuh...tak branded pun..aku beli kat courth..mmmm,masa beli tu aku cakap aku taknak kotak die ni,menyemak jer..tapi yang membuat aku rasa geli hati biler salesgirl tu ckp aku kena simpan kotak ni sebb "akak kene sipang kotok nih.sebak kalu osok,kene anto skali dalang kotok.."aku sengeh jerk..dahlah cakap tengganu pekat ngan aku..ntah apa2 la..kotak pun kena simpan ker?tak cukup ke ngan surat pembelian sebagai bukti warranty..kotak pun kene simpan gak ker?lawak..lawak..ntah apa2...sebelum aku beli mesin basuh tu,,aku dah plan nak cari yang kecik2 comel jer..aku tak mau yang besor2..so,dah puas pusing kat bt6 and area bandar,akhirnya ke courth juga aku beli..aku ada berkenan mesin basuh toshiba yang kapasiti die 4.5kg jer...tapi..masalahnya body besi...org yg jual tu kata tak selamat..kalau ada shortcircuit ker leh kena kejutan letrik..so aku batalkan niat aku nak amik mesin basuh toshiba yang kiut miut tu..huhuhu..akhirnya aku amik jer mesin basuh yg harganya cumer 300hinggit nih..besar pada aku yg duk sorang ni jerk...first time aku nak guner mesin nih,aku termenung kejap..biler aku isi baju2 aku dalam mesin semi auto nih..aku rasa mcm nak gelak pun ada...bukan sb aku tak pandai guna..tapi..sb baju terlalu sikit n tak berbaloi untuk aku basuh ngan mesin..stakat aku sorg,berapa banyaklah baju yang aku pakai...dah jenis aku yg basuh baju ari2...akhirnya aku keluarkan balik baju2 tu dan basuh tgn jer..kuikuikuikui..then baru lah aku gunakan mesin tu untuk spin dry!!!hahahaha..tujuan utama aku beli mesin basuh bukanlah sb aku dah penat basuh gune tgn..tapi sb aku nak spin dry tu jerk!!so takpayahlah aku pk baju tak kering ....hahahah(^__^) aku kenalah blajar kumpul baju kotor supaya aku boleh guner mesin nih..hehehehe...logik tak alasan aku...

...................end of story 3......................


hurm..aku rasa stakat tu jer kot cerita aku sepanjang cuti ni...actually nak upload gambar..tapi brodband tak kuat kot..so pagi esok asuk opis baru leh upload gambo dalam nih..

adios..n thank for stop by n read my blogs...


6 comments:

Sang Asura said...

Kisah pertama: jgn bwk laju2..kerna ade insan yg sgt mnyanyangi anda dgn sedar & tnpa anda sedari..(^_*)

Kisah kedua: Kebaikan selalu akan mendahului kejahatan (bukan org yg aniaya tu sy terus tuduh jahat. tp mksd sy die masih lum mahu menerime ap yg spaptutnye die ptut terime)

Kisah ketiga: 1st time bdak yg comey xbeli mesin basuh yg comel..tp apepun, wlu comey mn pn bnda yg kite tgk tu, kalo ia akn mndatangkn kemudaratan (kes short circuit - kene karen), harus dielakkan...

Sekian shj psembahan saya pd hari ini. dgn itu sy serahkan acara seterusnye kpd pngerusi majlis..sekian, terime kasih

cahaya said...

sang asura:poyo!yelar..yelar..tak bawa laju dah pasni...tapi tak leh asa bawa cam ciput..nantok...

aKu..DiA...kAmU said...

cerita 1: Setuju. Pemandu yg bawa stail makan angin ler yg selalu menyebabkan accident kat org lain. Sepatutnya klu rasa cam nak bawa pelan2 tu bawa ler keta lembu. X der org nak marah bw pelan kan????

cerita 2: best ek keje bidang cam ni. Bleh g ladang ler, gi ikan hatcheri ler. Ada gak impian 1 day nak menceburkan diri bidang perladangan. Nak buka ladang kambing....hehehe...bleh kaya cepat!

cerita 3: Kalau setakat nak guna spin lebih baik beli 2nd hand punya mesin basuh...hehheee..sebab mesin basuh semi auto yg selalu rosak bhgn wash jer!

cahaya said...

a.d.k: ha..bagus2..setuju kan?kan?mmg terukkan pemandu mcm tu...nyusah kan org jer..
-best kejr bidang nih..cumer penat sket r..takleh pakai lelawo cam org lain..pakai but cam phua chu kang adalah...
-kuikuikui..rugi r beli yg 2nd..takpe..agak2 malas basuh tgn..kumpul bebanyak bju..kiter guner washer die tu..
kuikuikui

tOyO said...

Cerita 1: leh tahan gak poyo pose nurul..kuikuikui..dia ni bwk kete kalo x rapat ngan kete org x sah..x reti nk jarakkan kenderaan..driver baru..nasihat koya2 la sket..kuikuikui..(^_^)

cerita 2:org tua gitu lar..pemikiran still konservatif walaupun dh bertitle 'Prof'..wat bodo sudah..sok lusa dia puji nurul balik..hehehe..(^__^)

cerita 3: pyh gak actly beli mesin basuh cap ayam nie..tp y penting ada..xdelar sakit2 bdn gi kan..tp dh habit suka basuh tgn, dpt dry spin pun dh kire ok la tue..kuikuikui..(^_^)

cahaya said...

toyo:ala..ilek la bang...bukan nurul nak langgor pun keter depan tu...ilek..nurul pemandu yg produktif n inovatif...huhuuhu..
-org tue?hurm..tue la jugak..dah 62 thun tu..bertobat..bertobat..
-no komen bab mesin basuh tuh..kuikuikui(^_~)