Pages

Sunday, April 18, 2010

sembang2 pagi..

3 rakan sekerja duduk di suatu sudut kedai sambil menikmati 2set roti bakar dan nescefe o ais, sepinggan nasi lemak ayam dan kopi 0 (gelas besar punya), juga nasi lemak ayam bersama teh o cawan... perbualan dimulakan dengan aktiviti yang baru jer lepas...tekak terasa begitu dahaga setelah dengan semangatnya menyanyi ber"koir"an di perhimpunana bulanan....

cik: puan kenal tak ngan org yg duk sebelah cik tadi?
puan:lah...tula "sipulan"...kak "tet" kenal sangat ngan die...kalu mung tanye die, mesti die kenal sangat lah...bakpenyer?
cik:dok lah...aritu, beriya2 die interbiu org...dahlah di edok asyik ingat org nih students...sabo jerlah..takkan org nak ckp org peg kan... pastu tanya mcm2..siap tanya umur lagi...org cakap umur org "tet"( rahsia kerajaan malaysia..ahaks) die tak caya...die kata umur org mcm 22-23....
encik:(menyampuk tak semena2) owh..tua doh mung cik?
puan: hahaha..die mmg gitu....kak "tet" geram benor ngan yer tue...
cik:lah...ye ke...yang tak ahan tue..die tanya org.."nikoh dok agi awok?" org cakap lah tak....bleh plak die cakap mcm nih kat org "nikoh lah cepat2 awok...best tao kawen..rugi kalau kawen lambat..." ceetttt...dalam hati nih asa nak hempuk jer ngan beg org nih...
puan:hahahah...tulah..die tu...ingat org tok mboh nikoh ker... ork?
encik:tu cik..org dekat ada jual mahal?
cik:eleh kalau stakat cakap jer bek tak payah...nak, masuk minang teruslah..asa dah banyak kali cabar dah nih....
puan:hah..apa lgi?banyak kali dah bagi gren light tue...
encik:sengeh2....
cik: kusus kawen dah gi kan?duit kawen ada?
puan:alah, wat la pinjaman kalau takde duit.apa susah...
encik: tau..hok penting mas kawen tu jer...mas kawen bukang mahal pung...
cik n puan: hahahaha..bab tu no komen r.....
encik: tu r, nok ke puan, puan nikoh doh..
puan:aloh mung nih..time aku nikoh doh barulah kabo nok..time aku dok nikoh lagi..takdok plok org nok...gitu r...
~~~~ gelak ramai2....menikmati juadah di depan mata yang baru sampai.....~~~~~

cik:hurm..kalau boleh bile dah kawen org taknak dok jauh..tersiksanya rasa....
puan: tu r cik..org ni pun dah nasib...nok jumpa sebulan skali pun belum tentu...tapi terim je lah...
cik:tu la kan.... org mmg harap sgt tak duk asing..time anak dara duk sorg..kalau dah kawen pun sorg...sedihnya lah rasa...
encik:hok depan mata ada nih...
cik:huh...banyak kali dah cabar..tak masuk pun..
encik: tunggu r org 30....nak kumpul harta lu..
cik: hah?30?taknak lah... org nak kawen cepat kalau boleh..nak ada anak b4 30...nak bermanja lagi ngan husband... huuu..tak boleh..tak boleh....perempuan susah tau kalau kawen lambat..
encik:sebenarnya pempuan nih kena kawen lambat ke cepat...
cik: lah..kenalah kawen cepat...takkan pas2 kawen nak terus ada anak kot..kalau dapat tu rezeki.. pastu nak kene pregant lagi...beranak lagi..kalau umur dah lanjut bahaya lah..
encik:doh bakpe ada puang hok nok kawen lambat?
puan: org puang ni molek kawen awal...hok dok mikir pasal anok jer nok kawen lambat..mung untung kalau dapat hok mikir pasal anok nih....
~~~~sengeh2.....sambung makan.....~~~~~

begitulah lebey kurang sembang pagi tiga rakan sekerja.... dari satu topik ke satu topik......kalau nak cerita sedetailnya mmg leh jadi drama lah plak kan... so kesimpulannya..time duduk makan sama nih la mcm2 cerita dan topik leh kuar....

yang belum kawen cerita sal nak kawen lah..impian nak kawen lah...apa2 sahaja yang berkaitan ngan kawen...yang dah kawen plak cerita sal umah tangga... anak nya mcm ni mcm nih...hubby nyer mcm tu mcm tu... mcm2 ada!!!cerita plak semuanya hak cipta terpelihara.... (^^,)

bile duk ramai2...seronok dengar org bercerita...enjoy bile dengar org bercerita yang lucu2..lawak...menakutkan...bile sedih..kita sama2lah kongsi kesedihan die..manalah tahu dapat gak mengurangkan berat beban yg ditanggung.....ye tak..

so, cukuplah setakat nih...sekian dan terima kasi.
ahaks...(^^p)


2 comments:

tOyO said...

oOo..x larat nk baca..hehehe..penin..@@,

cahaya said...

hahahaha....
tulah...yang tukang taip pun pening gakbile bca balik...
wakakakaka(^^p)