Pages

Monday, May 10, 2010

dah takde keje lain ke manusia nih?

"sesetengah org nih tau cakap jer..bab2 nak amik tahu hal org no1.. cerita n jaja cerita org pun no 1..abis sume mender die nak amik tahu n bagitahu...rasa tak lengkap hidup die selagi cerita org lain die tak tahu n bagitahu pada org yang tak tahu n taknak tahu tapi last2 tahu... bila sampai kat empunya cerita punya badan punya cerita tetiber jer jadi tak tahu pun ada cerita mcm tu... pelik bin ajaib betul org mcm nih kan?heran!!dan melampao!!!"


yups...
inilah update saya kat fb hari ini..di petang ini....
sebuah cerita yang saya tak tahu ia wujud di dunia ini..
tapi dah puas di jaja... dari satu negara ke satu negara sampailah ke putrajaya sana.....
mmg melampao!!dan terlalu melampao....!!!
terperinci dengan pelbagai versi!!!
wah..wah..wah.....
hebat betol!!!!
si pembawa cerita ini mmg tahap gaban punya profesional..
dari penjawat awam biasa ke penjawat profesional mengetahui cerita ini..
sedetailnya..saya malas nak amik tahu..
malas nak tahu...n malasnya nak tanya...
panas gak hati...tlinga pun mcm berasap....
tapi dek kerana perut yang terlalu lapar...
tak larat rasa nak marah...
oleh itu saya abaikan aja....

huh..
terasa bagai nak cari jer empunya mulut punya cerita....
tak habis2 cerita org lain di jaja...
kenyang ke apa?atau menjaja cerita org nih boleh jadi kaya?
benar dan salahnya pun tak tahu kat mana...
hujung pangkalnya pun takde asalnya...
tahu2 jer cerita dah dijaja merata....
bukan setakat kot laman sesawang nih..kalau boleh nak msg nak talipon cerita kan semua...
mcm die lah yang tahu segala....

haish...
ada juga manusia begini lahir di dunia..
bukan meringan beban dunia..malah menambah beratnya....
cerita yang tak tahu asal usulnya dijaja sesuka hati...
tak pk kat empunya diri..
apa jadi kat die kalau cerita tu hanya propaganda duniawi....


alahai...
korek cerita org tak ingat2....
siap kutuk siap mengumpat...
dosa sendiri bila nak hambat..bila nak taubat...
belum tentu org nak maaf kan cepat2...
silap2 aribulan kita jumpa jer time kiamat.....
ingat2lah.....
agak2lah....
diri tu baik sangat ke?atau terasa diri tu serba hebat???


fuhh..
lega mula memeluk diri..
bila semua nya terluah di sini..
biarlah kalau die tak tahu pun coretan ini untuk dirinya...
selagi die merasa bahagia...ikutlah jalan yang die suka...
tapi..ingat2lah rangkap sebelum ini......
tak lama pun kita kat sini..jumpa pun bukan hari2...
ntah sempat ntah tidak mohon dimaafi...
udoh2ler membawa cerita org sana sini...
tep kain sendiri kalau terkoyak tak ke malu sendiri...


cukup..
coretanku petang ini..
perut berkeroncong lagi..dan perlu di isi...
insyaAllah kita jumpa lagi dilain post lain hari...


salam sayang selalu,
cahaya(^^,)

(nak menginterframekan my bestfriend kat dalam nih...miss endry(^^,)

9 comments:

sahromnasrudin said...

kadang2 manusia memang dilahirkan untuk mencari kesalahan org lain..oleh itu, kita guna reverse psychology dengan berbaik2 dengannya agar dia sedar apa yg dia buat tue tak menyenangkan hati nurani kita..

cahaya said...

UM..TULAHKAN..
kadang2 cahaya tak faham apa rasanya menjaj cerita org..best tu mungkin lah kot..tapi tak rasa bersalah ke?sampai ke cerita peribadi org pun di canang nya...melampau betul...

sahromnasrudin said...

mmg la melampau klu citer dlm kain pun nak dicanang..mungkin pendekatan bersemuka lebih sesuai kot...:-)..tanya direct tang mane yg tak puas hati

tOyO said...

wat bodo sudah ehh..tp ada peluang face to face..tlg sekolahkan dia ehh..^^,

cahaya said...

sharomnasrudin: tula yg bengang sangat..haish..kalah terjah..kalah melodi die punya cara...
sabo..sabo..

toyo:ikut hati nih mmg nak jer sekolahkan mulut die..tak abis2...eeiiii..geram jer...

Pena Agenoz BERBISIK... said...

Salam Ukhawah & Salam 1 Malaysia

Maaf PAB Berbisik...

Kalau tak nak org lain bercerita hal kita... muhasabah diri dulu.. pastikan apa yg kita baut tak menyakitkan hati org lain. Insya-Allah.. kita akan terhindar dari segala fitnah dan hasad dengki

Fikir-Fikirkanlah..


Wassalam
Sayonara...

cahaya said...

PAB:terima kasih untuk nasihat di beri..
akn di fikir2kan dan direnungkan...(^^,)

teethBenthic said...

Dapat pahala free utk org y diumpat.dosa tuk org y mgumpat..tp senang sgt mgumpat org skang ni.sama ad scara sngaja o x sgaja.sokong kata2 PAB. kena muhasabah diri kita selalu ;p

cahaya said...

teethbenthic:hiks..iyer..terima kasih..bakal bermuhasabah dir selepas ini...insyaAllah...