Pages

Wednesday, December 30, 2009

tiba2 aku tringat....


tiba2 jer aku tringat mender nih...ntah kenapa cerita nih tetiber jer singgah kat benak aku yang tak berapa nak bijak dua menjak nih....rasa cam bebal semacam jer.... nak pk pun cam takleh nak pk...wat apa2 sume men lantak jer... apa nak jadi, jadilah... pepetang nih..ngah2 penat...cerita lama plak yg aku tringat..siap flashback balik apa yg penah terjadi lu..pastu aku sengeh sorg2...hehehehe(^^p)

alkisahnya sebuah cerita...terjadi pada tahun 1995..di SRK TM (1)...time tu time rehat... aku n member2 yang baru aku kenali waktu tu keluarlah makan n berkumpul belakang bangunan yg ketika tu ada zoo mini kalau tak silap aku..almaklmlah...masa tu aku baru jer pindah sekolah tu... member pun cam tak ramai mana...ngah sodap2 makn n gurau2 ngan member2 baru...tiba2!!!! datanglah dua org pengawas pempuan 6Merah...dengan berlagaknya... sorg dari mereka "hok nilah budoknyo.." sambil menuding ke arah aku yg mmg tak berapa paham ap dorg cakap ketika itu..masa tu tahap lingua franca "kelantanese" takde gi dalam poket minda aku... pengawas yg sorg lagi nih menghampiri aku ngan muka masam mencuka macam dah 1000 tahun kene peram...lawa budaknya... putih gebu..ada tahi lalt di bibir... dengan garang dan besahaja die tarik lengan baju aku.."mung ke hok nok ghapas gewe aku hoh?"...aku terkulat2 kat situ...dah lah tak berapa paham apa die ckap...aku terkebil2 jer memandang tepat ke muka die... "owh..berani mung... baghu pindoh sini gelenyar nok ghapah gewe oghe... mung ingat mung comey sangat ko?"...aku makin tak paham nih... member aku yg kebetulan juga pengawas..datang dan cuba menyelamat kan aku dari minah cun tapi garang cam "tut.....""eh...kenapa ni kak...die wat apa..die tak faham akak cakap apa...." minah tu pandang muka aku.. "mung jange wak gong r maghi sinih... khal(bukan nama sebenar) tu gewe aku... mung ingat mung comey sangt ko???" "pang!!!!!" satu tamparan melekat ke muka aku...nak kata kuat tu takdelah sangat sebb sempat gak aku ngelak sipi2...tapi terasa gaklah pedih penangan jari jemari kakak yang halus mulus kene kat muka aku yg gebu lagi ketika itu.....hahahah.... "khal...." nama tu terus terbenam dalam kepala hotak aku yg mmg kosong ketika itu....

selepas kejadian kene tampor kilat tu..aku senantiasa trcari2 siapa khal tu... mmg berdendam giler aku ngan mamat tu..tak pepasal aku kene lempang sal die...dahlah baru jer pindah sekolah... cikgu pun aku tak habis kenal lagi...apatah lagi mmt tu..mmg bengkek jer rasa... cari punya cari...rupanya2 die juga seorang pengawas... dan extra bonus berganda..die merupakan penyerang bola sepak sekolah n dikategorikan sebagai antara yang terkacaklah kat sekolah aku time tu...hahaha..namun itu semua tak memadamkan sikit pun rasa marah aku pada die...dengan sejemput keberanian aku tegur die di suatu petng setelah die habis praktis bola sepak..."awak nih khal eh?".... die merenung aku sambil tersenyum...mak aih senyuman... "ha a...awak yati kan..budak baru??" alamak!!die tahu aku budak barulah... "asal makwe awak kater saya nak kat awak r?bila masa plak saya nak kat awak r?saya kenal awak pun tak...tak pepasal saya kene tampar ngan makwe awak...??" bertubi2 soalan aku serang die...die umpama terpinga2... "gewe sayo seghe awok?bilo?maah r... sayo tak tahu pom.." cet..poodah..muka hencem...sekali kuar loghat kelantan die...tak pepasal...wat aku tergelak kat situ gak!!heheehehe...die lagi terpinga2 tgk aku gelak.. "huh...takpelah.... tapi saya tak kenal pun awak... saya taknak pun kat awak... saya tak minat pun kat awak... cakap ngan makwe awak tu jangan sesuka hati jer nak tampr muka org k...." n aku berlalu biarkan die terpinga2 ...aku dengar die panggil nama aku..tapi aku malas nak berpaling... cepat2 aku tarik tangan member aku dari situ... tiap kali aku jumpa mamat nih kat tangga ke..kat kantin ke..pasti aku akan buang pandangan aku jauh2...tak mo pandang muka die...dahlah malu....mmg aku dulu pemalu tahap dewa...hahahaha

pergh...pengalaman kena tampar tak pepasal tu mmg takkan aku lupakan sampai bila2.... dengar2 dua minggu pastu dorg clash..n akak tu n geng2 die mmg bengkek jer ngan aku...malahan dorg gelar aku "budak johor yang berlagak..." "kocok botol budu..." n mcm2 lagi sebb aku tak pandai berloght kelantan dulu...huhuhuhu... n mamat tu terus menjadi peminat aku sampai habis sekolah..eh..ye ke???hahahaha...aku rasalah...ekekekeke.... tapi kalau tak silap aku die ngan makwe die tu kapel gak balik kot...hahahaha..masa tu aku tak amik port pun hal2 cintan cintun nih...yelah..budak2 lagi..datang sekolah nak belajar..nak memen ngn kawan2... cintan cintun nih takde langsung dalam kamus hidup aku...hikhikhikhik....cinta tu pun aku tak kenal ape kemendenyer....

so..itulah kenangan aku di petang ini yang tak pepasal bermain diingatan....setakat nih sajer penulisan disenja kala nih...

wassalam..........heee(^^p)

3 comments:

nizamanuar said...

Tuu laa..dok sorang-sorang, mestilah teringat kisah silam...carilah pasangan hidup..agar hidup lebih ceria disamping yang tersayang....ermm siapa yang wak paling sayang & kasih selain drp family wak?

Anonymous said...

slh 2 k.yati..sktm1,bkn srktm1..hehe..=)

cahaya said...

anonymous:alamak....ni yang den malu nih..hahahaha